REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ūkio ministerija pateikė Vyriausybei įstatymų projektus ir pasiūlymus, kuriais siekiama stabilizuoti kainų augimą. Siūloma atsisakyti smulkiesiems prekybininkams kartais didelę administracinę naštą sukeliančių perteklinių reikalavimų, skaidrinti tiekėjų ir prekybos tinklų santykius ir stiprinti sąžiningą konkurenciją, rašoma pranešime.

Ūkio ministerija pateikė Vyriausybei įstatymų projektus ir pasiūlymus, kuriais siekiama stabilizuoti kainų augimą. Siūloma atsisakyti smulkiesiems prekybininkams kartais didelę administracinę naštą sukeliančių perteklinių reikalavimų, skaidrinti tiekėjų ir prekybos tinklų santykius ir stiprinti sąžiningą konkurenciją, rašoma pranešime.

REKLAMA

„Veiksmingiausias būdas sumažinti maisto produktų kainas vartotojams yra konkurencijos stiprinimas, todėl teikiami siūlymai orientuoti į tai, kad rinkoje atsirastų daugiau dalyvių, smulkių prekybos įmonių. Pirmiausia atsisakoma perteklinių reikalavimų, kurie labai dažnai smulkiajam ir vidutiniam verslui sukuria didelę administracinę naštą ir tampa priežastimi nutraukti verslą, tačiau neduoda naudos visuomenei. Antra, siekiama stiprinti konkurenciją užtikrinant skaidrius tiekėjų ir prekybininkų santykius – tai leistų palengvinti dalią ne tik smulkioms, nedidelę derybinę galią turinčioms parduotuvėms, bet ir į didžiuosius prekybos tinklus produkciją tiekiantiems gamintojams“, – teigia ūkio ministras Virginijus Sinkevičius.

Ūkio ministerijos parengtais Mažmeninės prekybos įmonių nesąžiningų veiksmų draudimo įstatymo ir Konkurencijos įstatymo pakeitimų projektais stiprinamos Konkurencijos tarybos galios ir jai suteikiama daugiau funkcijų. Dabar Konkurencijos taryba stebi ir vertina, ar prekybos tinklai neatlieka draudžiamų konkurencinių veiksmų sudarydami sutartis. Priėmus siūlomus pakeitimus taryba turėtų galimybę atlikti stebėseną ir po sutarčių pasirašymo, taip pat stebėti ir viešinti gerosios praktikos pavyzdžius. Priėmus minėtų įstatymų pakeitimą turėtų būti parengtos ir Vyriausybės patvirtintos gerosios praktikos gairės.

REKLAMA
REKLAMA

Greta papildomų Konkurencijos tarybos įgaliojimų, įstatymų projektais siūloma stiprinti sąžiningos konkurencijos apsaugą ir kitais būdais. Pavyzdžiui, informaciją dėl nesąžiningos konkurencijos galės teikti ne tik susiję asmenys, kaip yra dabar, bet ir kiti, kurių turima informacija gali būti naudinga atliekamam tyrimui. Be to, ministerija taip pat siūlo apibrėžti daugiau atvejų, kai galėtų būtų skiriamos baudos ar kitos drausminančios priemonės už konkurencijos ribojimą.

REKLAMA

„Statistika rodo, kad pagrindinių produktų kainos auga ne gamintojų ir tiekėjų, o prekybos tinklų maržos sąskaita, todėl tiekėjų apsauga yra vienas kertinių aspektų. Dėl to siūloma įtvirtinti veiksmus, draudžiančius grasinti tiekėjams jų skundų atvejais, o tiekėjai, norintys pateikti skundą anonimiškai, nebeturėtų įrodinėti anonimiškumo poreikio. Be to, nustatomas naujas verslo santykius skaidrinantis reikalavimas – dėl visų nuolaidų tarp tiekėjų ir prekybininkų turėtų būti susitarta raštu arba elektroniniu paštu, kad būtų išvengta piktnaudžiavimo“, – teigia ūkio ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Ūkio ministerija taip pat parengė pasiūlymus, kaip būtų galima sumažinti administracinę naštą smulkiajam ir vidutiniam verslui. Pasiūlymai apima platų spektrą temų ir kitų institucijų atsakomybės sritis ir turėtų būti patvirtinti Vyriausybės protokoliniu sprendimu. Juo taip pat būtų pavesta atitinkamoms institucijoms per nustatytus terminus šiuos sprendimus įgyvendinti. Tarp šių pasiūlymų – paprastesnis nedidelių parduotuvių atidarymo reglamentavimas, perteklinės veiklos priežiūros atsisakymas, paprastesnis ekologinės produkcijos patekimas į parduotuvių lentynas, privalomų mokymo kursų keitimas, galimybę žinias tobulinti ir pasitikrinti nuotolinėmis priemonėmis ir kiti panašūs pasiūlymai.

Įstatymų projektai ir pasiūlymai Vyriausybei parengti aktyviai bendradarbiaujant su kitomis institucijomis ir socialiniais ekonominiais partneriais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų