REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Kino gurmanai, įvairių istorijos sričių tyrinėtojai ar savo darbui atsidavę švietimo specialistai puikiai žino, kaip kartais nelengva atrasti ieškomus istorinius kadrus ir juos peržiūrėti ar panaudoti edukacijos tikslais, nepirataujant ar kitaip nepažeidžiant įstatymų. Tačiau jau netrukus į pagalbą jiems ateis atnaujinta informacinė sistema.

Kino gurmanai, įvairių istorijos sričių tyrinėtojai ar savo darbui atsidavę švietimo specialistai puikiai žino, kaip kartais nelengva atrasti ieškomus istorinius kadrus ir juos peržiūrėti ar panaudoti edukacijos tikslais, nepirataujant ar kitaip nepažeidžiant įstatymų. Tačiau jau netrukus į pagalbą jiems ateis atnaujinta informacinė sistema.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Archyve saugomi didžiuliai lobiai

Lietuvos centriniame valstybės archyve saugoma 8,6 tūkstančio pavadinimų lietuviškų filmų. Tai sudaro beveik 46 tūkst. kino juostų. Kasmet archyvas pasipildo ir naujais kino dokumentais – jam kino kūrėjai perduoda savo sukurtus filmus, užsienio lietuviai atsiunčia išsaugotas unikalias senąsias juostas ir pan.

REKLAMA

Achyve dirbančių specialistų teigimu, saugomi kino filmai apima visą Lietuvos kino raidą nuo XX amžiaus antrojo dešimtmečio iki šių dienų. Tai didelė 1918–1940 metų Lietuvos kino kronikos kolekcija, išlikę vokiečių okupacijos laikotarpio kino dokumentai, Lietuvos kino studijoje ir Lietuvos televizijoje 1946–1990 metais sukurti dokumentiniai filmai, pirmieji lietuviški vaidybiniai filmai, šių dienų kino kūrėjų darbai. Dalis šio archyvo jau dabar atverta visuomenei – peržiūrėti norimą vaizdo medžiagą galima užsukus į tinklalapį www.e-kinas.lt.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo metu tinklapio vartotojai gali naudotis nemokama filmų paieška ir peržiūra. Registruoti vartotojai gali pasirinkti juos dominantį filmą ar jo ištrauką bei užsisakyti įvairios raiškos skaitmenines kopijas. Kopijavimas atliekamas archyve, ir tai nėra tiesiogiai susiję su tinklapio funkcionalumu – tai papildoma paslauga, kurią teikiame vartotojams. Registruoti tinklapio vartotojai turi galimybę susikurti asmeninę galeriją (kolekciją) iš atsirinktų filmų ar jų ištraukų“, – apie paslaugas, kurios šiuo metu teikiamos tinklalapio www.e-kinas.lt lankytojams, pasakoja Lietuvos centrinio valstybės archyvo direktoriaus pavaduotoja Valerija Jusevičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Modernizuos teikiamas paslaugas

Jau netrukus kino gerbėjams ir minėto tinklalapio vartotojams bus pasiūlyta daugiau įvairių paslaugų, nes Lietuvos centrinis valstybės archyvas šiuo metu įgyvendina iš dalies Europos Sąjungos fondų lėšomis finansuojamą projektą „Informacinės sistemos E-KINAS modernizavimas ir plėtra“.

„Projekto metu bus modernizuotos dvi šiuo metu jau teikiamos elektroninės paslaugos. Bus patobulinta didelės raiškos skaitmeninių vaizdo medžiagos kopijų užsakymo ir gavimo paslauga bei modernizuota asmeninės galerijos sukūrimo galimybė. Būtent šia paslauga vartotojai labai dažnai naudojasi kaip interaktyvaus mokymo priemone“, – pasakoja V. Jasevičiūtė ir priduria, kad šiuo metu vartotojas gali tiesiog susikurti savo asmeninę galeriją, o ateityje galės susikurti ir atskirus aplankus pagal įvairius parametrus, pvz., mokytojas – pagal klases, pamokas ar kt. „Taip pat bus galimybė „sukarpyti“ reikiamus vaizdus į dalis ar kelis vaizdus sujungti į vieną. Visa šia medžiaga bus galima dalintis socialiniuose tinkluose“, – žada pašnekovė.

REKLAMA

Modernizavus šias paslaugas, visi užsakymai – nuo pat jo pateikimo iki kopijos perdavimo užsakovui – bus vykdomi elektroniniu būdu.

Ateityje – dar daugiau naujovių

Tobulinant sistemą E-KINAS bus ne tik modernizuotos jau teikiamos paslaugos, bet ir pasiūlytos net šešios naujos elektroninės paslaugos, kuriomis vartotojai galės naudotis tinklalapyje www.e-kinas.lt.

„Vartotojams bus suteikta galimybė gauti autorių turtinių teisių turėtojų (administratorių) leidimą naudoti jų medžiagą, užsakyti ir gauti „stop kadro“ skaitmeninę nuotrauką. Taip pat tinklapyje bus galima surengti virtualią parodą. Be to, bus pasiūlytos ir naujos filmų paieškos funkcijos: atsiras galimybė vykdyti filmų paiešką interaktyviame žemėlapyje arba ieškoti filmų interaktyviame istorijos kalendoriuje. Planuojame, kad 2021 m. pabaigoje, kai baigsime įgyvendinti šį projektą, vartotojams galėsime pasiūlyti ir tiesiogines kino peržiūras“, – apie interaktyvias paslaugas, kuriomis galės džiaugtis kino gurmanai, pasakoja V. Jusevičiūtė.

REKLAMA

Tinklalapio vartotojams bus pateiktas ir naujas suskaitmenintas turinys – lietuviški vaidybiniai filmai bei 1988–1995 metais sukurta dokumentika apie aktualiausius to meto įvykius. „Džiaugiamės, kad dėl tikslingos elektroninių paslaugų plėtros sumažės institucijų, į kurias vartotojams reikia kreiptis dėl vaizdo medžiagos panaudojimo įvairiems tikslams, skaičius. Vienu metu bus tenkinami keli skirtingi paslaugų gavėjų poreikiai, be to, padidės elektroninių paslaugų pasiekiamumas – jos bus prieinamos ir mobiliaisiais įrenginiais“, – būsimus pokyčius vardija Lietuvos centrinio valstybės archyvo direktoriaus pavaduotoja. Ji priduria, kad nebus pamiršti ir regėjimo negalią turintys vartotojai – svetainė www.e-kinas.lt bus pritaikyta ir jiems.

Anot pašnekovės, įgyvendinant projektą bus įsigyta ir unikali filmų parengimo skaitmeninimui, skaitmeninimo, skaitmeninio restauravimo, saugojimo bei pateikimo internete įranga. Be to, tikisi V. Jusevičiūtė, įgyvendinę trejus metus truksiantį projektą „Informacinės sistemos E-KINAS modernizavimas ir plėtra“ bei įdiegę naujas paslaugas, jie ir patys gaus daugiau informacijos apie tinklalapio lankytojų poreikius, nes šiuo metu tinklalapyje galima stebėti tik bendro peržiūrų skaičiaus statistiką. „Visa tai padės užtikrinti paslaugų kokybę ir dar geriau patenkinti vartotojų poreikius“, – apibendrina ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų