REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trys Seimo konservatoriai prašo premjero Sauliaus Skvernelio aiškintis, kokias trąšas ir iš kur perka Ramūnui Karbauskiui priklausantis „Agrokoncernas“. LRT žurnalistai savo tyrime skelbia, kad „valstiečių” lyderiui priklausanti bendrovė žaliavas galimai perka iš tarptautinėmis sankcijomis apriboto rusų oligarcho bei Putino bičiulio Arkadijaus Rotenbergo.

Trys Seimo konservatoriai prašo premjero Sauliaus Skvernelio aiškintis, kokias trąšas ir iš kur perka Ramūnui Karbauskiui priklausantis „Agrokoncernas“. LRT žurnalistai savo tyrime skelbia, kad „valstiečių” lyderiui priklausanti bendrovė žaliavas galimai perka iš tarptautinėmis sankcijomis apriboto rusų oligarcho bei Putino bičiulio Arkadijaus Rotenbergo.

REKLAMA

R. Karbauskis atšauna, kad šio verslininko nė nepažįsta, o „Agrokoncernas” trąšas per tarpininką Dubajuje perka iš oligarcho bendrovės „Minudobrenija”, kurios į sankcijų sąrašus neįrašytos ir pažeidimų esą nėra.

Tyrimo į Vyriausybės vadovą konservatoriai kreipėsi po LRT publikacijos apie „valstiečio“ įmonės „Agrokoncernas" verslo partnerius. LRT teigia, kad R. Karbauskio įmonė perka trąšas, kurias gamina Putino draugas Arkadijus Rotenbergas,o jam taikomos sankcijos.

REKLAMA
REKLAMA

„Agrokoncernas“ trąšas importuoja iš Rusijos bendrovės „Minudobrenija“. Šių 80 procentų jos akcijų valdantis milijardierius Arkadijus Rotenbergas artimas Vladimiro Putino bičiulis, o tarptautinių sankcijų jis asmeniškai apribotas dar nuo 2014 metų.

REKLAMA

Tiesa, „Agrokoncernas“ tikina, kad trąšos perkamos ne tiesiogiai iš A. Rotenbergo ar jo įmonės „Minudobrenija”, o per tarpininkų įmonę Dubajuje „Agriculturas Minerals” DMCC.

Visgi pačios trąšos į Lietuvą keliauja ne iš Jungtinių Arabų Emyratų, o iš Rusijos.

„Rusų oligarchai valdo įmones, tos įmonės turi kitas įmonės, o jos turi tarpininkus. Ir taip iš esmės apeina sankcijų režimą. Jei žiūrėsime į tai pro pirštus, tai, galima sakyti, kad sankcijų režimas jau nebėra efektyvus“, – sakė konservatorius, Seimo narys Arvydas Anušauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Užsienio reikalų ministerijos duomenimis, nei minėtajai „Minudobrenija“, nei jų tarpininkams tarptautinės sankcijos netaikomos, jos varžo tik paties A. Rotenbergo, kaip asmens, veiklą. Vis dėlto ministerija rekomenduoja Lietuvos verslininkams įvertinti riziką ir vengti bendradarbiauti su įmonėmis, kurios susijusios su sankcijų sąrašuose esančiais asmenimis.

„Agrokoncerno“ atstovai savo ruožtu institucijų prašo aiškesnės informacijos – esą išdėstyti visuomenei, su kuo bendrauti yra gerai, o kas nėra tinkamas verslo partneris. Pats R. Karbauskis aiškina neva nežinojęs link kokių asmenų „Agrokoncerno“ verslo ryšiai veda. Ir, esą nė įtarimų nekilo, mat įmonė Dubajuje trąšomis aprūpina visą Europą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kas yra savininkai, aš nežinau. Perka visos iš tos pačios įmonės, kuri parduoda. Visos įmonės iš Lietuvos ir Europos perka iš Dubajaus. Ką dar pasakyti. Aš neužsiiminėju verslu jau seniai. Ir kaip agronomas jau atsilikęs esu. Aš net negalėčiau išvardinti visų trąšų pavadinimų“, – kalbėjo Ramūnas Karbauskis.

„Sakyti, kad tu nežinai tų žmonių, nežinai net iš spaudos. Nežinoti, kas yra Rusijos prezidentas, tai politikui atrodo nesolidžiai“, – dėstė A. Anušauskas.

Tyrimo prašomas Saulius Skvernelis konservatoriams siūlo pabendrauti su muitine bei Užsienio reikalų ministerija. Pats reikalo aiškintis „valstiečių“ lyderio verslo subtilybių nemato. 

REKLAMA

„Jei klausimų kam nors kyla, tai yra institucijos, kurios už tai atsakingos. Tai dėl tyrimų ar atsakymų į jas reikėtų kreiptis. Bet nelabai įsivaizduoju, kad įmonės, kurioms taikomos sankcijos, galėtų patekti į Lietuvos rinką“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius tikina, kad iki šiol apie Lietuvos įmones ar verslininkus, pažeidusius tarptautinius susitarimus, nėra girdėjęs.

 

 

„Tokių atvejų nėra buvę ir mes esame visus įspėję. Visi ūkio subjektai žino, kad yra įtrauktas į sankcionuojamų prekių ar paslaugų sąrašus. Jei yra kažkokių įtarimų, tai juos reikia išsiaiškinti, bet manau, kad ankstyva būtų kažką kaltinti“, – mano užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

REKLAMA

Na, o liberalas Eugenijus Gentvilas su kolegomis iš opozicijos žada R. Karbauskio trąšų reikalais pasidomėti. Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis taip pat žada sutarti dėl pozicijos ir tolesnių veiksmų.

 

 

„Mes kaip opozicija esame sukūrę 9 narių darbo grupę tirti padėčiai žemės ūkyje ir įskaitant trąšų sektorių. Dar nesame baigę darbo ir artimiausiuose posėdžiuose apie tai kalbėsime“, – sakė jis.

Pažeidus tarptautines sankcijas numatomos ne tik baudos, bet ir laisvės atėmimas iki penkerių metų. LRT tyrime užsimenama, kad trijų Rusijos bendrovių, tarp kurių yra ir minėtoji „Minudobrenija“, trąšos sudaro apie vieną ketvirtąją visų „Agrokoncerno“ parduodamų trąšų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Na, o vakarop paaiškėjo, kad nebus perkama ir toji ketvirtoji dalis. „Agrokoncernas“ nusprendė nutraukti bendradarbiavimą su A. Rotenbergo bendrove.

Ketvirtadienį paskelbta, kad valdančiųjų „valstiečių“ lyderiui Ramūnui Karbauskiui priklausantis „Agrokoncernas“ žada nebepirkti kol kas Rusijos bendrovės „Minudobreniya“ trąšų, nes jos pagrindiniam akcininkui Arkadijui Rotenbergui taikomos tarptautinės sankcijos.

„Agrokoncerno“ direktorius Edgaras Šakys BNS patvirtino, kad trąšos nebus perkamos, kol A. Rotenbergui priklausys „Minudobreniya“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų