REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Klaipėda (nuotr. stop kadras)

Triukšmą ir dulkes kenčiantiems, šalia bėgių bei uosto bendrovių gyvenantiems klaipėdiečiams miesto valdžia siūlo išeitį. Uostamiesčio taryba tokių gyventojų butus apsisprendė paimti visuomenės poreikiams. Tačiau gyventojai sako, kad už siūlomą kompensaciją išsikraustyti teks nebent į sąvartyną.

7

Triukšmą ir dulkes kenčiantiems, šalia bėgių bei uosto bendrovių gyvenantiems klaipėdiečiams miesto valdžia siūlo išeitį. Uostamiesčio taryba tokių gyventojų butus apsisprendė paimti visuomenės poreikiams. Tačiau gyventojai sako, kad už siūlomą kompensaciją išsikraustyti teks nebent į sąvartyną.

REKLAMA

Nemuno gatvės 133-ame name gyvenanti klaipėdietė Gražina renka laikraščių iškarpas apie vis žadamą iškeldinimą. Seniausiai publikacijai – 10 metų.

„Mūsų namas dar nupaveiksluotas, yra 2008 m. rugpjūčio mėnesį, jau tada, va, uosto krova, mes jau čia rašėm“, – pasakoja pašnekovė.

Namas – daug metų avarinis, gyventojai čia tiesiog kankinasi: už lango darda traukiniai, dirba uosto bendrovės. Triukšmas ir vibracija kenkia sveikatai.

REKLAMA
REKLAMA

„Naktį prasibudini, atrodo, pasaulio pabaiga, taip jau vyksta, ką darysi, jau 40 metų gyvenu šitam bute, anksčiau tai traukinukas vienas kitas, o dabar pastoviai", –guodėsi Gražina.

REKLAMA

„Triukšmas, purvas, dabar gal šiek tiek mažiau to purvo, anksčiau buvo daug labai, nes čia ir krovė, ir anglis perkrovinėjo, jie visą gyvenimą čia pragyvenę", – kalbėjo klaipėdietė Jūratė. Miestietis Vidmantas pasakoja, kad triukšmas yra sunkiai pakeliamas: „Jau ne tas žodis triukšmas, jau ligoniai tapo, mano mamai Alzheimeris prasidėjo, nuo ko – nuo nerimo."

Pelijančias, drėkstančias ir nuo vibracijos suskilusias sienas gyventojai slepia po tapetais, sako, remontuojasi, kiek gali, vis dėlto čia reikia gyventi, nors langai kone krenta. Pagaliau po dešimtmečius trukusių kalbų du namus, kuriuose – 21 butas, nuspręsta atlaisvinti.

REKLAMA
REKLAMA

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas komentavo: „Klaipėdos savivaldybės taryba savo paskutiniame posėdyje priėmė sprendimą, kad būtent pradėti šitas procedūras, t. y. būtent poėmį visuomenės poreikiams šitų pastatų, t. y. Nemuno 113 ir 133. Mes esam atlikę jau šito turto vertinimą, preliminariai yra žinoma suma – panašiai apie 600 tūkst."

Vidutiniškai kvadratinis metras įvertintas 600 eurų, tad už vieną butą gyventojai gaus maždaug 28–30 tūkst. eurų. Pati čia užaugusi, o dabar tėvus slauganti Jūratė rėžia atvirai. Ji sako, kad už 30 tūkst. nieko patrauklaus negalės nusipirkti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Už tokius pinigus aš tikrai nesikraustysiu, aš kaip gyvenau, taip ir gyvensiu toliau, jeigu tiek aš išvargau", – kalbėjo klaipėdietė Vera.

Gyventojai skaičiuoja, kad už tokias kainas galės nusipirkti bendrabučio kambarį, nes papildomų santaupų čia gyvenantys žmonės neturi.

Administracijos direktorius sako, kad butai įvertinti realia kaina: „Siekiant pagerinti savo gyvenimo sąlygas, galima kažkiek gal ir pridėti, bet kuriuo atveju Klaipėdos mieste pietiniuose rajonuose maždaug už 600–700 eurų už kvadratinį metrą tikrai būstą nusipirkti galima."

Visgi, nekilnojamojo turto ekspertai gyventojų paguosti negali.

„Klaipėdoje už tiek galima būtų nupirkti 1 kambario butą paprastą pakankamai, ne kažkokį ypatingą, paprastuose mikrorajonuose, daugiau pietinėje pusėje ir bendrabučio tipo dviejų kambarių, bet tik bendrabučio tipo, realiai tikro to vadinamo buto standartiniam name ne, nebūtų galima nupirkti", – komentuoja „Remax Plius“ biuro vadovas Ramūnas Sobutas. 

REKLAMA

Kartu su nekilnojamojo turto kompanijos vadovu sėdame ieškoti klaipėdiečiams butų, deja, į sumą telpa tik bendrabučiai, pavyzdžiui, bendrabučio tipo būstas parduodamas už 25 tūkst.. Plotas sudaro 29 kv. m, būste yra visi patogumai, bet jis bendrabučio tipo name.

Butus anksčiau išsipirkę gyventojai su gautais pinigais galės elgtis kaip tinkami, tačiau čia gyvena ir savivaldybės būsto nuomininkų. Jie labiausiai bijo, kad iš dabar turimų sąlygų turės kraustytis į bendrabučius. Už 200 eurų pensiją, kaip Gražinos, kažką išsinuomoti – nerealu. Žmonės sako norintys tik adekvačių sąlygų.

S. Budinas ramina, kad žmonės į gatvę metami nebus. 

Pagal dabar galiojančią tvarką, dėl dešimtadalio pasiūlytos sumos galima pasiderėti. Jei gyventojai sutiks, būstų paėmimo procedūra bus baigta per metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų