REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
21
Kęstutis Matijošaitis

Ši kriminalinė istorija apie iki gyvos galvos nuteistą Kęstutį Matijošaitį. Nors už grotų jis atsidūrė nužudęs žmogų, bet skaičiuoti metus iki jį išleis į laisvę tapo beprasmiška po dar vieno itin sunkaus nusikaltimo, įvykdyto K. Matijošaičiui jau tupint už grotų.

21

Ši kriminalinė istorija apie iki gyvos galvos nuteistą Kęstutį Matijošaitį. Nors už grotų jis atsidūrė nužudęs žmogų, bet skaičiuoti metus iki jį išleis į laisvę tapo beprasmiška po dar vieno itin sunkaus nusikaltimo, įvykdyto K. Matijošaičiui jau tupint už grotų.

REKLAMA

Po antros žmogžudystės teismas nepasigailėjo K. Matijošaičio ir skyrė jam pačią griežčiausią Lietuvoje įmanomą bausmę – įkalinimą iki gyvos galvos. O viskas galėjo būti ir kitaip, bet noras parodyti savo valdžią (K. Matijošaitis priklausė „vierchams“) pakeitė šio žudiko gyvenimą negrįžtamai.

Nusikaltimas, kurį jis įvykdė jau būdamas už grotų – žiaurus ir šlykštus. Bet šis atvejis jau tada ryškiai signalizavo teisėsaugos struktūroms apie pražūtingą subkultūrų žalą.

Apie nusikaltimus nekalba

Kaip rašoma kriminalinių naujienų laikraščio „Akistata“ archyvuose, Vilniuje gyvenęs K. Matijošaitis 1992 metais į Lukiškių tardymo izoliatorių pakliuvo už žmogžudystę. Ką jis padarė, nuteistasis prisiminti nenori, o apie jo nusikaltimą pareigūnai teisės kalbėti neturi.

REKLAMA
REKLAMA

„Nieko ypatingo. Susimušiau su kitu kaliniu, kiek neapskaičiavau ir jis mirė. Štai man ir tokia žiauri bausmė iki gyvos galvos“, – po antrosios žmogžudystės sakė K. Matijošaitis.

REKLAMA

Tik jis nutylėjo, kad po to kameroje iškart tapo lyderiu. Pasak kalinių žargono – „vierchu“, „pachanu“.

Gyvenimas už grotų

Vos patekęs į kalėjimą, nuo nuobodulio K. Matijošaitis gynėsi žaisdamas kortomis bei domino. Pagal kalinių taisykles pralošusysis turėdavo išgerti po kelias stiklines vandens arba padaryti sutartą skaičių atsispaudimų.

„Vierchui“ K. Matijošaičiui visa tai daryti netiko pagal padėtį, tad atsispaudimus už jį darė ir vandenį iki apsivėmimo rijo visai nežaidęs paklusniųjų kastos kalinys A. Buinauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Veikiai tokie paprasti žaidimai Kęstučiui pasirodė pernelyg nuobodūs. 1992-ųjų rugsėjo 30-ąją lyderis kameroje surengė „dviračių lenktynes“. Nieko nesupratote? Aišku, tai tik alegoriškas žiaurių, žalojančių kankynių pavadinimas, kuriomis smaginasi uždaryti vyrai.

K. Matijošaičio nurodymu A. Buinauskas buvo pririštas prie gulto, mušamas bei smaugiamas. Po to nelaimingajam visur buvo prikaišiota popierių ir jie padegti.

Kiti kaliniai žvengė stebėdami, kaip surištas degantis A. Buinauskas muistosi, mėgindamas užgesinti popierius. Kalinių žargonu tai ir vadinama „minti dviratį“.

Nusižiūrėjo naują auką

Po mėnesio K. Matijošaitis nusižiūrėjo kitą auką – už vagystę suimtą P. Rusovičių. Įtraukė jį į žaidimus kortomis, šachmatais bei domino. Tas vargšas dar nežinojo kaip pavojinga pirmą kartą pakliuvus už grotų žaisti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš pradžių buvo žaidžiama iš cigaretės, saldainio. Įveltas į žaidimus P. Rusovičius K. Matijošaičiui ne juokais prasiskolino, atrodytų, nekalti žaidimai tuomet baigėsi 2000 litų (apie 580 eurų) skola.

Kalėjime baisi tvarka – geriau mirk, bet skolas laiku grąžink. Galop K. Matijošaitis davė terminą – per trumpą laiką gauti pinigus arba pagrasino skolininką pažeminti į skriaudžiamųjų kastą bei mirtinai sumušti.

Tuomet vargingai gyvenęs P. Rusovičius nesugalvojo iš kur tiek pinigų gauti. Nujausdamas bėdą, kalinys per pasimatymus pinigų prašė iš artimųjų, tačiau ir jie neturėjo santaupų. K. Matijošaitis P. Rusovičiui pasiūlė užrašyti kokį butą Vilniuje, bet ir šis planas nepavyko.

REKLAMA

Antstolių kalėjime nėra, už skolas kaliniai paniekinami, pažeminami į skriaudžiamųjų ir niekinamųjų kastą – „gaidžius“.

Žiauri egzekucija

Vieną naktį K. Matijošaitis surengė egzekuciją. P. Rusovičius buvo žiauriai sumuštas. Pagal pažeminimo ritualą K. Matijošaitis ir kiti „vierchai“ kaliniui prie burnos kišo savo lytinius organus.

Nuo tos minutės P. Rusovičius tapo beteisiu „gaidžiu“, kurio čiužinys – arčiausiai tupyklos, kuriam draudžiama valgyti prie bendro stalo ir apskritai bendrauti su „normaliaisiais“. Kaliniui kelio iš pažemintųjų kastos atgal pas „normaliuosius“ nėra iki pat mirties.

Tačiau pažeminti skolininką K. Matijošaičiui pasirodė per maža. Po kamera buvo izoliatoriaus prižiūrėtojų kambarys, tad surištas P. Rusovičius pirma buvo nutildytas į burną prikišant vatos iš čiužinio ir burną užrišant.

REKLAMA

Tada prasidėjo egzekucija, trukusi visą naktį. Surištasis buvo mušamas, spardomas, purtomas 220 voltų įtampos elektra, surištajam buvo net šokinėjama ant krūtinės. Paryčiui neatlaikęs kankinimų žmogus mirė. Medikai nustatė, jog nelaimingajam sulaužyti šonkauliai pažeidė širdį ir plaučius, vyras mirė baisiose kančiose.

Išsigandęs atsakomybės, sadistas įsakė kaltę prisiimti kitam kameros kaliniui – jau minėtam A. Buinauskui. Kęstutis liepė meluoti, kad A. Buinauskas neva susimušęs su P. Rusovičium ir pastarąjį netyčia užmušęs.

A. Buinauskas bandė nesutikti, gindamasi, jog tardytojai juo nepatikės. Tuomet K. Matijošaitis A. Buinauską sužeidė peiliu ir pasijuokė jog dabar viskas atrodo įtikinamai.

Melas, kaip yla iš maišo, išlindo jau per pirmąjį A. Buinausko tardymą – tereikėjo ujamą kalinį atskirti nuo K. Matijošaičio. K. Matijošaitį kalėti iki gyvos galvos nuteisęs teisėjas po nuosprendžio žurnalistams prisipažino, jog tai buvusi pati šlykščiausia jo gyvenimo byla.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų