REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
207
Nuteistų nepilnamečių gyvenimo sąlygos (nuotr. tv3.lt)

Kaune stūkso dar 1968-siais statytas pastatas, kurio pirminė paskirtis buvo apgyvendinti į miestą atvykusius darbininkus. Bet dar tais pačiais metais čia buvo įsteigta Kauno auklėjamojo darbo kolonija, skirta vykdyti laisvės atėmimo bausmę nuteistiems vyriškos lyties nepilnamečiams.

207

Kaune stūkso dar 1968-siais statytas pastatas, kurio pirminė paskirtis buvo apgyvendinti į miestą atvykusius darbininkus. Bet dar tais pačiais metais čia buvo įsteigta Kauno auklėjamojo darbo kolonija, skirta vykdyti laisvės atėmimo bausmę nuteistiems vyriškos lyties nepilnamečiams.

REKLAMA

Prieš daugiau kaip 10 metų ši įstaiga buvo pervadinta į Kauno nepilnamečių tardymo izoliatorių-pataisos namus. Mat nuo 2006-ųjų balandžio mėnesio pradėta vykdyti nauja kriminalinių bausmių rūšis – arešto bausmė nepilnamečiams.

Šiuo metu Kauno nepilnamečių tardymo izoliatorius-pataisos namai yra vienintelė įstaiga Lietuvoje, kurioje laikomi suimti, taip pat laisvės atėmimo bausmę atlieka nuteisti nepilnamečiai.

Pačiuose pataisos namuose vienu metu bausmę gali atlikti iki 150 nuteistųjų, tuo tarpu tardymo izoliatoriuje – įrengta 108, o areštinėje – 17 vietų. Tiesa, Lietuvoje situacija su nepilnamečiais nusikaltėliais nėra tokia tragiška, tad šios vietos nebūna užpildytos.

REKLAMA
REKLAMA

Nuteistųjų skaičius mažėja

Naujienų portalas tv3.lt pasidomėjo, kiek turime nuteistųjų, kurie atlieka bausmę Kauno nepilnamečių kolonijoje ir kaip tas skaičius keičiasi? Pavyzdžiui, 2017 m. sausio 1 dieną Kauno nepilnamečių kolonijoje (tik pataisos namuose – aut. past.) laisvės atėmimo bausmę atliko 74 nuteistieji.

REKLAMA

Lygiai po metų – 2018-ųjų sausio 1 dieną – pataisos namuose laisvės atėmimo bausmę atliko 60 nuteistųjų. Šiai dienai (iki 2018-ųjų spalio 15 d.) pataisos namuose laisvės atėmimo bausmę atlieka 62 nuteistieji. Iš jų 42 nuteistieji yra pilnamečiai. Mat įkalinimo įstaigoje 18 metų sulaukę nuteistieji gali čia atlikti paskirtą bausmę iki sukanka 24 metai.

Prieš pateikdami nepilnamečių padarytų nusikaltimų sąrašą norime atkreipti dėmesį, kad vienas nuteistasis gali būti nuteistas pagal kelis baudžiamojo kodekso straipsnius. Pavyzdžiui, fizinio skausmo sukėlimas ir nužudymas. Todėl toliau pateikiami skaičiai atspindi ne konkrečius asmenis, bet Baudžiamojo kodekso straipsnius.

REKLAMA
REKLAMA

Daugiausia šiuo metu turime nuteistųjų, kurie įvykdė daugkartines vagystes (45) ir pakartotinius plėšimus (44). Net 13 nuteistųjų atlieka bausmę už nužudymą. Šeši nuteistieji įkaltinti dėl seksualinio prievartavimo. Penkiems bausmės paskirtos už sunkų sveikatos sutrikdymą. Keturiems – už fizinio skausmo sukėlimą ar nežymų sveikatos sutrikdymą.

Po tris nuteistuosius bausmių yra sulaukę už išžaginimą, sukčiavimą ir turto prievartavimą. Vienas asmuo buvo nuteistas dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti.

Nusikaltimų paletė iš tiesų spalvinga. Atkreipiame dėmesį, kad teismo nuosprendžiu paskirtos bausmės vidurkis yra 3 metai ir 7 mėnesiai. Tuo tarpu realiai atliekamos laisvės atėmimo bausmės vidurkis siekia 1 metus ir 9 mėnesius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iššūkių netrūksta

Su nuteistaisiais tenka bendrauti ne tik įstaigos vadovui bei prižiūrėtojams, tačiau ir psichologams. Kauno nepilnamečių kolonijoje dirbanti psichologė Audronė Kuodienė atsakė į tv3.lt klausimus apie šiame darbe dažniausia sutinkamus iššūkius.

„Iššūkiai tokie, kad tu eini į darbą ir nežinai, kas tavęs laukia kiekvieną dieną. Bendrauju su paaugliais, kurie išgyvena tam tikrą krizinį laikotarpį. Tai yra izoliacija, laisvės praradimas, tad jų nuotaikos labai keičiasi.

Būna, kad išeini iš darbo ir juos palieki ramius, atrodo, jog viskas gerai, o atėjęs išgirsti, kad tai vienas ar kitas susižalojo, ar įvyko kažkoks apsistumdymas. Aišku, šiai dienai tų visų įvykių yra labai sumažėję, bet tokių atvejų pasitaiko“, – pasakojo A. Kuodienė.

REKLAMA

Anot jos, priėjimas prie nepilnamečių nuteistųjų yra labai individualus: „Iš tiesų, kaip ir prie kiekvieno žmogaus. Tiesiog įkalinimo įstaigoje yra labai svarbus tas santykis, bet tikrai ne visi atsiveria iš karto. Per daugelį metų įvairių situacijų yra pasitaikę. Ir norėjo mane išbandyti, ir melavo, ir vėliau prisipažino melavę.

Vienas berniukas čia pateko iš vaikų namų. Jis su dar dviem vaikais padarė labai sunkų nusikaltimą – įvykdė seksualinę prievartą prieš mažametę. Pamenu, pasikviečiau pirmam pokalbiui, tai jis iškart pasakė, kad turi pasidaręs peilį. Jog būryje vyksta tokie ir tokie dalykai, todėl jis sakė, kad prireikus panaudos peilį.

REKLAMA

Tokiu atveju turėjau rašyti tarnybinį pranešimą, informuoti direktorių. Nežinau, kodėl man tai pasirodė netikra. Supratau, kad jis mane išbando. Trečia diena, o jau turi pasidaręs peilį? Kažkas neįtikėtino. Dar svarsčiau pranešti apie tai ar nepranešti, bet nutariau palaukti rytojaus.

Tai kitą dieną jis atėjo pas mane ir sako, kad bus mano nuolatinis klientas. Taip jis pradėjo pasitikėti manimi, nes jau buvo nudegęs panašiomis aplinkybėmis vaikų namuose. Bet atliko jis bausmę ir sėkmingai integruojasi į gyvenimą. Net ir dabar kartais susiskambiname, pasikalbame.“

A. Kuodienė pripažįsta, kad į pataisos namus vaikai patenka labai išsigandę. „Jų vaikystė įprastai būna labai sunki. Tad kai jie patenka čia, nesistengiame padaryti perversmo jų galvose. Stengiamės parodyti kitą pusę, kad jie gali būti priimti ir suprasti. Jie labai greitai tą pajaučia. Jie tada pradeda bendrauti atviriau. Dažnai girdžiu, kad psichologai esą pataikauja vaikams. Bet mes nepataikaujame, mes stengiamės juos suprasti“, – savo profesijos ypatybes išskyrė tv3.lt kalbinama psichologė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sukrečiantis požiūris

Daugiau kaip 20 metų Kauno nepilnamečių kolonijoje Socialinės reabilitacijos skyriaus specialiste dirbančios Simona Švec kasdienybė – tiesioginis bendravimas su nuteistaisiais bei jų problemų sprendimas.

„Mus vaikai vadina auklėtojomis. Taip daug paprasčiau tiek jiems, tiek mums“, – pokalbį pradeda Simona. Tad dėl kokių problemų į auklėtojas kreipiasi nuteistieji?

„Daugiausia sprendžiame jų buitines problemas – kam čiaupas varva, kam tualetas užsikimšo. Tada kiti prašymai, pageidavimai. Kartais kreipiasi dėl sveikatos problemų, kartais dėl trumpalaikės išvykos ar atostogų“, – pasakoja tv3.lt pašnekovė.

REKLAMA

Paklausta, ar nebijo būti tarp nuteistų nepilnamečių, moteris tikino jokios baimės nejaučianti: „Nors ir yra tiesioginis bendravimas, bet nejaučiu jokios baimės. Juk ir gatvėje einant gali kažkas nutikti. Nuteistieji gerbia mus, tad problemų nekyla. O didžiausias įvertinimas būna, kai po kažkiek laiko išėjęs nuteistasis parašo padėkos laišką.“

Pokalbio pabaigoje specialistė papasakojo apie sukrečiantį atvejį, kuris tik dar kartą patvirtina iš kokių siaubingų gyvenimo sąlygų kartais į įkalinimo įstaigą patenka nepilnamečiai: „Vienas ryškiausių ir tuo pačiu lengvai sukrečiančių atvejų per darbo praktiką buvo su tokiu nedidelio ūgio ir itin jaunu nuteistuoju. Pamenu, toks pipirėlis pasirodė. Pernakvojo vieną naktį ir kitą dieną sako, kad čia jam yra rojus. Patalynė švari, tylu. Sakė, kad labai gerai išsimiegojo. Buvau sukrėsta. Bet ką jis buvo matęs savo gyvenime? Jis matė kaip patėvis daužo mamą, skriaudžia jį patį. Tai jam čia pasirodė rojus. Sukrečia tokie dalykai.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų