REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokyklos ir darželiai skundžiasi, kad pagal naujus ministerijos reikalavimus vaikams negali pagaminti skanaus maisto. Jau du mėnesius laukia iš ministerijos pavyzdinių receptų, tačiau jų iki šiol kaip nėra, taip nėra. Ministerijos klerkai receptų žada duoti. Bet kartu stebisi – esą kaip patys virėjai per tiek laiko nesugeba išmokti pagaminti valgomo maisto.

Mokyklos ir darželiai skundžiasi, kad pagal naujus ministerijos reikalavimus vaikams negali pagaminti skanaus maisto. Jau du mėnesius laukia iš ministerijos pavyzdinių receptų, tačiau jų iki šiol kaip nėra, taip nėra. Ministerijos klerkai receptų žada duoti. Bet kartu stebisi – esą kaip patys virėjai per tiek laiko nesugeba išmokti pagaminti valgomo maisto.

REKLAMA

Sostinės darželio „Ąžuolas“ virėjos vaikučiams šiandien ruošia agurkinę sriubą. Antram patiekalui – paukštienos troškinys su ryžiais. Na, ir kalnas pomidorų. Atsigerti vaikai gaus vandens su citrina. Pusryčiams mažyliai jau valgė penkių grūdų košę su uogiene ir kakavą be cukraus. Vakarienei bus omletas su dešra ir agurkais bei duona. Arbatoje, skirtingai nei per pusryčius, cukraus bus jau tik šiek tiek. Darželio vadovė sako, kad čia labai preciziškai sekama Sveikatos apsaugos ministerijos sveikos mitybos nurodymų.

„Tobulumui ribų nėra, tobulėti yra kur. Eksperimentuojame ir žiūrime, kaip priima vaikai vieną ar kitą pakeitimą. Įvesdami pakeitimą jei jaučiame, kad vaikai nevalgo, lieka daugiau atliekų, tuoj pat bandome taisyti padėtį ir žiūrėti, kokį produktą vaikai toleruoja geriau“, – sako lopšelio-darželio direktorė Jolanta Tučienė.

REKLAMA
REKLAMA

Šiame valstybiniame darželyje sveikiau nei kitur vaikus maitinti pradėta jau prieš porą metų, tad nors ir ne visi patenkinti, pratinosi pamažu ir šį rugsėjį didžiulio šoko nepatyrė. Tuo metu daugumoje kitų darželių bei mokyklų vadovai bei mažųjų tėvai susiėmę už galvų – vaikai esą nevalgo ministerijos liepiamo sveiko maisto.

REKLAMA

„Visiškai neapgalvota, sistemiškai neparuošta, nuleista iš viršaus aklam vykdymui“, – tvirtina tėvų forumo pirmininkas Darius Trečiakauskas.

Mokyklose eilės nutįsta prie atskirai parduodamų užkandžių – picų ir dešrainių, arba vaikai per pertraukas lekia į parduotuves ir kebabines. Kiti lieka alkani. Mokyklos skundžiasi, kad nesugeba pagaminti sveiko ir kartu skanaus maisto.

„Norint pagaminti skanų maistą, reikia gero recepto. Pagal tvarkos aprašą mes turėtume pasinaudoti interneto svetaine ir gauti nemokamų receptų. Deja, šiandien, praėjus 2 mėnesiams, ši svetainė tebėra tuščia. Girdime pažadus, kad sukurs valgiaraščius „Mitų griovėjai“ ar Virėjų asociacija, bet kol kas įstaigos rengiasi pačios“, – kalba Kauno r. savivaldybės atstovė Žydra Narbutienė.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Sveikatos apsaugos ministerija stebisi, kad uždraudus kompotus, grietinę, kepimą riebaluose, džiūvėsėlių plakinius ir apribojus bulvių kiekius, virėjai nebemoka pagaminti valgomo maisto.

„Mokyklos turėjo pačios pasiruošti, negalvojome, kad iškils tokia didelė problema ir pirmoje eilėje visi stengsis kritikuoti naują aprašą, o ne nukreips visą savo veiklą į valgiaraščių paruošimą“, – tikina sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis.

Tačiau Europos Komisija visapusiškai palaiko Sveikatos apsaugos ministerijos šiemet užkurtą sveikos mitybos darželiuose ir mokyklose vajų. O jei reforma ir nevyksta sklandžiai, esą nėra ko stebėtis, mat lietuviai per ilgai buvo pripratę valgyti nesveikai – mažai daržovių, bet užtat per riebiai, per sūriai, per saldžiai ir bendrai nesaikingai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vaikų nutukimo dinamika verčia dramatiškai susirūpinti. Nutukimas – tai ne paprastas žodis, tai kelias į vėžinius susirgimus, endokrininius, alerginius susirgimus ir daugelį bėdų, kurios ištiks vaikus, kai jie suaugs“, – tvirtina eurokomisaras Vytenis Andriukaitis.

„Leiskime mokiniams, ypač vyresniųjų klasių, pasirinkti patiems iš sveikatai palankių patiekalų asortimento, o ne reglamentuokime įstatymu, ką jie kokiu dažnumu turi valgyti. Mes nepriversime brandaus mokinio už savo pinigus pirkti mūsų nustatyta tvarka“, – kalba Kauno r. savivaldybės atstovė Žydra Narbutienė.

Mokykloms jau du mėnesius skundžiantis, kad, įvedus naujus reikalavimus, vaikų maitinimui ministerija neparengė receptūrų, valdininkai susizgribo – jas paskelbti žada jau po pusantros savaitės.

REKLAMA

„Jei kalbame apie valgiaraščius, kuriuos žadėjo virtuvės šefai, jie jau yra praktiškai parengti. Lapkričio 8-tą bus pristatyti su degustacija ir galės visi pamatyti, ką siūlo virtuvės šefai. Jie bus laisvai prieinami internete“, – tikina sveikatos apsaugos viceministras

Mokyklų vadovai skundžiasi ir tuo, kad naujų cukraus ir druskos kiekių ribojimų neįmanoma patenkinti, kai pieno ir duonos gamintojai ir toliau į savo produktus šių medžiagų deda daug. Ministerija sugebėjo susitarti su gamintojais cukrų ir druską mažinti tik palaipsniui, esą antraip niekas jų nebepirktų, o ir technologijas pakeisti užtrunka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų