REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Ilma Bogovičienė (nuotr. TV3)

Lietuvos apeliacinis teismas nusprendė atlikti įrodymų tyrimą formalino injekcijomis savo sūnų nužudžiusios ir už tai kalėti 16 metų nuteistos Ilmos Bogovičienės byloje.

10

Lietuvos apeliacinis teismas nusprendė atlikti įrodymų tyrimą formalino injekcijomis savo sūnų nužudžiusios ir už tai kalėti 16 metų nuteistos Ilmos Bogovičienės byloje.

REKLAMA

Ketvirtadienį teismas nusprendė patenkinti nuteistosios gynėjo advokato Daniaus Svirinavičiaus prašymą apklausti ekspertus psichiatrus.

Nuteistajai anksčiau atlikta teismo psichiatrinė ekspertizė patvirtino, kad ji nusikalstamos veikos padarymo metu galėjo visiškai suprasti savo veiksmų esmę ir juos valdyti.

Medikai turėtų būti apklausti lapkritį vyksiančiame posėdyje.

I. Bogovičienės advokatas apeliaciniu skundu prašo arba panaikinti nuosprendį arba grąžinti bylą Kauno apygardos teismui nagrinėti iš naujo. Advokatas BNS sakė manantis, jog Kauno apygardos teismas šią bylą išnagrinėjo šališkai, nes atmetė daugybę gynybos prašymų. D. Svirinavičius mano, kad byla turi būti grąžinta Kauno apygardos teismui nagrinėti iš naujo.

Kauno apygardos prokuratūra su nuosprendžiu sutinka ir apeliacinio skundo nepateikė.

Gegužę Kauno apygardos teismas kaunietę I. Bogovičienę pripažino kalta žiauriai nužudžius savo mažametį sūnų formalino injekcijomis ir nuteisė ją kalėti.

REKLAMA
REKLAMA

Moteris nuteista už tai, kad nuo 2011 metų liepos apie metus Kauno klinikose ir Santaros klinikų Vaikų ligoninėje tyčia nuolat leido mažamečiui bejėgiškos būklės savo sūnui daugybinį skaičių injekcijų švirkštu ir tiesiogiai per kateterį į veną nenustatytą kiekį cheminės medžiagos formalino, nuo ko vienerių berniukas mirė. Formalinas neretai naudojamas patalpų, drabužių, įrankių dezinfekavimui.

REKLAMA

I. Bogovičienei taip pat priteista atlyginti 40,4 tūkst. eurų žalą Valstybinei ligonių kasai: tiek kainavo kūdikio, kuris, pasak prokurorės, praktiškai visą savo gyvenimą praleido ligoninėse, gydymas.

Nors I. Bogovičienė kaltės nepripažino, teismo vertinimu, ji įrodyta ikiteisminio tyrimo metu surinktais ir teisme ištirtais duomenimis.

Byloje buvo apklausti medikai, specialistai, ekspertai ir nuteistosios artimieji, atliktos ekspertizės, ištirti rašytiniai įrodymai, kuriuos įvertinęs teismas padarė išvadą, kad vaiko mirties priežastis yra neginčijamai tiesiogiai susijusi su jo atžvilgiu atliktais priešingais jo sveikatai ir gyvybei I. Bogovičienės veiksmais – sistemingomis formalino injekcijomis.

REKLAMA
REKLAMA

„Iš tiesų tai yra neeilinė byla: tiek įrodinėjimo prasme, nes tokios bylos, tokie atvejai yra gana reti. Tai rodo ne tik mūsų patirtis, bet ir medikų, kurie buvo apklausti“, – yra sakiusi Kauno apygardos prokuratūros prokurorė Auksė Lipkevičienė.

Pasak prokurorės, apie galimą nusikaltimą teisėsauga sužinojo tik praėjus porai metų, todėl sunku buvo rinkti įrodymus, medicinos dokumentaciją, nebuvo galimybės atlikti mažamečio skrodimo, o teismo medicinos ekspertų išvada rengta pagal dokumentus.

Nusikaltimą pradėta įtarti praėjus daugiau kaip dviems metams po vaiko mirties, kai Kauno klinikose pati I. Bogovičienė gydyta dėl didelės žaizdos žasto srityje. Taikytam gydymui esant neveiksmingam, o ligos eigai – netipiškai, medikai ėmė įtarti simuliaciją ir savęs žalojimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apžiūrėjus pacientės palatoje rastą buteliuką, kuriame, kaip vėliau nustatyta, buvo formalino tirpalas, medikai įsitikino, jog moteris žalojo save. Kilo įtarimas, kad tokiu pat būdu žalotas ir jos kūdikis. Šio kūdikio gydymas klinikose buvo plačiai žinomas būtent dėl to, kad medikai nerado ligos priežasties, negalėjo jos diagnozuoti, taikytas gydymas buvo neefektyvus, ligos klinika buvo nebūdinga visoms žinomoms tokias pasekmes sukeliančioms ligoms.

Palyginus motinos ir sūnaus žaizdas ir išaiškėjus, jog audiniai pažeisti identiškai, pagal klinikų vadovo pareiškimą pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl I. Bogovičienės sūnaus mirties aplinkybių nustatymo.

REKLAMA

„Skaudu, kai kenčia bejėgis kūdikis, o kančią jam sukelia tas žmogus, kuris jam turėtų būti pats artimiausias“, – yra sakiusi prokurorė.

Kaltinamoji Kauno apygardos teismo posėdžiuose teigė pakankamai kompetencijos leisti vaistus neturinti, formalino ar kito preparato sūnui niekada neleidusi ir jo nežalojusi.

I. Bogovičienė yra dalyvavusi televizijos laidose ir ten pasakojusi, kaip sunku jai matyti sergantį sūnų, o medikai neranda jo ligos priežasties. Geradariai moteriai aukodavo pinigus.

32 metų moteris turi ir daugiau vaikų, tačiau jų neaugino.

Ši byla nagrinėta neviešuose teismo posėdžiuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų