REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
40
Raimondas Kurlianskis. Eligijus Masiulis (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

„MG Baltic“ politinės korupcijos bylą nagrinėjantis Vilniaus apygardos teismas tęsia byloje esančių vaizdo įrašų peržiūrą. Šįkart dėmesio centre – Raimondas Kurlianskis, Eligijus Masiulis ir Vytautas Gapšys. Viename teismo peržiūrėtų vaizdo įrašų – garsioji krata E. Masiulio automobilyje, kurios metu pareigūnai ir aptiko R. Kurlianskio jam perduotą alkoholio dėžutę su 90 tūkst. eurų grynais.

40

„MG Baltic“ politinės korupcijos bylą nagrinėjantis Vilniaus apygardos teismas tęsia byloje esančių vaizdo įrašų peržiūrą. Šįkart dėmesio centre – Raimondas Kurlianskis, Eligijus Masiulis ir Vytautas Gapšys. Viename teismo peržiūrėtų vaizdo įrašų – garsioji krata E. Masiulio automobilyje, kurios metu pareigūnai ir aptiko R. Kurlianskio jam perduotą alkoholio dėžutę su 90 tūkst. eurų grynais.

REKLAMA

Trečiadienį teismo posėdyje peržiūrėtas slapta užfiksuotas kaltinamųjų Gintaro Steponavičiaus ir Raimondo Kurlianskio susitikimo vaizdo įrašas. Jame matyti, kad abu vyrai sėdi prie stalelio kavinėje, vyksta judviejų pokalbis. Anot prokuroro Justo Lauciaus, pokalbio metu kaltinamieji aptarė pinigų perleidimo mechanizmą.

Užfiksavo V. Gapšio ir R. Kurlianskio susitikimus

Ketvirtadienio posėdyje teismas žiūrėjo 2015 m. lapkričio 17 d. darytus įrašus, kuriuose matyti, kaip R. Kurlianskis ir Vytautas Gapšys susitinka prie Seimo, tuomet juodu kadre užstoja medis. Nei R. Kurlianskis, nei V. Gapšys nesutiko komentuoti įrašo.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmame įraše matyti, kaip R. Kurlianskis nešasi, matyt, dokumentų segtuvą. Antrame įraše segtuvas jau V. Gapšio rankose. Trečiame įraše V. Gapšys matomas einantis vienas, nešantis R. Kurlianskio duotą segtuvą.

REKLAMA

2016 m. sausio 12 d. darytame įraše užfiksuotas Gedimino pr. į šokolado parduotuvę-kavinę einantis R. Kurlianskis. Pro langą filmuotame įraše matyti, kad R. Kurlianskis ten susitiko su V. Gapšiu, jie prisėdo prie staliuko. Kitame įraše kaltinamieji matomi paliekantys kavinę.

2016 m. kovo 3 d. vaizdo medžiagoje vėl matyti kartu Gedimino pr. žingsniuojantys R. Kurlianskis ir V. Gapšys. Abu kaltinamieji pripažino, kad šiame įraše užfiksuoti jie. 

Paslaptingas maišelis (Papildyta 14:16 val.)

Tą pačią dieną darytose nuotraukose įamžintas ir R. Kurlianskio susitikimas su E. Masiuliu. Pastarasis teismui patikino „pamatęs save“.

REKLAMA
REKLAMA

2016 gegužės 5 dieną kaltinamieji vaizdo medžiagoje užfiksuoti einantys į restoraną šalia Seimo, vėliau jiedu nufilmuoti vaikščiojantys kartu dvi dienos iki didžiųjų kratų E. Masiulio namuose. Kaltinamieji įrašus komentuoti atsisakė, bet E. Masiulis pripažino, kad įraše – jis.

Savo ruožtu E. Masiulį ginantis advokatas Mindaugas Bliuvas pažymėjo, kad vaizdo medžiaga sumontuota, nes joje matyti, kaip šokinėja laikas. Jo teigimu, „protokolas neatitinka pateikiamo vaizdo įrašo“.

Vaizdo medžiagoje E. Masiulis užfiksuotas į restoraną einantis kažką laikydamas rankose – krepšį ar rankinę. Tuo metu iš restorano R. Kurlianskis išėjo su maišeliu, o E. Masiulis su rankine. Prokuroras J. Laucius pažymėjo, kad R. Kurlianskio maišelis turi emblemą, „panašią į „Stumbro“ degtinės“. „Stumbro“ prekės ženklas priklauso koncernui „MG Baltic“, kurio viceprezidentu buvo R. Kurlianskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tą pačią dieną darytame vaizdo įraše matyti parduotuvės stovėjimo aikštelėje šalia mašinos telefonu kalbantis E. Masiulis. Tada kaltinamasis įėjo į parduotuvę ir išėjo nešinas kostiumu, kurį įdėjo į bagažinę. Dar vėliau matyti, kaip E. Masiulis į bagažinę deda daiktą, panašų į R. Kurlianskio turėtą maišelį.

Maišelyje – obuoliai (Papildyta 14:51)

Per posėdžio pertrauką R. Kurlianskis žurnalistams patvirtino, kad įrašuose jis save atpažino. Vis tik paklaustas, ką paslaptingame maišelyje perdavė E. Masiuliui, R. Kurlianskis atsakė juokais, tik patikino, kad jame – ne paskola E. Masiuliui.

„Obuolius. Niekas nežino, ką maišelyje nešiau. Aš žinau, ką nešiau. Laikausi nuoseklios idėjos, kad visų pirma į klausimus atsakau teismui, tai ir paaiškinsiu teismui. Tai nebuvo parama, tai buvo maišelis. <...> Ne, nei dėžutėje, nei maišelyje paskolos nebuvo“, – tv3.lt kalbėjo R. Kurlianskis.

REKLAMA

Paklaustas, apie ką kalbėjosi su E. Masiuliu ir V. Gapšiu, R. Kurlianskis sakė, kad apie viską, apie vaikus. 

Užfiksavo pinigų žymėjimą (Papildyta 15:40) 

Vaizdo įrašuose užfiksuota, kaip 2016 m. gegužės 10 d. ir 11 d. teisėsauga kuičia E. Masiulio daiktus jo automobilyje, randa voką su pinigais ir juos sužymi.

E. Masiulis kratos vaizdo įrašo nekomentavo. Tačiau jo advokatas M. Bliuvas pažymėjo, kad E. Masiulis su R. Kurlianskiu sudarė paskolos raštą, tačiau prokuroras jo esą neįtraukė į bylos medžiagą. Teismas E. Masiulio paprašė vaizdo įraše parodyti, kur tarp jo daiktų matyti tariamas susitarimas. Jis parodė į ranka rašytą dokumentą portfelyje.

REKLAMA

Automobilyje STT pareigūnai rado ir R. Kurlianskio perduotą maišelį, jame – alkoholinio gėrimo dėžutė su „Stumbro“ emblema, o joje – krūva pinigų bei alkoholis. Pareigūnai suskaičiavo, kad dėžutėje buvo 90 tūkst. eurų grynais. Čia pat pareigūnai dėžutėje rastus pinigus ir sužymėjo. E. Masiulis įrašą komentuoti atsisakė.

2016 m. gegužės 12 d. Specialiųjų tyrimų tarnybos agentai atliko kratą E. Masiulio namuose, darbo vietoje Seime ir mašinoje, taip pat R. Kurlianskio darbo vietoje, namuose ir automobilyje.

Bylos duomenimis, per kratas pas E. Masiulį rasta 242,4 tūkst. eurų, 130 Jungtinės Karalystės svarų sterlingų ir 1,6 tūkst. JAV dolerių. Prokurorai teigia, kad R. Kurlianskis davė 106 tūkst. eurų kyšį E. Masiuliui už koncernui naudingų sprendimų priėmimą Seime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pats E. Masiulis anksčiau yra teigęs, kad pareigūnų dėžutėje rasti 90 tūkst. eurų buvo ne kyšis, o R. Kurlianskio suteikta parama nekilnojamajam turtui įsigyti.

Paviešino žinutes (Papildyta 16:49 val.)

Taip pat teismas ketvirtadienio posėdyje garsiai skaitė žinutes tarp kaltinamųjų. Jose R. Kurlianskis su kitais kaltinamaisiais derina susitikimų laikus. Tarp jų minimas ir kiek anksčiau minėtas R. Kurlianskio ir V. Gapšio susitikimas šokoladinėje.

Kitą savaitę teismas ketina pradėti liudytojų apklausą. Ją planuojama pradėti nuo koncerno  „MG Baltic“ vadovo Dariaus Juozo Mockaus. Taip pat į apklausas ketinama kviesti Dainorą Bradauską, Romaną Raulynaitį, Zitą Sarakienę, Tomą Dapkų, Remigijų Šimašių ir kt.

REKLAMA

Byloje – aštuoni kaltinamieji

Amžiaus byla vadinamoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje kaltinimai pateikti penkiems fiziniams ir trims juridiniams asmenims.

Darbo partijai įtarimai pateikti dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu, Liberalų sąjūdis įtariamas kyšininkavimu, prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu, o koncernas „MG Baltic“ įtariamas šių partijų papirkimu ir prekyba poveikiu.

Pareigūnai įtaria, kad politikai ėmė ar tarėsi dėl kyšių su tuometiniu „MG Baltic“ viceprezidentu R. Kurlianskiu, o vėliau siūlė ar palaikė koncernui palankias iniciatyvas Seime ir kitose institucijose.

Buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Masiulis įtariamas dėl prekybos poveikiu, kyšininkavimo ir neteisėto praturtėjimo, buvusiam šios partijos vicepirmininkui G. Steponavičiui pateikti įtarimai piktnaudžiavimu, buvusiam Vilniaus miesto tarybos nariui Š. Gustainiui – kyšininkavimu. V. Gapšys įtariamas dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu, R. Kurlianskis – dėl papirkimo ir prekybos poveikiu.

Valstybinį kaltinimą palaiko prokuroras Justas Laucius. Bylą nagrinėjančią teisėjų kolegiją sudaro pirmininkė Nijolė Žimkienė, Jurgita Kolyčienė ir Ugnius Trumpulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų