REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje toliau netyla kalbos apie vaikų teisių apsaugos spragas. Vis dažniau viešojoje erdvėje pasirodo pranešimų, kuriais piktinamasi specialistų kompetencijos trūkumu bei nederamu tėvų elgesiu. Statistika taip pat nedžiugina – nuo šių metų liepos 1 d. iki spalio 29 d. gauti 6 434 pranešimai dėl galimų vaiko teisių pažeidimų. Pasirodo, kad ir globos rūpybos išmokų skyrimo tvarka – miglota.

Lietuvoje toliau netyla kalbos apie vaikų teisių apsaugos spragas. Vis dažniau viešojoje erdvėje pasirodo pranešimų, kuriais piktinamasi specialistų kompetencijos trūkumu bei nederamu tėvų elgesiu. Statistika taip pat nedžiugina – nuo šių metų liepos 1 d. iki spalio 29 d. gauti 6 434 pranešimai dėl galimų vaiko teisių pažeidimų. Pasirodo, kad ir globos rūpybos išmokų skyrimo tvarka – miglota.

REKLAMA

Problema ta, kad išmokų sistema nėra pakankamai aiški. Štai, iš savivaldybių biudžeto gali būti skiriama papildoma, pagalbos pinigais, vadinama finansinė parama globojamiems vaikams ir jų globėjams. Tačiau šios dydžiai skirtingose savivaldybėse taip pat skiriasi. Tai reiškia, kad, pavyzdžiui, Vilniuje globojamas vaikas gali sulaukti daugiau paramos nei Utenoje, ir atvirkščiai. Netgi Socialinė apsaugos ir darbo ministerija (SADM) kol kas negali paaiškinti, kokius pagalbos pinigų dydžius yra nustačiusi kiekviena savivaldybė.

„Kokius pagalbos pinigų dydžius nustačiusi kiekviena savivaldybė, šiuo metu informacijos neturime. Tokia informacija iš savivaldybių bus renkama jau artimiausiu metu. Ar ji yra susisteminta kažkur šiuo metu, deja, atsakyti negalime“, – tv3.lt sakė SADM ekspertai.

REKLAMA
REKLAMA

Nesuskaičiuoti pinigai savivaldybėse 

Oficialiais ministerijos duomenimis, išmokos globojamiems (rūpinamiems) vaikams bei globėjams (rūpintojams) yra vienodos visose savivaldybėse. Šie pinigai yra skiriami iš valstybės biudžeto lėšų.

REKLAMA

Globos (rūpybos) išmoka kiekvienam vaikui, kuriam nustatyta globa (rūpyba) siekia 152 Eur /mėn. Papildomai yra išmokamas ir tikslinis priedas, kurio dydis yra lygus pastarajam: už kiekvieną vaiką globėjui (rūpintojui), kai vaikas globojamas šeimoje, šeimynoje, globos centre, yra skiriama 152 Eur /mėn. suma.

O štai savivaldybės institucijos nustatytais atvejais, kai vaikus prižiūri ar juos globoja (rūpinasi) vaikus globojančios šeimos, budintys globotojai, jiems gali būti skiriami pagalbos pinigai iš pačių savivaldybių biudžeto. Šiuo atveju ministerija nurodo tik rekomenduotinas sumas:

REKLAMA
REKLAMA

už vieną vaiką iki 18 metų ir vyresnį, jeigu jis mokosi pagal bendrojo ugdymo programą, bet ne ilgiau, iki jam sukaks 21 metai, − nuo 114 Eur per mėnesį;

už du vaikus – nuo 190 Eur per mėnesį ·už tris ir daugiau vaikų – nuo 304 Eur per mėnesį;

už kiekvieną prižiūrimą ar globojamą (rūpinamą) vaiką iki 3 metų pagalbos pinigų sumą rekomenduojama didinti papildomai 38 Eur per mėnesį.

Valstybė renkasi pigiausią kelią

Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio atstovė spaudai Rasa Žemaitė mano, kad valstybės dėmesys šeimoms, nusprendusioms globoti ar įsivaikinti, nėra pakankamas. Tačiau problema šiuo atveju yra ne tik vaikui skiriamų pinigų dydis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pinigai yra svarbūs globoje, bet toli gražu ne lemiamas faktorius. Tos lėšos, kurios yra papildomai skiriamos vaiko globai, bet kokiu atveju tikrai nėra esminiu ar pagrindiniu, motyvatoriumi imti vaiką į globą arba vaikintis.

Tėvai, paėmę vaiką globoti, turėtų žinoti, būti tikri 100 proc., kad kilus menkiausiam klausimui ir abejonei, jie tikrai gaus paslaugą rinkoje – patarimus, psichologų konsultacijas, vaiko užimtumo ir įtraukties priemones visuomenėje. Tačiau valstybės dėmesys, arba, tiksliau, praktinis rūpestis vaikų poreikiais, kaip yra nepakankamas iki globos ar šeimų kontekste, taip yra nepakankamas ir globojant“, – pridūrė R. Žemaitė.

REKLAMA

Jos nuomone, valstybei yra gerokai pigiau duoti šiek tiek pinigų, ir taip nuraminti aistras, kai visa pagalba, paslaugų sektorius vaikus auginančioms šeimoms, reikalauja labai atsakingo dėmesio, sistemingo nuoseklaus darbo.

„Tai tikrai nėra pigus malonumas, bet dažniausiai, kaip ir visur mūsų valstybėje, kol kas einama pigiausios versijos keliu. Šeimoms numetami vaiko pinigai kaip kaulas, vietoj atitinkamų paslaugų ir nelygybės naikinimo galimybių. Tai pigiausias ir paprasčiausias kelias, kuris realiai situacijos nepagerina, o dažnai net ir pasunkina. Kai pinigai tampa motyvatoriumi, globoti, auginti arba gimdyti vaikus, tai turime didelę riziką, kad vaikai gims arba bus globojami ne tokiomis sąlygomis, kokiomis jie turėtų augti“, – kalbėjo R. Žemaitė.

REKLAMA

Paimtų vaikų statistika

Kaip anksčiau rašė tv3.lt naujienų portalas, nuo šių metų liepos 1 d. iki spalio 29 d. gauti 6434 pranešimai dėl galimų vaiko teisių pažeidimų, buvo apsaugoti (paimti iš nesaugios aplinkos ir (arba)nustačius antrąjį grėsmės vaikui lygį) – 2034 vaikai, iš jų – 1128 vaikai buvo paimti iš nesaugios aplinkos ir perduoti atstovams (tėvams ar globėjams) pagal įstatymą nenustačius grėsmės vaikui lygio arba nustačius pirmąjį grėsmės vaikui lygį, 906 vaikams nustatytas antrasis grėsmės vaikui lygis ir jie paimti iš atstovų (tėvų ar globėjų) pagal įstatymą. Iš 906 paimtų vaikų iki spalio 29 d. grąžinti – 79 vaikai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iki spalio 29 d. 76 vaikams baigta laikinoji globa, kuri buvo nustatyta nuo liepos 1 d.

Nuo liepos 1 d. laikinoji globa nustatyta - 632 vaikams:

Laikinoji globa šeimoje - 303 vaikams.

Laikinoji globa šeimynoje - 7 vaikams.

Laikinoji globa globos centre - 66 vaikams.

Laikinoji globa institucijoje - 256 vaikams.

Laikinas apgyvendinimas vaikų, kuriems nustatytas antrasis grėsmės vaikui lygis nuo liepos 1 d.:

Pas giminaičius - 276 vaikai.

Pas asmenis, su vaiku susijusiais emociniais ryšiais - 47 vaikai.

Globos centre (pas budinčius globotojus) - 131 vaikas.

Pas vaiko brolį ir (arba) seserį globojančias (rūpinančias), įvaikinusias šeimas - 8 vaikai. Šeimynoje - 9 vaikai.

Kitoje vietoje - 14 vaikų (tarkime tėvams gyvenant atskirai, kuomet nustatyta vaiko gyvenamoji vieta su vienu iš tėvų, laikinai apgyvendinamą pas kitą vaiko tėvą/motiną).

Sveikatos priežiūros įstaigoje (ligoninėje) - 66 vaikai. Kitoje socialines paslaugas teikiančioje įstaigoje - 20 vaikų. Vaikų globos institucijoje - 272 vaikai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų