REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kartu su ūkininke Daiva Morkūniene avių ūkį prižiūrintis krekenaviškis Vytas po skerdynėmis virtusios nakties į avides suvarė likusį būrį išsigandusių augintinių. Bent čia jos galės saugiai ir ramiai žiemoti, mat buvusių kitų avių neapsaugojo ir bandą nuo miško skyrusi upė.

Kartu su ūkininke Daiva Morkūniene avių ūkį prižiūrintis krekenaviškis Vytas po skerdynėmis virtusios nakties į avides suvarė likusį būrį išsigandusių augintinių. Bent čia jos galės saugiai ir ramiai žiemoti, mat buvusių kitų avių neapsaugojo ir bandą nuo miško skyrusi upė.

REKLAMA

Pasak ūkininkės, vilkai į jos piemeniu aptvertą ganyklą Ūdrų kaime atsėlino perplaukę upę. Medžioti ir jauniklius mokyti pasiruošę pilkiai naktį ganykloje surengė tikras skerdynes. Iš po nakties atvykęs veterinaras suskaičiavo net 21 negyvą avį.

„Po visą aptvarą ir grioviuose, ir palaukėse, ir palei Nevėžį – visur mėtėsi avių lavonai“, – sako veterinaras Algimantas Lūža.

Ūkininkė Daiva Morkūnienė rodo patirtus nuostolius: „Rugsėjo–spalio mėnesiais vilkai išveda vilkiukus į mokyklą ir mokina juos medžioti, suėsta tik viena avis.“

REKLAMA
REKLAMA

Į rajono savivaldybę tvarkytis popierių atbėgusi moteris rankose spaudžia ir visą aplanką įrodymų.

„Arba perkąstos ir visiškai nebegyvos, arba aptvare kruvinos likę“, – sako ji.

Dar šešios apdraskytos avys išgyveno, tačiau kelias teko paskersti. Mat leisgyvės stovėjo perkąstais kaklais. O dalis avių, nešdamos sveiką kailį, iš išgasčio puolė tiesiai į upę. Jas, išsigandusias bei permirkusias, kitame Nevėžio krante ir rado ūkinninkė. Gyvulių veterinaras įsitikinęs – vilkai dar ir puikūs plaukikai.

REKLAMA

„5 avys perpalukė upę. Dvi radom negyvas kitoje pusėje, trys lakstančios buvo, tai dvi pagavom, o viena dar iki šiol kažkur“, – sako D. Morkūnienė.

Veterinaras mano, kad tai buvo vienos vilkų šeimos darbas: „Aš manau, kad čia vienos šeimos darbas. Šeima – tai suaugęs patinas, patelė ir jauniklis. Kadangi matėme pėdas“, – sako A. Lūža.

Žemės ūkio skyriaus vedėjas Vytas Jakubonis teigia, kad tokio reginio matyti dar neteko.

„Pirmą kartą tokios skerdynes savo darbo istorijoj mačiau, nors 37 metai dirbu. 2013 metais buvo viena ar dvi avytės, o šiemet rajone jau 35 papjautos“, – sako V. Jakubonis.

REKLAMA
REKLAMA

Toks vilkų išpuolis Panevėžio rajone ne vieną Krekenavos ūkininką verčia griebtis už galvų. Štai Vygantas Petrėnas dalinasi prie grūdų sandėlio filmuota medžiaga, kur teritoriją saugančioms kameroms pavyko nufilmuoti, kaip vilkai puola į kampą užspeistą elnio patelę. Naktį per kameras matyti sušmėžuojant mažiausiai trijų vilkų akys.

„Įspūdingai atrodo kova, nes elnias ginasi, puola, tiesiog vilkus veja. O vilkas irgi, nežinau, man neteko matyti“, – pasakoja V. Petrėnas.

D. Morkūnienė sako, kad vilkų rajone tik daugėja.

„Kad 20 km iki Krekenavos dar nebuvo girdėta, kad kažkur vilkai pasirodė, bet taip išėjo, kad, pasirodo, tam vilkui nėra jau taip sunku įveikti 60–70 km ir atbėgti. Jų daugėja ir eina artyn gyventojų, miestelių. Čia baisu“, – sako ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Miškininkai sako, kad taip neįprastai elgtis šiuos žvėris gena alkis, mat miškuose susidariusi nepavydėtina situacija.

„Miškuose nebeliko šernų pas mus praktiškai. Maras išguldė. Todėl jie ieškosi lengvesnio grobio, kuo lengviau ir sočiau gyventi“, – sako Krekenavos girininkas Jonas Leika.

Ūkininkė skaičiuoja patyrusi mažiausiai 3 000 eurų nuostolį. Kad miškuose beveik nebėra šernų, skaičiais pajuto ir rajono savivaldybės Žemės ūkio skyrius. Štai jei anksčiau kiekvienais metais ūkininkai dėl ištryptų ir išknistų pasėlių vidutiniškai teikdavo po 80 prašymų atlyginti žalai, tai šiemet tokių prašymų nebeliko nė 20.

  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų