REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
207
Kauno nepilnamečių tardymo izoliatorius-pataisos namai Audriaus Bareišio nuotr.

Prabėgo jau 8-eri metai po to, kai būdamas vos 15 metų, su draugų kompanija, Marius nužudė nepažįstamą žmogų. Už šį nusikaltimą teismas tuomet dar paaugliui atseikėjo 7 metų ir 6 mėnesių įkalinimo bausmę.

207

Prabėgo jau 8-eri metai po to, kai būdamas vos 15 metų, su draugų kompanija, Marius nužudė nepažįstamą žmogų. Už šį nusikaltimą teismas tuomet dar paaugliui atseikėjo 7 metų ir 6 mėnesių įkalinimo bausmę.

REKLAMA

Taip jaunuolis pateko į Kauno nepilnamečių tardymo izoliatorių-pataisos namus. Ir būtų dar praėjusiais metais atsidūręs laisvėje, jei ne įkalinimo įstaigoje padarytas dar vienas nusikaltimas.

Tarp „vierchų“ atsidūręs Marius reketavo žemesnės „kastos“ atstovus, tad už tai bausmė jam prailginta daugiau kaip metams. Vartai į laisvę Mariui atsivers tik 2019-siais.

Netinkami draugai

„Atsidūriau čia už žmogžudystę, kurią įvykdžiau 2010 m., tada man buvo 15 metų. Kodėl padariau tokį nusikaltimą? Susidėjau su netinkama draugų kompanija, savo padarė ir alkoholis. Visiškai nepažįstamą žmogų užmušėme. Už tai sulaukiau griežtos bausmės, bet kitais metais jau išeisiu“, - pokalbį su tv3.lt žurnalistu pradėjo 23-jų jaunuolis.

Jis prisipažino, kad laisvėje turėjo atsidurti dar praėjusiais metais, bet, kaip sako pats, vėl prisidirbo: „Kaip reketą „pripaišė“. Čia viskas su tomis subkultūromis.“

REKLAMA
REKLAMA

Nors Mariui jau 23-eji, tačiau išimties tvarka jis ir toliau bausmę atlieka ne, pavyzdžiui, Pravieniškėse, o Kauno nepilnamečių pataisos namuose. „Čia geresnės sąlygos nei Pravieniškėse. Čia ir maitinimas geresnis, ir į laisvę išleidžia. Jei gerai elgiesi, gali išvykti trims paroms. Nesame taip atriboti nuo laisvės.

REKLAMA

Maža to, aš kaip dirbantis, tai turiu dvi savaites per metus atostogų. Tai jas padalinu pusiau. Dabar per Kalėdas ir Naujus metus vyksiu namo. O šiaip, kaip minėjau, jei gerai elgiesi, tai kas tris mėnesius gali trims paroms išvykti“, - tikina Marius.

Nebijo, tik nerimauja

Paprašytas prisiminti patį nusikaltimą, 23-jų jaunuolis nedaugžodžiavo: „Ten susipykome, susimušėme. Pirmą kartą jį (auką – aut. past.) mačiau. Buvau dar labai jaunas. Pradžioje nesuvokiau, ką padariau. Prireikė gal metų, kol supratau, kad turėsiu tiek daug laiko praleisti įkalinimo įstaigoje.“

REKLAMA
REKLAMA

Naujienų portalo tv3.lt pašnekovas tikino, kad gyvenimas įkalinimo įstaigoje jį pakeitė: „Baimės išeiti į laisvę tikrai nėra. Tik neramu, kaip reikės įsidarbinti, pradėti gyvenimą iš naujo. Su tokiomis mintimis pastaruoju metu ir gyvenu.“

Nuteistąjį pagal galimybes įkalinimo įstaigoje aplanko mama, sesės. Kai tik atsiranda galimybė, jis ir pats vyksta tiesiai pas pačius brangiausius žmones. „Neišsižadėjo manęs artimieji. Bet su tais žmonėmis, su kuriais padarėme nusikaltimą – nebebendrauju. Tik žinau, kad dalis jų dar atlieka bausmę, o vienas jau atsidūrė laisvėje“, - pasakojo Marius.

Nuobodulį įkalinimo įstaigoje Mariui padėjo prasklaidyti galimybė mokytis bei įgyti įvairių profesijų įgūdžių: „Čia buvo sudarytos visos galimybės mokytis, bet jau viską baigiau, kas tik buvo įmanoma. Pirmiausia, baigiau 12 klasių, o tada įgijau keturias specialybes – virėjo, kepėjo, staliaus ir apdailininko. Visos galimybės buvo tam, todėl jomis ir pasinaudojau.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsivėrus įkalinimo įstaigos vartams, Mariui neteks atsidurti nežinioje. Iš pradžių jis ketina apsigyventi tėvų namuose. „Vėliau, kai susirasiu darbą, gal kažkur kitur apsigyvensiu. Bet nelabai įsivaizduoju ar ilgam liksiu Lietuvoje. Gal vyksiu pas draugus – į Angliją, į Vokietiją“, - pasakojo nuteistasis.

Įkalinimas žmogaus nepakeičia

Paklaustas, ar pataiso žmogų įkalinimo įstaiga, Marius daug negalvojęs nukerta: „Galvoju, kad nelabai. Nebent tik vieną kitą.“

Draugų, anot pašnekovo, įkalinimo įstaigoje taip pat nėra: „Bendrauji tik jei iš to paties krašto arba jei čia susipažįsti, kai užsibūni ilgesnį laiką. Tas pats susiskirstymas pagal regionus kaip ir kitose įkalinimo įstaigose.

REKLAMA

O per aštuonerius metus čia buvo visko. Tiesa, situacija keičiasi į gerą pusę. Smurto atvejų dabar praktiškai iš viso nebeliko. Anksčiau būdavo, kad ir į ligoninę dažnai sužalotus nuteistuosius išveža. O dabar retai tokių atvejų pasitaiko.“

Pokalbį su Mariumi užbaigiame tradiciniu klausimu: ar net 8-eri įkalinimo įstaigoje praleisti metai įtikino, kad čia jokiu būdu neverta sugrįžti? „Esu tikras, kad nesugrįšiu. Pats sau pasižadėjau. Bet visko gali būti. Niekada nežinai“, - pokalbį pusiau optimistine gaida užbaigė 23-jų jaunas vyras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų