REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
27
poliklinika

Rudenį mūsų imuninė sistema patiria tikrą iššūkį dėl greitai besikeičiančių orų, kuomet ima plisti virusai. Tačiau per daug išgyventi nereikėtų – gryname ore ligomis užsikrėsti praktiškai neįmanoma, jie plinta didesnio žmonių susibūrimo vietose.

27

Rudenį mūsų imuninė sistema patiria tikrą iššūkį dėl greitai besikeičiančių orų, kuomet ima plisti virusai. Tačiau per daug išgyventi nereikėtų – gryname ore ligomis užsikrėsti praktiškai neįmanoma, jie plinta didesnio žmonių susibūrimo vietose.

REKLAMA

Labiausiai žmogaus sveikatą veikia oro temperatūra, santykinė drėgmė, atmosferos slėgis, vėjo greitis, krituliai. Pavojingiausi sveikatai yra greitai besikeičiantys orai, tai būdinga rudeniui.

„Rudens metu mūsų imuninė sistema patiria rimtą išbandymą. Be to, organizmas negauna imunitetą stiprinančių veiksnių, prie kurių šiltuoju sezonu buvo pripratęs: saulės šviesos, šviežių vaisių ir daržovių, gryno oro“, – kalbėjo Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Aušra Lileikytė.

Šaltuoju metų laiku imuninė sistema nusilpsta, bet ligų išvengti galima.

„Ligų išvengti galima vengiant tam tikrų dalykų, kurie silpnina apsaugines funkcijas: netinkama mityba, stresas, vaistai, per trumpas buvimo gryname ore laikas, mažas fizinis aktyvumas, vitaminų trūkumas, atsisakymas skiepytis. Šaltu ir drėgnu oru suaktyvėja virusai ir kiti mikroorganizmai, todėl ruduo – puikus laikas peršalimo ligoms plisti.

REKLAMA
REKLAMA

Todėl, kai tik visi aplinkui pradeda čiaudėti ir kosėti, kuo rečiau lankykitės didesnio žmonių susibūrimo vietose, mažiau vaikščiokite į svečius ir rečiau (jeigu tik įmanoma, žinoma) naudokitės visuomeniniu transportu. Užsikrėsti ligomis gryname ore praktiškai neįmanoma“, – pasakojo A. Lileikytė.

REKLAMA

Apsisaugojimo priemonės

Apsisaugoti nuo ligų padeda didesnis dėmesys higienai.

Kiekvienas susirgimas užkrečiamąja liga dar labiau alina imuninę sistemą, tad dažniau plaukite rankas su muilu ir vandeniu ar dezinfekuojančiu preparatu, kosėkite ir čiaudėkite prisidengdami vienkartine nosine, o jei šios neturite, alkūnės linkiu, o ne į delnus.

Sausas žiemos oras gali išsausinti odą ir padaryti ją labiau pažeidžiamą infekciniams sukėlėjams, kad to būtų išvengta galima naudoti patalpų oro drėkintuvus, nesimaudyti po labai karštu vandeniu. Einant į lauką reikėtų apsivilkti šiltesniais drabužiais, dėvėti kepurę ir pirštines, neužsiimti per daug aktyvia fizine veikla lauke.

REKLAMA
REKLAMA

„Sveikatai palankiausias pastovus dažnai nesikeičiantis oras. Tačiau toks oras retai kada būna: vasarą – karščiai, žiemą – šalčiai ir pan. Todėl svarbiausia ne metų laikas, o gyvenimo būdas: sveika mityba, fizinis aktyvumas ir grynas oras“, – kalbėjo A. Lileikytė. 

Peršalimo sezonas tęsiasi visus metus

Nors yra manoma, kad peršalimo sezonas prasideda atšalus orams, tačiau kiekvienu metų laiku galima susirgti. Todėl savo sveikata rūpintis reikia ištisus metus.

„Peršalimo sezonas niekada nesibaigia. Rugpjūtis – anginų sezonas, dėl karštų dienų ir vėstančių naktų, rugsėjis – mokslo metų pradžia, prasideda apsikeitimai virusais darželiuose ir mokyklose, daugiau žmonių sutinkame gatvėse ir viešajame transporte”, – kalbėjo šeimos gydytojas Valerijus Morozovas.

Atitinkamai spalį ir lapkritį dažniau pastebimos peršalimo ligos, prasideda gripo sezonas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų