REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
100
(nuotr. Fotodiena.lt)

„Kauno skerdiku“ pramintas Ričardas Ivanovas šiuo metu dar atlieka teismo paskirtą 18 metų laisvės atėmimo bausmę pataisos namuose.

100

„Kauno skerdiku“ pramintas Ričardas Ivanovas šiuo metu dar atlieka teismo paskirtą 18 metų laisvės atėmimo bausmę pataisos namuose.

REKLAMA

Šiurpų nusikaltimą vyras įvykdė dar 2004-siais, o jau po kelių dienų prisipažino jį sulaikiusiems kriminalistams, kad būtent jis nužudė 19-metę, nupjovė jai galvą, o kūną bandė paslėpti jį užkasdamas Neries pakrantėje.

Nesunku paskaičiuoti, kad 2004 metais sulaikytas žudikas vėliausiai į laisvę ištrūks jau 2022-siais. Sunku pasakyti, kaip stipriai jį bus pakeitę pataisos namai, bet prisiminus jo įvykdytą nusikaltimą, daugumai iki šiol kūnu, greičiausia, perbėgs šiurpuliukai. Apie šį nusikaltimą itin plačiai buvo rašoma kriminalinių naujienų laikraščio „Akistata“ archyvuose.

Rado nupjautą galvą

Kai vieną 2004-ųjų rudens dieną Vilijampolės rajone, Neries pakrantėje, žolėje buvo rasta nupjauta jaunos merginos galva, kraupiam nusikaltimui tirti buvo mestos labiausiai patyrusių kriminalistų pajėgos.

REKLAMA
REKLAMA

Po kruopštaus darbo buvo sulaikytas įtariamasis – viename prekybos centrų mėsininku dirbęs kaunietis R. Ivanovas.

Nors visuomenėje svarstytos pačios įvairiausios kraupios egzekucijos versijos, tiesa pasirodė itin paprasta. Su sugyventine naujagimio susilaukęs R. Ivanovas jaunas merginas viliodavo skelbimais apie siūlomą auklės darbą, susitikęs ir nusiviliojęs į šalia savo namų esančią Neries pakrantę – apiplėšdavo.

REKLAMA

Vienas toks apiplėšimas baigėsi tragiškai. Per daug stipraus alaus išgėręs R. Ivanovas neapskaičiavo savo jėgų ir smaugdamas eilinę auką ją nužudė.

Mėsininku dirbęs ir dėl to „Kauno skerdiku“ vėliau pramintas R. Ivanovas peiliu nupjovė aukai galvą, o kūną užkasė šalia egzekucijos vietos. Spėjama, kad girtas kaunietis merginos galvą norėjo numesti nuo tilto į upę, tačiau ją nešdamas paupiu tamsoje pametė.

Vyrą net kelis kartus tyrė psichiatrai. Po 2 metus trukusių psichiatrinių ekspertizių nustatyta, kad R. Ivanovas nusikalsdamas galėjo sirgti paranoidine šizofrenija, tačiau net ekspertams buvo neaišku, ar iš tiesų jis sirgo.

REKLAMA
REKLAMA

Vėliau ekspertizės išvados pasikeitė: net septynių psichiatrų komisija pripažino, kad R. Ivanovas yra pakaltinamas.

Išvengė griežčiausios bausmės

Kauno apygardos teismas 2008-siais pripažino R. Ivanovą kaltu dėl merginos nužudymo ir skyrė jam 18 metų nelaisvės. Bausmę jam paskirta atlikti pataisos namuose.

Nors buvo surinkta daug nenuginčijamų jo kaltės įrodymų, jaunuolis įvairiais būdais stengėsi vilkinti teismo procesą. Būtent todėl, jam buvo skirta teismo psichiatrijos ekspertizė, vėliau jis tirtas pakartotinai.

„Kauno skerdiku“ pramintas vyriškis pradžioje teisinosi merginą nužudęs, nes ši neva bandė jį šantažuoti. Šiai versijai subliuškus, R. Ivanovas bandė bėdą suversti vizijose matytam mistiniam Tomui, kuris neva jį nuolat persekiodavęs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Merginos galvos nupjovimą tyrėjai kvalifikavo kaip mirusiojo palaikų išniekinimą. Tačiau teismas dėl šio kaltinimo kaunietį išteisino, nes ištirtais įrodymais nustatyta, kad kaltinamasis nupjaudamas nužudytosios galvą ir ją išmesdamas kitoje vietoje atskirai nuo kūno, turėjo tyčią ne pasityčioti iš mirusiosios palaikų, juos išniekinti, bet siekė paslėpti įvykdyto nužudymo pėdsakus.

Apygardos teismo vertinimu, tai patvirtina ir toliau po nužudymo sekę kaltinamojo veiksmai – suvokdamas ir žinodamas, kad mergina jau paieškoma, jog yra kiti asmenys, kurie jį matė su nukentėjusiąja, siekdamas paslėpti nukentėjusios kūną, paslėpti nusikaltimo pėdsakus, paslėpė (išmetė) ne tik nusikaltimo įrankius – peilį, kastuvėlį, bet ir užkasė nukentėjusios kūną.

REKLAMA

Kai buvo skelbiamas nuosprendis, R. Ivanovui sukako 28 metai. Tad laisvėje jis turėtų atsidurti būdamas 46 metų. Nuo 2004-ųjų lapkričio, kada jis buvo sulaikytas, jis visą laiką buvo suimtas. Tad į bausmės laiką teismas įskaitė kardomojo kalinimo laiką ir buvimo ekspertizės įstaigose laiką.

Tokiu būdu bausmės pradžia skaičiuojama nuo R. Ivanovo suėmimo (sulaikymo) dienos – 2004-ųjų lapkričio 4 dienos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų