REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo lapkričio 1 d. degalinėse keičiasi degalų žymėjimas. Greta įprastų benzino ar dyzelino simbolių klijuojami nauji lipdukai su papildoma informacija. Visgi, ruošiantis naujam žymėjimui kyla klausimų, kaip žymėti 98 benziną ir arktinį kurą. Vairuotojų prašoma būti atidžiais, renkantis kokius degalus jie pils į transporto priemonę.

Nuo lapkričio 1 d. degalinėse keičiasi degalų žymėjimas. Greta įprastų benzino ar dyzelino simbolių klijuojami nauji lipdukai su papildoma informacija. Visgi, ruošiantis naujam žymėjimui kyla klausimų, kaip žymėti 98 benziną ir arktinį kurą. Vairuotojų prašoma būti atidžiais, renkantis kokius degalus jie pils į transporto priemonę.

REKLAMA

Šalia tradicinio 95 numeriu pažymėto benzino atsiranda lipdukas E5, o dyzeliną papildys užrašas B7. Šios naujovės Lietuvoje priimtos Europos Sąjungos nurodymu. Ši naujovė pritaikyta dėl bendro Europos Sąjungos gyventojų judėjimo.

„Lygiai taip pat kaip ir šiandieną, vartotojas atvažiavęs į degalinę mato, kad dyzelis yra D raidė žymima juodam fone, tai lygiai tokį patį žymėjimą jis matys ir po lapkričio 1 dienos, tik tiek, kad šalia juodo dyzelio žymėjimo šalia atsiras ir papildomas simbolis, kurio reikalauja ES“, – tikino degalinių tinklo „Viada LT“ atstovas Darius Labutis.

Dėl to prašoma vairuotojų atidumo, renkantis, kokius degalus jie pils į automobilį.

Du neaiškūs žymėjimai

Tuo metu Lietuvos degalinių sąjungos (LDS) vykdantysis direktorius Vidas Šukys pasakojo, kad dėl klientų ir degalinių diskusijos su Energetikos ministerija vis dar tebėra aktualios.

REKLAMA
REKLAMA

„Konsultavomės su Standartizacijos departamentu ir kitais degalinių atstovais, ką būtų galima pakeisti, kad mažiau to biurokratizmo patirti, kai kuriuos siūlymus teiksime Energetikos ministerijai“, – teigė V. Šukys.

REKLAMA

Pasak D. Labučio, pasitarimo metu daugiausia klausimų kėlusi tema – nulinio žymėjimo tvarka:

„Degalinėse yra parduodami degalai, kuriuose bio priedų nėra dedama, pavyzdžiui, 98 benzinas. Šioje vietoje kilo klausimas, kaip tuomet turėtų būti žymima. Buvo prieita išvados, kad vis dėl to, naujajame ženklinime turėtumėme rodyti maksimalų bio priedų kiekį.

Jei kalbame apie benziną, kuriame bio priedų nėra, jų procentinė išraiška yra 0, jo mes žymėti negalime, ir turime žymėti 5 (matas – procentais), nes tai yra maksimalus kiekis. Taigi žymėjimo E0 negali būti, turi būti E5.“

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat degalinių atstovus neramino ir nauja arktinio kuro žymėjimo tvarka.

„Siekdami vartotojų nesuklaidinti, šį žymėjimą tikriausiai paliksime tokį, kaip jis žymimas ir dabar. Iki šiol informuodavome klientus, kad arktinis kuras jau parduodamas degalinėse, pažymėdami tai kainų stende. Tai yra matomiausia pozicija, taigi atvykęs į degalinę, žmogus iš karto suprasdavo, ar dyzelinas su viena ar dviem snaigelėmis. Taigi papildomai prie pistoletų šito žymėjimo, greičiausiai, nebus“, – tikino D. Labutis.

Taigi, likus kelioms savaitėms iki naujovių degalinėse, persiorientuoti reikia ne tik klientams, bet ir patiems degalų eksplotuotojams. Visgi, pasak V. Šukio, informacijos sklaida apie artėjančius pokyčius buvo pradėta dar prieš metus. Nepaisant to, laiko pasiruošti gali ir pritrūkti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kai kurios degalinės, kiek žinau, jau yra atlikusios žymėjimus. Nors informacija jau buvo ir praeitais metais skleista, bet, suprantate, kaip įprastai yra, viskas daroma paskutinę dieną. Jei, sakykime, kai kurios degalinės nesuspės, tai, manau, smarkiai baudžiama nebus. Ketinama tartis su ministerija ir dėl pereinamojo laikotarpio, kad suprastų tiek žmonės, tiek degalinių ekspolotuotojai, kas yra kas. Nes jei kaip bambagyslę nutrauksime vieną dieną, bus iš tikrųjų negerai“, – aiškino V. Šukys.

Tai kas gi keičiasi?

Energetikos ministerija atkreipia dėmesį, kad degalų rūšį nurodantys žodžiai „Dyzelinas“, „Benzinas“, „Dujos“ bus ir toliau rašomi ant degalų kolonėlių ir pistoletų, tačiau šalia jų atsiras papildoma ir naudinga kiekvienam vartotojui informacija.

REKLAMA

Nuo lapkričio 1 d. degalinėse parduodamas benzinas bus pažymėtas žodžiu „Benzinas“ (nurodant jo rūšį 95 ar 98) ir raide E. Šalia raidės E bus parašytas skaičius 5 arba 10. Šie skaičiai nurodys, koks yra maksimalus biodegalų (etanolio) kiekis procentais benzine.

Degalinėse parduodamas dyzelinas bus pažymėtas žodžiu „Dyzelinas“ ir raide B. Šalia raidės B bus parašytas skaičius 7, 10, 20 arba 30. Šie skaičiai nurodys, koks yra maksimalus biodegalų (riebalų rūgščių metilo esterio) kiekis procentais dyzeline.

Žiemos laikotarpiu pirmos ir antros klasių arktinis dyzelinas, kaip ir iki šiol, bus papildomai žymimas, naudojant atitinkamai vienos ar dviejų snaigių simbolius, o žymėti gazoliai, skirti naudoti žemės ūkio veiklos subjektams žemės ūkio produktų gamybai, papildomai žymimi raidėmis Dž.

REKLAMA

Suskystintos naftos dujos bus žymimos žodžiu „Dujos“ ir raidėmis LPG, suslėgtos gamtinės dujos – raidėmis CNG; suskystintos gamtinės dujos – raidėmis LNG.

Naujas žymėjimas turi būti nurodytas degalinėse ant degalų kolonėlių ir ant pistoletų.

Iki šiol Lietuvoje prekiaujant benzinu ir dyzelinu buvo privaloma nurodyti biodegalų, įmaišytų į mineralinius naftos produktus, procentines dalis tik tada, kai jos viršijo 10 proc. tūrio benzine ir 7 proc. tūrio dyzeline.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų