REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas spręs dėl dvigubos pilietybės

 Seimas ketvirtadienį apsispręs, ar skelbti referendumą dėl dvigubos pilietybės.

 Seimas ketvirtadienį apsispręs, ar skelbti referendumą dėl dvigubos pilietybės.

REKLAMA

Privalomajame referendume būtų teikiama balsuoti dėl tokio Konstitucijos 12 straipsnio pakeitimo teksto: „Lietuvos Respublikos pilietybė įgyjama gimstant ir kitais konstitucinio įstatymo nustatytais pagrindais. Lietuvos Respublikos pilietis pagal kilmę, įgijęs konstitucinio įstatymo nustatytus Lietuvos Respublikos pasirinktos europinės ir transatlantinės integracijos kriterijus atitinkančios valstybės pilietybę, Lietuvos Respublikos pilietybės nepraranda. Kitais atvejais Lietuvos Respublikos pilietis negali būti kartu ir kitos valstybės pilietis, išskyrus konstitucinio įstatymo nustatytas išimtis. Pilietybės įgijimo ir netekimo tvarką nustato konstitucinis įstatymas.“

Valstybių europinės ir transatlantinės integracijos kriterijai būtų nustatyti konstituciniame Pilietybės įstatyme.

Referendumą dėl dvigubos pilietybės instituto išplėtimo ketinama rengti kitų metų gegužės 12 dieną ir gegužės 26 dieną, kai planuojami prezidento rinkimų pirmas ir antras turai.

REKLAMA
REKLAMA

Seimui priėmus nutarimą surengti tokį referendumą, planuojama kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT), kad šis įvertintų referendumo atitikimą pagrindiniam šalies įstatymui.

REKLAMA

Opozicijos atstovai ir buvęs Konstitucinio Teismo teisėjas Vytautas Sinkevičius yra išsakę abejones, jog Seimo sprendimas referendumą vykdyti dvi dienas su dviejų savaičių pertrauka gali pažeisti konstitucinį asmenų lygiateisiškumo principą.

Šiuo metu Konstitucija numato, kad išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos ir kitos valstybės pilietis.

Referendumu priimti Konstitucijos pakeitimai įsigaliotų 2020 metų sausio 1 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų