REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
119
Žudikas už grotų (nuotr. 123rf.com)

2008-ųjų birželį Vilniaus apygardos teismas paskelbė nuosprendį nusikalstamai „Lapinų“ grupuotei, kuri žudė, reketavo ir sostinėje platino narkotikus.

119

2008-ųjų birželį Vilniaus apygardos teismas paskelbė nuosprendį nusikalstamai „Lapinų“ grupuotei, kuri žudė, reketavo ir sostinėje platino narkotikus.

REKLAMA

Nors buvo įvykdyti sunkūs nusikaltimai, tačiau didžioji dalis šių nusikaltėlių sulaukė palyginti švelnių bausmių. Tad dauguma jų jau spėjo įkvėpti laisvės oro gurkšnį. Remdamiesi kriminaliniais archyvais sugrįžtame į tuos laikus, kai „Lapinai“ neramiai sekė bylos nagrinėjimą teisme.

Išskyrus gaujos vadeivą, daugumą jų, greičiausia, liko net maloniai nustebę išgirdę Temidės tarnų nuosprendį.

Vadeivai siūlė iki gyvos galvos

Tuomet dar tik 27 metų vilnietį Laimoną Lapinską, kurį prokuratūra prašė įkalinti iki gyvos galvos, teismas pripažino kaltu dėl dviejų tyčinių nužudymų, vieno pasikėsinimo nužudyti, nusikalstamo susivienijimo organizavimo, taip pat kelių asmenų kūno sužalojimo, kankinimo, viešosios tvarkos pažeidimo viename sostinės klube, didelio kiekio narkotikų platinimo, turto prievartavimo ir nuteisė kalėti 20 metų.

Teismas taip pat konfiskavo L. Lapinsko turėtus pinigus (apie 18 tūkst. eurų), kurie buvo palikti saugojimui policijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Kitam nusikalstamos gaujos nariui Pauliui Miškiniui skirti 4 metai laisvės atėmimo. P. Miškinis pripažintas kaltu dėl dviejų tyčinių nužudymų, kelių vyrų sužalojimų, kankinimo, turto prievartavimo ir kitų nusikaltimų.

REKLAMA

Vilnietis Mantas Karalius taip pat pripažintas kaltu dėl jam inkriminuotų nusikaltimų – nužudymo, turto prievartavimo, sužalojimų ir kt. Jam taip pat skirta 4 metų laisvės atėmimo bausmė. Kiti nuteistieji – Tomas Mureika gavo 11, Marius Balsevičius – 7 metus.

Teismas bausmes skyrė atsižvelgdamas, ar vyrai gailėjosi dėl savo poelgių ir ar padėjo išaiškinti sunkius nusikaltimus.

Iškart paleido į laisvę

Kaltu dėl pasikėsinimo nužudyti pripažintas Remigijus Byčius nuteistas 9 mėnesiams ir 12 dienų nelaisvės. Į bausmės laiką teismas įskaičiavo laiką, išbūtą kardomajame kalinime nuo 2005-ųjų kovo iki tų metų gruodžio. Taip buvo pripažinta, kad nuteistasis atliko jam paskirtą bausmę. Ir gaujos narys atsidūrė laisvėje. Bent kuriam laikui, nes vėliau vėl buvo teisiamas dėl narkotinių medžiagų platinimo.

REKLAMA
REKLAMA

Iš viso 2008-ųjų metų teismo nusprendžiu buvo nuteista net 14 jaunų vyrų. Nors gaujai priklausė gerokai daugiau asmenų, bet jų kaltės įrodymų pareigūnams surinkti nepavyko.

L. Lapinskas, P. Miškinis, M. Karalius nuosprendžio klausėsi būdami suimti. Nelaisvėje jie buvo laikomi nuo 2005-ųjų pradžios, kada buvo sulaikyti įtarus itin sunkiais nusikaltimais. Įskaičius suėmime praleistus 3 metus, P. Miškiniui ir M. Karaliui nelaisvėje tereikėjo praleisti mažiau nei vienerius metus.

Žudė be pasigailėjimo

Pareigūnų duomenimis, grupuotė buvo suburta tam, kad platintų narkotikus sostinėje, bet vien šia nusikalstama veika nebuvo apsiribota.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gaujos nariai 2003 metų sausio 20 dieną miško masyve, prie kelio Vilnius-Ukmergė, nužudė Vilių Bogačenko, o 2004 metų birželio 26 dieną miške, šalia kelio Dūkštas-Kernavė, Širvintų rajone, susidorojo su Aleksejumi Naruševičiumi.

V. Bogačenko buvo nužudytas įtarus, kad jis teikia apie gaują informaciją policijai. A. Naruševičius mirė po įtarimų, kad iš vieno narkotikų prekybos taško esą pavogė kvaišalus.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad ši grupuotė užsiėmė ir turto prievartavimu. Iš vieno eilinio vilniečio buvo reikalaujama mokėti pinigus. Žmogus dalį reikalaujamos sumos sumokėjo.

Bylos duomenimis, išsinuomotuose butuose bei garažuose grupuotės nariai laikė bei platino didelius kiekius narkotinių medžiagų – heroiną, kanapių dervą, metamfetaminą. Per kratas pareigūnai iš viso surado 4 kilogramus šių narkotinių medžiagų.

REKLAMA

Grupuotė taip pat neteisėtai įgijo ir laikė įvairaus kalibro šautuvus, pistoletus bei sprogstamąsias medžiagas. Rasta ir antrankių, daug mobiliojo ryšio telefonų, išankstinio papildymo kortelių.

Taip pat buvo aptiktas juodos spalvos segtuvas su popieriaus lapais, pavadintas „Teroristo žinynu“. Grupuotės nariai buvo sulaikyti 2005-ųjų pradžioje.

Teismo sprendimu, jiems buvo paskirtas suėmimas. Dauguma sulaikytųjų buvo suimti visą bylos tyrimo laiką ir nuosprendžio laukė už grotų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų