REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas legalizavo medicinines kanapes. Jau nuo kitų metų gegužės pirmosios preparatus su kanabinoidais galės įsigyti sunkiomis ligomis sergantys žmonės. Ypatingai tokio politikų sprendimo laukė onkologiniai ligoniai ir jų artimieji. Dalis jų pripažįsta, kad didžiulius vėžio sukeltus skausmus tekdavo malšinti vaistais įsigytais rizikuojant net kalėjimu.

Seimas legalizavo medicinines kanapes. Jau nuo kitų metų gegužės pirmosios preparatus su kanabinoidais galės įsigyti sunkiomis ligomis sergantys žmonės. Ypatingai tokio politikų sprendimo laukė onkologiniai ligoniai ir jų artimieji. Dalis jų pripažįsta, kad didžiulius vėžio sukeltus skausmus tekdavo malšinti vaistais įsigytais rizikuojant net kalėjimu.

REKLAMA

Nemenčinėje gyvenančio Juliaus tėtis pralaimėjo kovą su 21-ojo amžiaus maru vadinamu vėžiu. Vyras pasakoja, kad liga buvo itin sunki. Ir sunki ne tik pačiam tėčiui, bet ir artimiesiems. Simptomams progresavus ir tradiciniam gydymui nepasiteisinus šeima suko galvas, kaip palengvinti sergančiojo kančias.

Taigi Julius pripažįsta, kad skausmą paskutiniaisiais gyvenimo mėnesiais tėtis malšino preparatais su kanapėmis. Juos slapta pavyko įsigyti Lietuvoje. Sūnus atvirauja, kad nors paties vėžio tėvui įveikti ir nepavyko, kanabinoidai tikrai padėjo atsilaikyti sunkiausiais momentais. Julius dabar svarsto, kaip viskas būtų pasibaigę, jei preparatai su medicininėmis kanapėmis Lietuvoje tuomet būtų buvę legalūs.

REKLAMA
REKLAMA

„Įkalbinimas vyko iš mano iniciatyvos tik šiek tiek per vėlai. Būtų daug ką palengvinę. Tikrai norisi pasidžiaugti, kad jis išėjo labai oriai ir morfijų mes naudojome tik vieną kartą pačioje pabaigoje“, – pasakojo Julius.

REKLAMA

Nuo onkologinių ligų šiuo metu kenčia apie 100 tūkstančių tautiečių, o naujų vėžio atvejų kasmet – apie 18 tūkstančių. Ir dalis sunkiausiai sergančių žmonių artimųjų nė neslepia, kad įvairiais būdais ieško pagalbos – net jei ji šalyje nelegalus preparatas ar vaistas. Taigi dažnai tautiečiai tablečių ar aliejų su kanapėmis pirkti vyksta į užsienį ar net patys gaminasi įvairias tinktūras.

Štai onkologinius ligonius atstovaujančios organizacijos vadovas Šarūnas Narbutas sako, kad preparatų su kanabinoidais žmonės ieško ne tik dėl to, jog galėtų artimiesiems ar sau pačiam įveikti didžiulius skausmus, pykinimą ar apetito stoką, bet ir tai darytų sveikiau, mat dabar ligoniams išrašomi tokie opioidai, kaip morfijus, pasak dalies pacientų, prirakina juos prie lovų.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat pranešama ir ne apie vieną atvejį kai nuo opiodų žmonės tampa priklausomi.

„Žmonės sako, kad jų panaudojęs aš tampu daržove, negaliu mąstyti, nieko nejaučiu. Tai kanabinoidai tokio aiškaus poveikio neturi. Aišku nėra, kad jie neturi jokio neigiamo poveikio, nes visi preparatai stiprūs jį gali turėti. Juk visi organizmai reaguoja skirtingai, bet žmogus būna sąmoningas ir turi didesnį energijos kiekį. Ir šiaip regeneracija pačių audinių pagerėja“, – teigė POLA vadovas Šarūnas Narbutas. 

Šiandien Lietuvos onkologiniai ligoniai gali vadinti istorine dieną – po metų debatų ir svarstymų Seimas nusprendė leisti kanapes, kanapių dervą, ekstraktus ir tinktūrą naudoti sveikatos priežiūros tikslams. Už balsavo 90 parlamentarų, trys susilaikė. Taigi preparatus su kanapėmis tautiečiai galės įsigyti jau nuo kitų metų gegužės pirmosios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas šio siūlymo iniciatorių Mykolas Majauskas paklaustas ar bus kuriami nauji kontrolės mechanizmai, tikina, kad tam papildomų priemonių neprireiks, galios jau esamos griežtos narkotinių savybių turinčių vaistų kontrolės taisyklės.

„Jau dabar yra narkotinės medžiagos, kurios naudojamos medicinoje, tai yra aiški kontrolės sistema, kaip yra išduodama, kaip receptai, kaip vartojama. Antras dalykas – visas pasaulis juda investicijomis, mokslu į medicinines kanapes ir kokias ligas galima gydyti. Šiandien kalbame apie epilepsiją, išsetinę sklerozę“, – tikina M. Majauskas.

Šiuo metu Europos Sąjungoje yra registruoti keturi preparatai turintys kanabinolio, vienas jų sintetinis. Taip pat leidžiami ir įvairūs aliejai be psichotropinių kanapėje esančių medžiagų. Visgi jų išrašinėti šalies medikai kitą pavasarį tautiečiams neskubės. Esą reikalingi tyrimai, kuriuos dabar jau galės atlikti ir Lietuvos mokslininkai.

REKLAMA

Ir nors pasaulyje ne vienerius metus kalbama apie vertingas kanapių savybes, pasak gydytojo onkologo Leonido Gatijatulino, iki šiol nėra aišku kaip kanapės paveikia konkrečios ligos kankinamą žmogų ir kokio kiekio preparatų jam tiksliai reikia. Šiuo metu onkologiniams pacientams esą yra pakankamai tinkamų nuskausminamųjų ir be kanapių.

„Žinome, kad tam tikrų galvos smegenų navikų yra tam tikras poveikis, bet kalbėti, kad priešnavikinis poveikis yra ženklus ir efektyvus kaip kiti preparatai yra anksti. Nėra įrodymų, kad prailgina išgyvenamumą, jie gal pagerina tam tikrą savijautą“, – pasakojo gydytojas onkologas Leonidas Gatijatulinas.

Medicininės kanapės Europos Sąjungoje jau legalizuotos Kroatijoje, Čekijoje, Lenkijoje, Italijoje, Šveicarijoje, Skandinavijos šalyse. Preparatai su kanabinoidais skiriami sergantiems onkologinėmis, autoimuninėmis ligomis, kenčiantiems nuo išsetinės sklerozės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų