REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
42
Parduotuvėje (nuotr. 123rf.com)

Dauguma prekybos tinklų jau patvirtino per Kalėdas ir Naujuosius metus nedirbsiantys arba dirbsiantys trumpiau. Tačiau parlamentarai mano, kad toks prekybininkų gestas negalėtų būti laikomas kompromisu norimam įteisinti draudimui dirbti per valstybines šventes ir paskutiniais mėnesio sekmadieniais.

42

Dauguma prekybos tinklų jau patvirtino per Kalėdas ir Naujuosius metus nedirbsiantys arba dirbsiantys trumpiau. Tačiau parlamentarai mano, kad toks prekybininkų gestas negalėtų būti laikomas kompromisu norimam įteisinti draudimui dirbti per valstybines šventes ir paskutiniais mėnesio sekmadieniais.

REKLAMA

Jau keturi prekybos tinklai pranešė nedirbsiantys per gražiausias metų šventes. „Norfa“ ir „Lidl“ nedirbs pirmąją Kalėdų ir Naujųjų metų dieną. Gruodžio 24 dieną visos „Norfos“ dirbs dvi valandas trumpiau, o gruodžio 31-ąją – valanda trumpiau. „Lidl“ parduotuvės per Kūčias dirbs trumpiau.

„Rimi“ parduotuvės pirmąją Kalėdų dieną taip pat nedirbs, o kitomis žiemos švenčių dienomis darbo laikas bus trumpinamas.

REKLAMA
REKLAMA

„Maximos“ pirmąją Kalėdų dieną irgi bus uždarytos, pirmąją Naujų metų dieną parduotuvių darbo laikas bus sutrumpintas.

Prekybos tinklas „Iki“ penktadienį pranešė dar neapsisprendęs dėl darbo laiko švenčių metu.

REKLAMA

Ribojimas skinasi kelią Seime

Seime birželį po pateikimo pritarta Remigijaus Žemaitaičio inicijuotoms Darbo kodekso įstatymo pataisoms, numatančioms, kad mažmeninėms prekybos įmonėms draudžiama dirbti kiekvieną paskutinį mėnesio sekmadienį ir švenčių dienomis.

Tuo metu Vyriausybė siūlo pirmiausia pradėti svarstyti draudimą dirbti tik per Darbo kodekse numatytas šventines dienas, neliečiant sekmadienių.

R. Žemaitaitis mano, kad prekybos tinklų sumanymo nedirbti per Kalėdas ar Naujuosius metus negalima laikyti jo inicijuotų pataisų kompromisu, ir tikisi, kad įstatymas galiausiai įtvirtins draudimą dirbti per šventes.

REKLAMA
REKLAMA

„Prekybos tinklų veidas yra veidmainiškas. Jie jau dabar patys mato, kad nebėra Lietuvoje žmonių, kad nebėra darbuotojų, bet vis dar toliau siaučia. Jei būtų imperatyviai įstatymu įdiegta, kad visomis švenčių dienomis neturėtų dirbti prekybos tinklai, tada galėtume sakyti, kad kompromisas surastas. Galėtume žiūrėti, kiek valstybė negauna ar gauna mokesčių“, – tv3.lt kalbėjo R. Žemaitaitis.

Seimo nario teigimu, versdami darbuotojus dirbti per valstybines šventes ir sekmadieniais, verslininkai elgiasi socialiai neatsakingai, o neatsisakydami slenkančių grafikų, tik gilina darbuotojų skurdą.

„Gobšumas pražudo bet kokį veikėją. Nesvarbu, ar verslininką, ar ūkininką, ar bet kokį kitą žmogų. Verslininkai dar niekaip šiandien nesupranta, kad jie turi būti socialiai atsakingi. Antras dalykas, prekybos tinklai šiandien niekaip neatsisako slenkančio grafiko, žmonėms moka minimalią mėnesinę algą arba šiek tiek virš, taip leisdami Vyriausybei ir valstybei juos išlaikyti per pašalpas ir kompensacijas“, – tvirtino R. Žemaitaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laisvė rinktis

Tuo metu Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) prezidentas Valdas Sutkus neatmeta galimybės, kad per Kalėdas nedirbančius prekybos tinklus galima laikyti prekybininkų kompromisu parlamentarams. Tačiau jis pats parduotuvių darbo laiko klausimą vadina dirbtinai išpūsta problema.

„Man ta problema atrodo tokia dirbtinė, dirbtinai sukelta politikų. Ir tas nepatogu gyventojams. Jeigu ties tuo bus sustota, 2-3 dienos per metus nedarbo galbūt nieko nelemia, bet vėlgi – jeigu žmogui buvo galimybė apsilankyti parduotuvėje per tą šventinę dieną, tai dabar tokios galimybės neturės. Tai pirkėjų teisių tam tikras apribojimas“, – portalui tv3.lt kalbėjo V. Sutkus.

REKLAMA

Jo teigimu, demokratinėje šalyje darbuotojai patys turi teisę rinktis, kuomet nori ar nenori dirbti, o to reguliuoti papildomais įstatymais nereikėtų.

„Keliamas klausimas apie tai, kad parduotuvių darbuotojai turėtų turėti daugiau galimybių pailsėti ir dėl to reikia nedirbti per šventes. Jeigu vadovautis tokia logika, šalis turėtų apmirti per šventes, nes kuo blogesni taksistai už parduotuvių darbuotojus, kuo blogesni restoranų padavėjai, geležinkeliečiai, oro uostų darbuotojai ir t. t.“, – pastebėjo LVK prezidentas.

Be to, anot V. Sutkaus, darbuotojų per šventes dirbti niekas neverčia, o už tai atlyginama dvigubu tarifu.

„Kiekvienas turi turėti teisę apsispręsti, kada jam dirbti, kiek jam dirbti, kada nedirbti, žinoma, vadovaujantis darbo sauga, maksimaliu darbo ir viršvalandžių skaičiumi, to reikia laikytis. O visa kita turėtų būti paliekama laisvam apsisprendimui“, – svarstė V. Sutkus.

REKLAMA

Kritikuoja ne visi

Siūlymai riboti parduotuvių darbo veiklą Seime svarstyti ne kartą – dar 2016 m. siūlyta Darbo kodekse numatyti draudimą parduotuvėms dirbti sausio 1-ąją, vasario 16-ąją, kovo 11-ąją, liepos 6-ąją bei pirmą Kalėdų ir pirmą Velykų dieną.

Nors didesnė dalis prekybinininkų tokių siūlymų nepalaiko, „Norfos“ savininkai kartoja esantys įsitikinę, kad prekyba šventinėmis ir poilsio dienomis turėtų būti ribojama.

Kaimyninėje Lenkijoje nuo šių metų kovo 1 d. Lenkijoje prekybos tinklams uždrausta prekiauti savaitgaliais.

Nuo Naujųjų metų draudimas griežtėja dar labiau – prekiauti bus leidžiama tik paskutinį mėnesio sekmadienį, išskyrus balandį ir gruodį.

Nuo 2020 m. bus draudžiama prekiauti visais sekmadieniais, išskyrus 7 kartus per metus, prieš šventes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų