REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trys Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) nariai neigia patyrę Seimo nario Povilo Urbšio ir parlamento vadovo Viktoro Pranckiečio spaudimą ir teigia, kad komisijos Prevencijos skyriaus vedėją Mindaugą Siaurį reikėjo atleisti dėl sisteminių teisės aktų pažeidimų.

Trys Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) nariai neigia patyrę Seimo nario Povilo Urbšio ir parlamento vadovo Viktoro Pranckiečio spaudimą ir teigia, kad komisijos Prevencijos skyriaus vedėją Mindaugą Siaurį reikėjo atleisti dėl sisteminių teisės aktų pažeidimų.

REKLAMA

„VTEK nariai informuoja, kad teiginiai apie Seimo vadovybės spaudimą VTEK nariams neatitinka tikrovės“, – rašoma ketvirtadienį išplatintame Virginijaus Kanapinsko, Sauliaus Katuokos ir Dalios Paulauskaitės pranešime.

Jame teigiama, kad Seimo pirmininkas, buvęs Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas Povilas Urbšys, kiti šio komiteto nariai, svarstant VTEK 2016 metų veiklos ataskaitą, viešai išsakė kritikos dėl teisės aktų pažeidimų.

VTEK narių tvirtinimu, tokia pozicija gali būti vertinama „tik kaip viešąjį interesą atitinkantis rūpestis Seimui atskaitingos institucijos veikla, o ne spaudimas VTEK nariams atleisti konkretų valstybės tarnautoją iš pareigų“.

REKLAMA
REKLAMA

V. Kanapinskas, S. Katuoka ir D. Paulauskaitė pabrėžė, kad VTEK Prevencijos skyriaus vedėjo M. Siaurio tarnybinės atsakomybės klausimas kilo dar 2016 metų rugpjūtį. Tuomet keturi komisijos nariai kreipėsi į tuometį VTEK pirmininką Romą Valentukevičių dėl M. Siaurio įgaliojimų viršijimo, kai šis VTEK vardu pristatė korupcinę iniciatyvą įteisinti atsidėkojimą gydytojams pinigais.

REKLAMA

„Pažymėtina, kad tuo metu dabartinis Seimo pirmininkas V. Pranckietis dar nebuvo Seimo narys, o P. Urbšys nėjo Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininko pareigų“, – tvirtina VTEK nariai.

Jie pripažino, kad dėl sisteminių teisės aktų pažeidimų M. Siauriui siūlyta išeiti iš tarnybos šalių susitarimu.

Anot VTEK narių, „paviešintas pokalbio įrašas gali būti vertinamas kaip sisteminius teisės aktų pažeidimus padariusio, Seimo narius įžeidžiančiais ir žeminančiais epitetais vadinusio valstybės tarnautojo provokacija, siekiant ateityje paveikti VTEK narius ir išvengti tarnybinės atsakomybės“.

REKLAMA
REKLAMA

Valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis ketvirtadienį savo paskyroje „Facebook“ paviešino visą slapta įrašytą pokalbį tarp kelių VTEK narių ir M. Siaurio.

Šio įrašo pagrindu jis ir „valstietė“ Agnė Širinskienė inicijuoja apkaltą P. Urbšiui ir kviečia pasiaiškinti Seimo pirmininką V. Pranckietį. Jų teigimu, įrašas atskleidžia, kad P. Urbšys ir V. Pranckietis galėjo nurodyti VTEK nariams iš pareigų atleisti M. Siaurį.

„Manytina, jog tokia veikla yra nusikalstama, traktuotina kaip priesaikos sulaužymas ir Lietuvos Respublikos Konstitucijos pažeidimas“, – teigia R. Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paskelbtame įraše VTEK narys Saulius Katuoka teigia, kad sprendimas dėl M. Siaurio atleidimo turi būti priimtas. „Matai, jeigu... Mindaugai! Jeigu nebūtų pasakyta, kad Mindaugo Siaurio klausimą reikia spręsti greitai, mes galėtume „tempti“ klausyk ir visa kita. Aš galėčiau pasakyt, „davai“ darom kompromisą reiškia. Tu išeik atostogų, parašyk pareiškimą, kad atleisti iš darbo po atostogų, bet pasakyta, jo klaus (rodo į V.Kanapinską), kaip išsprendėt“, – pokalbio išklotinėje cituojamas S. Katuoka.

Kitam VTEK nariui Virginijui Kanapinskui patvirtinus, kad turės pateikti ataskaitą, buvęs komisijos vadovas Romas Valentukevičius paklausė: „Tai kas čia, Urbšys taip išdėstė?“.

REKLAMA

„Ir Urbšys, ir paskui pirmininkas, gi pas pirmininką“, – atsakė V.Kanapinskas.

„Aš nustebau, jis tavo pavardę irgi atsimena (rodo į M.Siaurį)“, – pridūrė S. Katuoka.

Nors šis pokalbis vyko pernai pavasarį, o dienraštis „Lietuvos rytas“ apie jį pranešė 2017 metų rudenį, R. Karbauskis apie apkaltą P. Urbšiui ir galimą Seimo pirmininko V. Pranckiečio atsakomybę paskelbė tik trečiadienį.

P. Urbšys apkaltos iniciatyvą vadina R. Karbauskio keršto akcija.

Po Seimo rinkimų LVŽS frakcijoje dirbęs P. Urbšys iš jos pasitraukė po viešos kritikos R. Karbaukiui, kad šis kaltindamas kitus neskaidria veikla, neatsako į klausimus, susijusius su savo verslo įmone ir blokuoja parlamentinį tyrimą dėl žemės valdymo.

REKLAMA

M. Siaurys iš darbo VTEK atleistas pernai gruodį už tarnybinių įgaliojimų viršijimą. Anot VTEK, jo vadovautame skyriuje rengti ir VTEK kompetencijai priskirti dokumentai nebūdavo teikiami kolegialiam komisijai svarstyti posėdžiuose.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas šių metų rudenį M. Siaurio atleidimą pripažino neteisėtu. LVAT prieš kelias savaites priėmė nutartį, kurioje konstatavo, kad VTEK laikinuoju pirmininku metus buvęs Virginijus Kanapinskas negalėjo eiti šių pareigų, nes nebuvo vyriausias pagal amžių komisijos narys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų