REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė antradienį pritarė, kad vaiko pinigai nuo kitų metų didėtų iki 50 eurų. Tačiau eidama į Seimą Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) žadėjo, kad 2018 metais vaiko pinigai bus didesni. Kas nutiko?

Vyriausybė antradienį pritarė, kad vaiko pinigai nuo kitų metų didėtų iki 50 eurų. Tačiau eidama į Seimą Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) žadėjo, kad 2018 metais vaiko pinigai bus didesni. Kas nutiko?

REKLAMA

Prieš 2016 m. Seimo rinkimus skelbtoje LVŽS rinkiminėje programoje „Darni Lietuva“ buvo rašoma, kad 2018 m. realu planuoti 60 eurų kiekvienam vaikui kas mėnesį valstybės skiriamą išmoką.

„Sieksime įvesti vienodo dydžio paramą šeimoms už kiekvieną vaiką – vaiko pinigus. Priklausomai nuo Valstybės finansinių galimybių, 2018 metais realu planuoti 60 eurų kiekvienam vaikui kas mėnesį valstybės skiriamą jokiomis sąlygomis nesusaistytą išmoką. Tokiu būdu prisidėsime prie paramos šeimai ir mažinsime pajamų slėpimo motyvaciją, norint gauti pašalpas", – rašyta dokumente.

Antradienį Vyriausybė pritarė, kad išmoka vaikui, dar vadinama vaiko pinigais, nuo kitų metų didėtų nuo 30 iki 50 eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas buvo vienas iš valstiečių rinkiminės programos rengėjų. Jo teigimu, įsipareigojimas didinti pensijas, mokestinės naštos mažinimas dirbantiesiems, neapmokestinamojo pajamų dydžio plėtimas ir didinimas yra prioritetai, kurie neleido dar daugiau padidinti vaiko pinigų.

REKLAMA

„Kita vertus, dirbančioms šeimoms, auginančioms vaikus, mažėja ta mokestinė našta, dirbančiajam nuo keliolikos iki keliasdešimt eurų kas mėnesį padidės pajamos. Tai nemaža dalimi pakankamai kompensuoja, kad vaiko pinigai šį kartą buvo padidinti ne iki 60 eurų, o iki 50 eurų“, – kalbėjo politikas.

Jo manymu, bendra suma, į kurią įeis ir mokestinės naštos mažėjimas, ir dabartinis vaiko pinigų didinimas, su kaupu įvykdo tą įsipareigojimą, kurį dabartiniai valdantieji yra deklaravę.

Priemonę vadina būtina ten, kur skustama 

Darbo rinkos tyrimų instituto vadovas prof. Boguslavas Gruževskis teigiamai vertina valdžios sprendimą didinti vaiko pinigus ir tokią paramos rūšį vadina būtina.

REKLAMA
REKLAMA

„Jei kalbėtume apie skurstančius Lietuvos gyventojus, tai pagrindinę grupę, apie 30 proc., sudaro žmonės, kurie augina daugiau vaikų. Šeimos paramos modelis, ypač vaikų paramos modelis, tokiose šalyse kaip Lietuva, kur skurdo lygis nemažas, yra naudingas ir, netgi, būtinas“, – kalbėjo B. Gruževskis.

Pasak profesoriaus, vaiko pinigų didinimas neturės demotyvuojančių pasekmių, kai dalis žmonių nuspręs nebedirbti, o tik rinkti socialines išmokas.

„Žmogui pradėjus dirbti, dalis socialinės paramos, tame tarpe ir vaiko pinigų, lieka. Tai motyvuoja žmogų dirbti, nes tada jo pajamos dar labiau išauga. Mes tikimės, kad tokios priemonės pakels vartojimą ir, žinoma, pagerins vaikų pragyvenimo lygį“, – teigė B. Gruževskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vaiko pinigai yra kas mėnesį mokama išmoka visiems tėvams ir globėjams, auginantiems vaikus iki 18 metų (arba iki 21 metų, jei vaikas mokosi bendrojo lavinimo mokykloje) už kiekvieną vaiką, kuri iki šiol siekė 30 eurų.

Vaiko pinigų didinimui dar turi pritarti Seimas. Jei šiam Vyriausybės sprendimui bus pritarta, išmoka didės nuo kitų metų sausio. Tam papildomai iš biudžeto reikės 130,2 mln. eurų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų