REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kitąmet tėvai gali sulaukti didesnių išmokų už vaikus, o gausioms ir nepasiturinčioms šeimoms išmokos augtų dar labiau – toks Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlymas nugulė kitų metų valstybės biudžete.

Kitąmet tėvai gali sulaukti didesnių išmokų už vaikus, o gausioms ir nepasiturinčioms šeimoms išmokos augtų dar labiau – toks Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlymas nugulė kitų metų valstybės biudžete.

REKLAMA

Nors Vyriausybė kitų metų valstybės biudžeto projektą su šiuo siūlymu patvirtino, jį dar turi palaiminti Seimas.

Papildomų dokumentų nereikės

Siekiant sumažinti vaikų skurdą ir socialinę atskirtį, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) nuosekliai didina finansinę paramą vaikus auginančioms šeimoms. Šiuo metu vadinamieji vaiko pinigai kiekvienai šeimai siekia 30 eurų. Kitąmet šią sumą planuojama didinti iki 50 eurų už vaiką.

Taip pat ministerija nori suvienodinti išmokos dydį, kuri mokama vaikams, augantiems nepasiturinčiose ir gausiose šeimose, ir nepriklausomai nuo vaikų amžiaus kiekvienam vaikui skirti po 20 eurų priemoką. Vadinasi, nepasiturinčios ir gausios šeimos už kiekvieną atžalą gautų po 70 eurų.

REKLAMA
REKLAMA

SADM Piniginės paramos ir būsto skyriaus vedėja Svetlana Kulpina pažymi, kad nepasiturinčios ir gausio šeimos jau ir dabar gauna papildomas išmokas, tik jos priklauso nuo vaikų amžiaus.

REKLAMA

„Šiuo metu universalią išmoka gauna 477 tūkst. vaikų – 94 proc. visų Lietuvos vaikų. Iš jų papildomą išmoką gauna trečdalis. Tiesiog nuo 2019 m. siūloma suvienodinti išmokas nepriklausomai nuo vaiko amžiaus ir gausioms bei nepasiturinčioms šeimoms mokėti vienodą 20 eurų išmoką. Jeigu dabar nepasiturinti ar gausi šeima turi vaikus nuo 3 metų, tai gauna kiekvienas po 30 eurų universalią išmoką ir dar 15,2 eurų papildomai“, – tv3.lt kalbėjo S. Kulpina.

Tam, kad šeima gautų gausioms šeimoms skirtą paramą, joje turi augti bent trys vaikai iki 18 metų. Tuo metu nepasiturinčiomis laikomos šeimos, kur vienam šeimos nariui tenkančios pajamos nesiekia 183 eurų. Vertinamos metinės praėjusių metų paramos.

REKLAMA
REKLAMA

Jei Seimas patvirtins 2019 metų valstybės biudžeto projektą ir didesnes išmokas vaikams, šeimoms nereikės pildyti papildomų dokumentų, šeimai skiriama suma bus perskaičiuojama automatiškai.

„Čia tiktai, jeigu atsirastų nauji Lietuvos piliečiai, gimtų vaikelis šeimai, tuomet tėveliai per Socialinės paramos informacinę sistemą pateikia prašymą gauti universaliai ir papildomai išmokai“, – sakė S. Kulpina.

Išmokas didins ir toliau

Vyriausybė kaip vieną iš savo prioritetų numatė iki 2021 metų užtikrinti, kad vaiko pinigai siektų 100 eurų.

„Mes turime ketinimų ir kitais metais didinti išmokas. Tai priklausys nuo Seimo narių, ar bus padidinta išmoka nuo 30 iki 50 eurų. O tuomet kitais metais spręsime toliau, atsižvelgdami į bendrą finansinę situaciją. Tuomet jau galvosime konkrečias sumas 2020 m., 2021 m. Yra toks tikslas, kad vaiko pinigai pasiektų 100 eurų iki 2021 metų“, – teigė S. Kulpina.

2019 m. padidintoms išmokos vaikams iš valstybės biudžeto atriekiama apie 117 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų