REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniuje antradienį įsteigtas visuomeninis rinkimų komitetas „R. Šimašiaus komanda „Už Vilnių, kuriuo didžiuojamės!”. Komitetas ketina atskirai nuo Liberalų sąjūdžio dalyvauti savivaldos rinkimuose ir laimėti Vilniaus mero postą bei suformuoti valdančiąją daugumą miesto taryboje.

Vilniuje antradienį įsteigtas visuomeninis rinkimų komitetas „R. Šimašiaus komanda „Už Vilnių, kuriuo didžiuojamės!”. Komitetas ketina atskirai nuo Liberalų sąjūdžio dalyvauti savivaldos rinkimuose ir laimėti Vilniaus mero postą bei suformuoti valdančiąją daugumą miesto taryboje.

REKLAMA

Dabartinis sostinės meras Remigijus Šimašius teigia, kad partija rodo stagnacijos ženklus.

Liberalų sąjūdžio valdybai nusprendus, kad neatšaukus sprendimų dėl komiteto, bus stabdoma R. Šimašiaus ir jo dabartinių bendražygių narystė, sostinės meras teigė, kad sprendimą dėl narystės priims artimiausiu metu.

„Nuo pat pradžių stengiausi, kad komiteto santykis su partija būtų labai glaudus. Akivaizdu, kad jis nebus glaudus, nes partijos valdyba, pirmininko (Eugenijaus Gentvilo – BNS) agitacijos dėka, priėmė tokį sprendimą. (...) Priimtas sprendimas, man atrodo, jis neteisėtas, kad narystė po komiteto steigimo turės būti sustabdyta, tai tikrai neversiu partijos likti tokioje keistoje situacijoje, ar daryti tokių žingsnių (šalinti iš partijos – BNS), pats priimsiu artimiausiu metu sprendimą, koks atrodys tinkamas“, – žurnalistams antradienio vakarą sakė R. Šimašius.

REKLAMA
REKLAMA

„Man buvo brangus laikas su partija, aš tikrai daug jėgų tam atidaviau, ir tai buvo daug žadanti jėga, dabar ji, matau, kad yra stagnuojanti“, – pridūrė R. Šimašius.

REKLAMA

Pasak jo, visuomeninio komiteto steigimas neprisidės prie Liberalų sąjūdžio stabilumo.

„Tai bus smūgis partijai, toli gražu ne pliusas. Ir Aušrinė Armonaitė yra toje pačioje (komiteto – BNS) komandoje. Tai partijai nėra geriausi laikai“, – sakė sostinės meras.

Seimo narė A. Armonaitė BNS antradienį nekomentavo, kokį sprendimą priims dėl narystės partijoje. Savo poziciją ji ketina pateikti trečiadienį.

Politikė visuomeninio komiteto steigimui skirtame renginyje teigė, kad liberalių pažiūrų bendruomenė patiria iššūkių.

„Liberaliai mąstančių žmonių bendruomenė, pripažinkime, išgyvena ne lengviausius laikus, prasidėjo priešų paieškos tarp bendražygių, prasidėjo santykių aiškinimasis. Matyt, nei Lietuva, nei liberaliai mąstanti bendruomenė to nenusipelnė. Todėl tikiu ir manau, kad čia susirinkusi komanda gali tai pakeisti. Turime nukreipti dėmesį į tą nuotaiką, su kuria R. Šimašius laimėjo (mero rinkimus – BNS) 2015 metais“, – renginyje sakė A. Armonaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Komiteto atstovų teigimu, jis įsteigtas surinkus daugiau nei pagal įstatymą reikalingi 102 parašai. Tarp komiteto steigėjų – visi dabartiniai Vilniaus miesto tarybos Liberalų frakcijos nariai, taip pat „Vilniaus Jazz” vadovas Antanas Gustys, parlamentarė A. Armonaitė, Dakaro lenktyninkas Balys Bardauskas ir kiti.

Artimiausi sukurto komiteto tikslai – plėsti narių skaičių, burti bendraminčius bei parengti dalyvavimo savivaldos rinkimuose programą. Jos pagrindui bus naudojamos jau anksčiau pristatytos 12 ambicijų Vilniui, kurios iš esmės pakeistų sostinės veidą keturiose srityse: švietime, miegamuosiuose rajonuose, Stoties rajone bei judėjime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Planuojama lapkričio 7 dieną pateikti dokumentus Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) registruoti komitetą. Tą dieną startuoja savivaldybių ir merų rinkimų kampanija.

Apie ketinimus dalyvauti su naujai buriamo rinkimų komiteto sąrašu R. Šimašius informavo prieš dvi savaites. Partijos valdyba yra panaikinusi šį sostinės liberalų sprendimą. Savo ruožtu Vilniaus skyriaus prezidiumas valdybos sprendimus vadina prieštaraujančiais partijos įstatams.

Liberalų sąjūdžio lyderis Eugenijus Gentvilas pabrėžia, kad pagal spalio 17-ąją priimtą valdybos sprendimą, iki spalio 31-osios Vilniaus skyrius turėjo atšaukti siekius dalyvauti su komiteto sąrašu, tam neįvykus, R. Šimašiaus vedamų liberalų narystė partijoje stabdoma automatiškai.

REKLAMA

Dalis sostinės liberalų, priešindamiesi Vilniaus skyriaus valiai, apsisprendė kelti savo, partinį sąrašą. R. Šimašius sako nesibaiminantis, kad Vilniaus skyriaus skilimas suskaldys ir rinkėjus.

Komiteto planuose – kitą kadenciją viešosios ir privačios partnerystės būdu pritraukti 300 mln. eurų investicijų ir radikaliai atnaujinti mokyklas per 4 – 7 metus. Žadamos atlyginimų „grindys“ mokytojams, atnaujinti ir kultūrai pritaikyti buvusią pramoninę pietinę Vilniaus dalį. Tarp keliamų tikslų – po naują sporto, kultūros ar kitą objektą kiekviename mikrorajone, iki 2020-ųjų baigti dviračių ir paspirtukų takų tinklą, nutiesti mažiausiai po 100 kilometrų šaligatvių ir gatvių kasmet.

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimai vyks kitų metų kovą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų