REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
tv3.lt koliažas

Vilniečiai sukruto ir skundais užvertė sostinės savivaldybę, valstybines institucijas bei Seimo narius. Gyventojų dėmesį patraukė jų kaimynystėje esantis valstybinis sklypas, kuriame turėtų išdygti sandėliai. Vilniečiai baiminasi, kad naujas projektas rengiamas neatsižvelgiant į poveikį aplinkai bei gyventojams, maža to, jie stebisi, kaip sklypą iš valstybės nuomojanti įmonė susirengė jį parduoti už beveik 600 tūkst. eurų.

8

Vilniečiai sukruto ir skundais užvertė sostinės savivaldybę, valstybines institucijas bei Seimo narius. Gyventojų dėmesį patraukė jų kaimynystėje esantis valstybinis sklypas, kuriame turėtų išdygti sandėliai. Vilniečiai baiminasi, kad naujas projektas rengiamas neatsižvelgiant į poveikį aplinkai bei gyventojams, maža to, jie stebisi, kaip sklypą iš valstybės nuomojanti įmonė susirengė jį parduoti už beveik 600 tūkst. eurų.

REKLAMA

2018 spalio 4 d. Vilniaus savivaldybės interneto svetainėje paskelbta apie 9,3 tūkst. kv. m. sandėlio projektavimą E. Pliaterytės g. 2 esančiame žemės sklype. Tačiau šis sklypas – valstybinis. Todėl vietos gyventojų bendruomenė sukilo prieš bandymą parduoti sklypą ir sklype statyti sandėlius.

Prašo stabdyti statybas

Prašyme, kurį adresavo Remigijui Šimašiui, Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriui Povilui Poderskiui, Seimo nariui Linui Balsiui, Nacionalinei žemės tarnybai ir Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai, bendruomenės gyventojai sako palaikantys naujų darbo vietų kūrimą ir verslo investicijas, tačiau piktinasi melu, kuris neva lydį projektą.

REKLAMA
REKLAMA

„Sandėlis projektuojamas tankiai apgyvendintoje Trakų Vokės teritorijoje, neatsižvelgiant į poveikį aplinkai, gyventojams. Sandėlis projektuojamas visiškai neatsižvelgiant į gretimybes, neišvystytą infrastruktūrą, tik gyvenamajam kvartalui pritaikytus privažiavimo kelius“, – rašte institucijoms rašo gyventojai.

REKLAMA

Bendruomenė pažymi, kad iki pat šių metų spalio 4 d. nežinojo apie kaimynystėje planuojamas sandėlio statybas, projektą pamatė tik jį paviešinus internete.

Gyventojų teigimu, sandėlio statybos prieštarauja Bendrajam miesto planui, šalia planuojamo statyti projekto nėra reikalingos infrastruktūros, šalia sklypo esančios gatvės nėra prisitaikytos sunkiasvoriam transportui, o sklypas nuo nuomos sutarties pasirašymo esą niekada nebuvo naudojamas pagal paskirtį, buvo apleistas. Todėl bendruomenė prašo stabdyti sandėlio projektavimo ir statybos darbus.

REKLAMA
REKLAMA

Sklypą bando parduoti

Be to, minėtasis valstybinis sklypas dar ir bandomas parduoti per nekilnojamojo turto agentūrą už 593 tūkst. eurų. Skelbime internete nurodoma, kad šis sklypas – valstybinis, o jo nuoma galioja iki 2096 metų. Skelbime rašoma apie sandėlio statybą, kad galimas sklypo užstatymo plotas – 9,8 tūkst. kv. m., taip pat nurodoma, kad sklype galima statyti ir 58 namus po 98 kv. m.

Toks skelbimas pribloškė bendruomenės gyventojus. Jų atstovas Martynas Žvirblis stebisi, kodėl pati valstybė nenori susigrąžinti sklypo, bet leidžia parduoti jo nuomos teises už beveik 600 tūkst. eurų.

„Kyla tokie klausimai mums, tokį matome neūkiškumą iš valstybės pusės. <...> Matome dar ir vystytojo bandymą gauti statybos leidimą beveik 10 tūkst. kv. m. sandėliui gyvenamojoje teritorijoje. Bet tuo pačiu mes įtariame, kad tai yra tik toks strateginis ėjimas, tam, kad galutinai įteisintų teises į gana didelės vertės valstybinį žemės sklypą miesto ribose“, – portalui tv3.lt kalbėjo M. Žvirblis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot bendruomenės atstovo, minėtais sklypas „jau daug metų laikomas dirvonuojantis“, yra nenaudojamas ir apleistas.

„Tai toks loginis piliečių klausimas, ar čia reikia taip 10 metų laikyti dirvonuojantį sklypą Vilniaus mieste, tam, kad kažkas dėliodamas popierius bandytų uždirbti pusę milijono iš kažkokios nuomos. Tai, o kiek žinome, valstybė gauna už tą sklypą simbolinius kelis tūkstančius, turbūt, per metus“, – svarstė M. Žvirblis.

Nori plėsti pramoninę zoną

Seimo narys Linas Balsys patikino žinantis E. Pliaterytės g. 2 esančio sklypą ir bandymą jame statyti sandėlius. Jis pažymi, kad šio sklypo statybos – tik dalis savivaldybės plano nuo Trakų Vokės plėsti pramoninę zoną.

REKLAMA

„Mes anksčiau jau esame kreipęsi, kai vyko miesto Bendrojo plano pristatymai ir siūlymai. Esu siuntęs raštus ne tik dėl E. Pliaterytės g. sandėlių, bet apskritai dėl pramoninės zonos plėtros į tą pusę. Mūsų siūlymai pateikti, dabar jie turi būti svarstomi savivaldybės komitetuose. Ne tik tas sklypas, bet ir kiti sklypai, yra noras nuo Trakų Vokės link Lentvario daryti pramoninę zoną. Dabar žmonės, jaunos šeimos ten įsigyja sklypus, statosi namus, nes anksčiau nebuvo plano, kad ten bus pramoninė zona“, – tv3.lt sakė L. Balsys.

Šiuo metu Vilniaus miesto savivaldybė rengia naują Bendrojo miesto plano redakciją, kurioje numatomi svarbiausi miesto pokyčių prioritetai ir jų įgyvendinimas.

REKLAMA

Baimintis dar anksti

Tačiau įmonei „Investicijų srautas“ vadovaujanti Rima Kerinė gyventojus ramina, kad jaudintis dėl kaimynystėje galinčių atsirasti sandėlių dar anksti.

„Šiuo metu yra priešprojektinių pasiūlymų rengimo etapas. <...> Buvo viešinimo procedūros atliekamos, buvo du vieši susirinkimai – papildomas susirinkimas daromas bendruomenei. Diskusijos vyko. Malonu, kad užsimezgė kontaktas su bendruomene. Dėl jų visų nuogąstavimų, dėl poveikio aplinkai vertinimo – tai ankstyvas etapas. Mes tą darysime neišvengiamai, bet šitame etape tai nėra dar privaloma. Šiame etape dar analizavimo stadija, kai mes žiūrime, ką galima padaryti, kaip išplėtoti tą sklypą“, – tv3.lt kalbėjo R. Kerienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Leidimo statyboms negavo

Nacionalinė žemės tarnyba portalui tv3.lt patvirtino, kad dabartinis sklypo nuomininkas – įmonė „Investicijų srautas“. Pramonei ir sandėliavimo objektų teritorijai skirtas sklypas įmonei išnuomotas iki 2096 m. sausio 8 d.

Anot Nacionalinės žemės tarnybos atstovo spaudai Ruslano Golubovo, įmonė turi teisę, perleidžiant statinius, perleisti nuomos teisę, šiuo atveju – „parduoti“ sklypą, taip perleidžiant teisę į nuomą.

Tuo metu Vilniaus miesto savivaldybės Miesto plėtros departamento Projektavimo sąlygų poskyrio vedėja Birutė Tautavičienė portalą tv3.lt informavo, kad kol kas įmonė norimų sandėlių sklype projektuoti negali.

REKLAMA

„Įmonė „Investicijų srautas“ šiame E. Pliaterytės g. 2 žemės sklype nori projektuoti šiuolaikinės architektūros ir funkcijų naują sandėlį, tačiau esamas žemės būdas (pramonės ir sandėliavimo, kur galima statyti sandėlius) neatitinka galiojančio Bendrojo plano sprendinių, kur numatyta komercinė, gyvenamoji ar infrastruktūros teritorija.

Spalio 19 d. vyko viešas projektinių pasiūlymų aptarimas, kuriame dalyvavo tiek projektuotojai, tiek ir Miesto plėtros departamento atstovai. Po viešo aptarimo su visuomene savivaldybė iki šiol dar negavo prašymo pritarti projektiniams pasiūlymams. Statybą leidžiantis dokumentas taip pat neišduotas“, – atsakyme tv3.lt rašė B. Tautavičienė.

Savivaldybė įmonei dar neišdavė leidimo pradėti statybas.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų