REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl galimybės tapti konservatorių kandidatu į prezidentus besivaržančių diplomato Vygaudo Ušacko ir Seimo narės ekonomistės Ingridos Šimonytės požiūris į šeimą išsiskyrė: pirmasis ją sieja su santuoka, tuo metu antroji ragina neignoruoti realybės.

Dėl galimybės tapti konservatorių kandidatu į prezidentus besivaržančių diplomato Vygaudo Ušacko ir Seimo narės ekonomistės Ingridos Šimonytės požiūris į šeimą išsiskyrė: pirmasis ją sieja su santuoka, tuo metu antroji ragina neignoruoti realybės.

REKLAMA

„Kalbant apie šeimą, mano giliu įsitikinimu, vyro ir moters santuoka yra mūsų visuomenės branduolys, ir mes ją turime tausoti ir turime užtikrinti, kad ta grandis asmuo-šeima-visuomenė-valstybė būtų tvirta“, – pirmadienį per antruosius konservatorių pretendentų debatus sakė V. Ušackas.

Klausiamas, ar pritartų vienos lyties asmenų partnerystei, V. Ušackas tvirtino, kad pritartų, bet pabrėžė tokios poros nelaikantis šeimas.

„Partnerystei aš pritarčiau, bet partnerystė – ne šeima. Aš pasisakau už tai, kad mes turime ginti šeimą kaip natūralią organišką vyro ir žmonos santuoką, kaip vieną iš krikščionybės vertybių, ją saugoti ir tausoti. (...) Ką aš noriu pasakyti, ir turbūt čia mūsų nuomonės skiriasi, kad aš vis dėlto vienos lyties partnerystės niekada nesulyginčiau su šeima ar santuoka“, – kalbėjo V. Ušackas.

REKLAMA
REKLAMA

Klausiama, ar pritartų tos pačios lyties asmenų partnerystei, I. Šimonytė sakė balsavusį už tokio projekto pateikimą Seime, tačiau jis buvo atmestas.

REKLAMA

„Yra buvę du įstatymų projektai Seime, iš kurių už vieną balsavau, už kitą ne. Ir nebalsavau už tą, kuris bandė partnerystę apibrėžti kaip tam tikrą uabą. Aš tikrai nemanau, kad žmonių tarpusavio santykius dera apibrėžti kaip tam tikrus komercinius dalykus. (...) Jei mes kalbame apie partnerystę kaip ji suprantama Vakaruose, už tokį įstatymo projektą aš balsavau ir nematau jokio reikalo keisti savo nuomonę“, – sakė parlamentarė.

Ji taip pat pažymėjo, kad partnerystės institutas reikalingas ne tik homoseksualiems žmonėms, nes šalyje apie 40 proc. vaikų gimsta ne santuokoje ir „negalima ignoruoti, kad tokia yra realybė ir bandyti visus įpaišyti į kažkokią schemą“.

REKLAMA
REKLAMA

„Dėl to, kad aš neturiu sutuoktinio, bet turiu mamą, kuriai esu labai atsidavus, kurią slaugau, už kurią atiduočiau viską, ką turiu, aš nelaikau, kad aš neturiu šeimos“, – pridūrė I. Šimonytė.

Bet klausiama, ar reikėtų keisti Konstitucijos įrašą, jog santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu, parlamentarė teigė, jog tai esantis sudėtingas klausimas, ir iš pradžių reikėtų išspręsti situaciją dėl partnerystės, nes ji Lietuvoje iki šiol neįteisinta.

„Aš manau, kad pradžioje mes turime išspręsti, ko neišsprendžiame keliolika metų. Civilinis kodeksas galioja nuo 2001 metų, ten yra partnerystės institutas įtvirtintas“, – kalbėjo I. Šimonytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

I. Šimonytė ir V. Ušackas dalyvauja Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirminiuose kandidato į prezidentus rinkimuose. Partijos nariai ir kiti iš anksto užsiregistravę žmonės kandidatą galės rinkti lapkričio 3-4 dienomis.

Lietuvos prezidento rinkimai vyks kitų metų gegužę. Iš pradžių apklausos rodė, kad abiejų politikų reitingai yra panašūs su maždaug 10 proc. rinkėjų balsų, tačiau I. Šimonytei patvirtinus dalyvavimą pirminiuose rinkimuose jos reitingas šoko į viršų iki 17,5 procento.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų