REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvęs Europos Sąjungos ambasadorius Rusijoje Vygaudas Ušackas teigia nemanąs, kad Rusija keltų tiesioginę karinę grėsmę Baltijos šalims.

Buvęs Europos Sąjungos ambasadorius Rusijoje Vygaudas Ušackas teigia nemanąs, kad Rusija keltų tiesioginę karinę grėsmę Baltijos šalims.

REKLAMA

Ketvirtadienio vakarą per tiesioginius Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirminius kandidatų į prezidentus debatus V. Ušackas kritikavo savo varžovės Seimo narės Ingridos Šimonytės poziciją, kad Rusija yra grėsmė Lietuvai.

„Aš nematau, kad šiuo metu Rusija keltų tiesioginę grėsmę Baltijos šalims. Ne tik aš nematau, bet ir Pentagonas nemato, ir NATO“, – kalbėdamas apie santykius su Rusija tvirtino V. Ušackas.

„Patikėkite iš mano patirties, iš mano bendravimo Vašingtone ir kitur, Kremlius supranta raudonas linijas, mes esame už raudonų linijų“, – pabrėžė jis.

Daug metų diplomatu dirbęs politikas teigė, kad būdamas prezidentu daugiau investuotų į gynybą, bet Rusijos nevadintų grėsme ir teroristine valstybe.

REKLAMA
REKLAMA

„Ką aš keisčiau? Daugiau investuočiau į gynybą, nevadinčiau rusų grėsme, kaip Ingrida buvo užsiminusi viename savo interviu, nelyginčiau Rusijos ir nevadinčiau teroristine valstybe, pavadinant visus rusus teroristais. Be abejo, investuočiau į Rusijos demokratinę ateitį. Procesai kinta, V. Putinas nebus amžinai, dėl to mums reikia išlaikyti tiltus, tuos tiltus, apie kuriuos kalbėjo popiežius Pranciškus“, – aiškino V. Ušackas.

REKLAMA

Jo teigimu, šiuo metu nėra pavojaus, kad Rusija pradėtų karą su Lietuva.

„Yra rizika, kad dėl žmogiškų klaidų gali nukristi lėktuvas, kaip Šakiuose buvo 2005 metais arba kai tankai buvo įvažiavę į Lietuvos teritoriją iš Baltarusijos. Tada klausimas, ar yra ryšys, kad tas nelaimingas atvejis nevirtų tragedija ir kariniu konfliktu“, – sakė konservatorius.

Reaguodama į oponento kritiką I. Šimonytė atkreipė dėmesį, kad Rusija grėsme įvardyta 2016 metų JAV saugumo strategijoje ir ji tam pritarianti bei nematanti prielaidų, kad Rusijos elgesys galėtų keistis artimiausiu metu.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu kas nors bando nuolat tas taisykles perbraižyti, jeigu tada, kada žmonės žaidžia šachmatais ateina trečias žmogus, paima šachmatų lentą ir trenkia tiems žmonėms per galvą, akivaizdu, kad kalbėti apie normalų dialogą yra labai sunku“, – Rusijos elgesį apibūdino I. Šimonytė.

„Jeigu sakome, kad visi esame nesusipratimai – du turistai kažką nunuodijo, kažkas netyčia numušė lėktuvą, gavęs nežinia iš kur BUK'ą. Krymo okupacija, čia yra koks žmogiškas veiksnys?“ – oponento logika stebėjosi politikė.

„Ar jūs tikrai tikite, kad Rusija užpultų NATO valstybę šiuo metu? Tai kam mes tada esame NATO? Kodėl mes įstojome į NATO? Nes mes tikime kolektyvinės gynybos garantijomis. Bet turime daryti viską, kad nebūtų sukurtos prielaidos čia įvykti kariniam konfliktui“, – I. Šimonytei atkirto V. Ušackas.

I. Šimonytė ir V. Ušackas dalyvauja TS-LKD pirminiuose kandidato į prezidentus rinkimuose. Partijos nariai ir kiti iš anksto užsiregistravę žmonės kandidatą galės rinkti lapkričio 3-4 dienomis. Lietuvos prezidento rinkimai vyks kitų metų gegužę. Naujausios apklausos rodo, kad abiejų politikų reitingai yra panašūs, už juos šiuo metu žada balsuoti po 10 proc. rinkėjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų