REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Kyšis gydytojui (nuotr. Fotolia.com)

Tūkstantinės baudos gresia už kyšio davimą, tačiau kas ketvirtas lietuvis kyšį vis tiek duoda. Politikai susigriebė ir ragina ieškoti būdų kovai su tebeklestinčia korupcija ir kyšiais gydymo įstaigose. Kad neimtų kyšių, medikai reikalauja didesnių algų. 

9

Tūkstantinės baudos gresia už kyšio davimą, tačiau kas ketvirtas lietuvis kyšį vis tiek duoda. Politikai susigriebė ir ragina ieškoti būdų kovai su tebeklestinčia korupcija ir kyšiais gydymo įstaigose. Kad neimtų kyšių, medikai reikalauja didesnių algų. 

REKLAMA

Šiemet baudos už kyšininkavimą padidintos ir bauda paties kyšio sumą gali viršyti iki dešimties kartų. Tarkime, net mažiau kaip 50 eurų duodančiajam kyšį gresia 750 eurų bauda.

Medikai atkakliai neigia, kad kyšius ima, ir sako, jog yra net priversti bėgioti nuo juos brukančių pacientų.

„Mes nesame savo veikloje gavę nė vieno pranešimo ar įtarimo, kad būtų duodamas ar imamas kyšis už medicinos paslaugas", – sakė Palangos ligoninės direktorė Romantė Aleknavičienė.

„Esu anesteziologas reanimatologas ir tenka susidurti su situacijomis, kai vaikomasi koridoriais, jaučiamės labai nesmagiai situacijose, kai reikia vengti paciento žinant jo intenciją", – atviravo gydytojas Aurimas Pečkauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau tiek pacientai, tiek kovojantys su korupcija kalba, kad šalies medicinoje kyšininkavimas toliau klesti.

Žurnalistų pakalbinti žmonės apie gydytojus atsiliepė ne pačiais gražiausiais žodžiais, sakydami: „vagių gauja", „baisus dalykas, taip įpratę ir taip bus".

REKLAMA

Kiti neslėpė, kad kyšius neša patys ir ragino „kyšius duoti reikia atsargiau".

„Atsidėkojome 100 rožių gydytojams, bet paskui tik žodiškai dėkoju. Nuo žmonių priklauso, kaip reikia padėkoti", – svarstė pašnekovai.

Onkologiniai ligoniai skundžiasi, kad net ir ką tik pranešę apie jų greitą mirtį, medikai neatsisako kyšių. O kabindamiesi į gyvenimą ir mėgindami atitolinti mirtį, žmonės ryžtasi pardavinėti turtą, kad turėtų pinigų ne tik brangiam gydymui, bet ir kyšiams.

„Kuo liga sunkesnė, tuo ir sumos didesnės. Nenoriu pirštais rodyti, bet kai reikia gultis operacijai, chirurgas, anesteziologas, ten didžiausios paskatos, ir iš onkologinių ligonių kyšių reikalaujama daug ir didelėmis sumomis. Kai liga tampa gyvybės ar mirties klausimu, pacientas pasiryžęs viskam", – kalbėjo onkologinių ligonių asociacijos vadovas Šarūnas Narbutas. 

REKLAMA
REKLAMA

Pagal sociologines apklausas, žmonės medikams kyšius moka ne tik pinigais, bet ir toliau dovanoja saldumynus, kavą, alkoholį, gėles, maisto produktus. Kad gydytojams kiltų mažiau pagundų neteisėtiems pinigams, medikai reikalauja didesnių algų – mažiausiai 2000 eurų per mėnesį.

„Yra didelė dalis žmonių, kurie tiesiog negali išgyventi su esamomis oficialiomis pajamomis. Natūralu, kad sistema pasiglemžia jaunus gydytojus, kurie vidumi nenori prisidėti prie šios sistemos", – svarstė A. Pečkauskas.

O štai pacientai reikalauja gydymo įstaigose skelbti aiškias taisykles, pagal kurias visi žinotų, koks gydymas jiems priklauso, ir kad būtų vienodai aptarnaujami. Naujoji vyriausybė jau prieš dvejus metus pažadėjo dukart sumažinti korupciją medicinoje, tačiau, ekspertų nuomone, realių rezultatų nesimato, o apie kyšininkavimą pranešantys žmonės nėra apsaugoti nuo keršto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Apima dežavu jausmas. Jau kelis dešimtmečius kalbame, kad problemą reikia spręsti, gydytojai patys dažnai ir netiesiogiai skatina pacientą manyti, kad kyšį reikia duoti", – teigė „Transparency international“ atstovas Sergejus Muravjovas.

„Pagrindinės mūsų pastangos nukreiptos į sistemos skaidrinimą, aiškių taisyklių įvedimą ir informavimą apie taisykles. Susitarus belieka abiems pusėms jų laikytis", – komentavo sveikatos apsaugos viceministrė Lina Jaruševičienė. 

„Laikas politinėms partijoms susitarti dėl kelių punktų ir juos įgyvendinti. Jei sugebėjome dėl gynybos, sveikatos sritis korumpuota, reikia susitelkti ir imtis realių veiksmų", – kritikavo Seimo narė Agnė Bilotaitė.

Per dešimt metų Specialiųjų tyrimų tarnyba yra pradėjusi vos 100 tyrimų dėl kyšininkavimo sveikatos apsaugos sistemoje, nors apklausose kyšį medikams davęs prisipažįsta kas ketvirtas pacientas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų