REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
34
tv3.lt koaliažas

Vasarą sugriežtinta vaiko teisių apsauga audrina dalį visuomenės – visai neseniai žmonės su plakatais Kaune reikalavo porai grąžinti už galimą smurtą atimtus mažamečius, netrukus po to prie Seimo surengtas mitingas dėl iš šeimų atimamų vaikų. Dėl naujos tvarkos susirūpinę tėvai tarpusavyje dalinasi vaikų priežiūros mitais, bet specialistai skuba juos paneigti.

34

Vasarą sugriežtinta vaiko teisių apsauga audrina dalį visuomenės – visai neseniai žmonės su plakatais Kaune reikalavo porai grąžinti už galimą smurtą atimtus mažamečius, netrukus po to prie Seimo surengtas mitingas dėl iš šeimų atimamų vaikų. Dėl naujos tvarkos susirūpinę tėvai tarpusavyje dalinasi vaikų priežiūros mitais, bet specialistai skuba juos paneigti.

REKLAMA

Paaiškėjus, kad per du mėnesius Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba (VVTAĮT) iš šeimų paėmė per 1 tūkst. vaikų, tėvai socialiniuose tinkluose dalinasi įspėjimais, po kokių veiksmų jie esą gali netekti savo atžalų. Tiesa, dalis šių mitų, jei ne iš piršo laužti, tai tikrai nemenkai perdėti.

Alkoholio nedraudžia, bet nerekomenduoja

Vienas dažniau pastaruoju metu „Facebook“ matomų mitų – tėvai vaikų neteks, jei šiems užmigus išgers net ir vieną taurę vyno.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa ta, kad šiuo metu galiojančiame Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatyme tokia situacija nereglamentuojama. Vieninteliai įstatyme su alkoholiu susiję atvejai – draudimas vaikams dirbti su alkoholiu susijusiose vietose bei vaikų apsauga nuo alkoholinių ir psichotropinių medžiagų, draudimas jas vartoti.

REKLAMA

Tačiau pakeistame Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatyme įtvirtinta vaiko nepriežiūros sąvoka. Nepriežiūra – kuomet tėvai ar globėjai nuolat netenkina vaiko poreikių, dėl ko vaikas mirė, buvo sukeltas pavojus jo gyvybei, sveikatai ar raidai.

Kadangi tame pačiame įstatyme numatoma, jog tėvai ar globėjai yra atsakingi už vaiko priežiūrą ir auklėjimą, tinkamų sąlygų atžalai augti sudarymą, vaiko teisių apsaugos specialistai rekomenduoja bent vienam iš tėvų susilaikyti nuo alkoholio.

„Rekomenduojame, jog bent vienas iš tėvų švenčių ar kitų progų metu turėtų nevartoti alkoholio, siekiant užtikrinti tinkamą vaikų priežiūrą, arba vaiko tėvai turėtų pasirūpinti, jog vaiką prižiūrėtų blaivus, tai galintis daryti asmuo. Pavyzdžiui, vyresnis nei 14 m., galintis prižiūrėti vaiką asmuo“, – atsakyme tv3.lt rašė VVTAĮT direktorės pavaduotoja Vita Šulskytė.

REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, tėvai pirmiausia turėtų įvertinti, kad, jei abu bus neblaivūs, vaikui sunegalavus ar nutikus nelaimei, jie nebūtinai sugebės užtikrinti reikalingą pagalbą, iškviesti specialistus ar objektyviai įvertinti situaciją.

„Kaimynai įduos verkiančius“

Kita tėvų baimė – vaiko verksmas ar klyksmas namie. Vaikas gali verkti nebūtinai nuskriaustas tėvų, o užsigavęs pats, netyčia ar tiesiog nuliūdęs. Vis tik dalis tėvų jaudinasi, kad kaimynai, išgirdę už sienos verkiantį vaiką, iškvies vaiko teisių apsaugos specialistus, tėvai turės įrodyti prieš vaiką nesmurtavę, o specialistai atžalas esą gali ir atimti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Šulskytė pripažįsta, kad išgirdus kaimynystėje verkiantį ar garsiai šaukiantį vaiką gali kilti įvairių minčių.

„Galbūt vaikas patiria smurtą iš tėvų ar yra paliktas vienas be priežiūros, o galbūt mažamečiui skauda pilvelį, dygsta dantukai ar kt. Reikėtų atkreipti dėmesį ir į tokių atvejų dažnumą, kitas aplinkybes“, – siūlė specialistė.

Kilus įtarimų dėl galimo smurto kaimynystėje, V. Šulskytė rekomenduoja pirmiausia pasikalbėti su vaiko tėvais, pabandyti išsiaiškinti situaciją ir bandyti siūlyti šeimai kreiptis pagalbos.

Jei su kaimynais pasikalbėti nepavyksta, o vaiko verksmas nesiliauja, jį lydį kiti nerimą keliantys garsai – suaugusiųjų šauksmai, barniai, bildesys – turėtumėte kreiptis į policiją ir/arba VVTAĮT skyrių jūsų mieste.

REKLAMA

„Reaguodami ir nagrinėdami pranešimus apie galimus vaiko teisių pažeidimus, vaiko teisių apsaugos specialistai vertina grėsmės vaikui lygį, lankosi vaiko gyvenamojoje vietoje, bendrauja su vaiku, jo tėvais bei vertina kitą, su vaiku ir jo socialine aplinka susijusią informaciją. Grėsmės vaikui lygis gali būti ir nenustatytas. Pavyzdžiui, galimo vaiko teisių pažeidimo pranešimas nepasitvirtino, tada pranešimo nagrinėjimas baigiamas“, – teigė V. Šulskytė.

Tėvai gali kreiptis pagalbos

Tėvai vieni kitų teiraujasi, kaip derėtų elgtis, kai viešoje vietoje vaikas ima isterikuoti – rėkti, verkti, krinta ant žemės. Ar tokiu atveju derėtų jį drausminti žodžiu, o gal išvis nereaguoti?

REKLAMA

V. Šulskytė pabrėžia, kad pagal vaikų teises ginantį įstatymą, tėvai gali auklėti savo vaikus, tačiau tam turi pasirinkti ne žalojančius būdus.

„Jeigu vaikas pradeda netinkamai elgtis viešojoje vietoje, tėvai turėtų sudrausminti vaiką, aiškintis jo elgesio priežastis, tačiau tai daryti turi netaikydami fizinių bausmių ar psichologinio smurto“, – teigė specialistė.

Prireikus pagalbos, tėvai gali kreiptis į vietos savivaldybę, kuri gali suteikti informacijos apie pozityvios tėvystės įgūdžių lavinimo kursus, psichologus.

Taip pat tėvai gali skambinti į ,,Tėvų liniją“ nemokamu telefonu 8 800 900 12 (darbo laikas I–V, nuo 17 iki 21 val.), kurios specialistai (psichologai) konsultuoja tėvus pozityvios tėvystės klausimais, gali patarti dėl įvairiais amžiaus tarpsniais kylančių bendravimo su vaiku problemų ir kt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sugriežtino vaikų apsaugą

Portalas tv3.lt primena, kad liepos 1 d. įsigaliojo vadinamoji Matuko reforma – centralizuota vaiko teisių apsauga. Įstatyme įtvirtinta naujovė – vaiko tėvai ar globėjai privalo pasirūpinti, kad vaikas iki 6 metų be objektyvios būtinybės neliktų be vyresnių kaip 14 metų asmenų priežiūros. Taip pat įstatyme įtvirtinti du grėsmės vaikams lygiai, apibūdinantys šeimoje vaikui kylantį pavojų ir vaiko teisių apsaugos specialistų reakciją į juos.

Įstatyme detaliai reglamentuojamas reagavimas į pranešimą apie galimą vaiko teisių pažeidimą, sukurtos mobilios komandos, skubiai reaguojančios ir sprendžiančios problemas šeimose. Įstatymu įtvirtinta, kad, nustačius vaiko buvimą jam nesaugioje aplinkoje, vaikas bus skubiai paimamas iš jos.

REKLAMA

Netrukus po reformos įsigaliojimo, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba pranešė, kad per liepą iš tėvų paimta beveik 600 vaikų, rugpjūtį – beveik 500.

Praėjusią savaitę žiniasklaida itin plačiai nušveitė kauniečių poros bandymą susigrąžinti mėnesį iš jų dėl galimo smurto atimtus mažamečius. Mama pasakoja, kad mažylių neteko už tai, kad parke rugsėjo pabaigoje pliaukštelėjo nepaklusniam sūnui. Visgi vaiko teisių specialistai aiškina, kad laikinai atimti vaikus buvo ir svaresnių priežasčių. Galiausiai vaikai grąžinti tėvų globon.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų