REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iki šiol tik kalbose nugulęs skaičius, kad minimali alga nuo kitų metų galėtų kilti iki 430 eurų, pamažu virsta kūnu – Finansų ministerija kitų metų biudžetą skaičiuoja pasitelkdama būtent šią sumą.

Iki šiol tik kalbose nugulęs skaičius, kad minimali alga nuo kitų metų galėtų kilti iki 430 eurų, pamažu virsta kūnu – Finansų ministerija kitų metų biudžetą skaičiuoja pasitelkdama būtent šią sumą.

REKLAMA

Rugsėjo pabaigoje Trišalės tarybos narių ginčas dėl minimalios algos baigėsi šnipštu – taryba išsiskirstė neradusi bendro sutarimo dėl minimalios mėnesio algos (MMA) didinimo. Todėl galutinį sprendimą priimti ėmėsi Vyriausybė.

Vyriausybė, remdamasi atnaujintu ekonominės raidos scenarijumi kitiems metams, Trišalei tarybai pasiūlė kitąmet MMA didinti nuo 400 iki 430 eurų, nors ankstesnis siūlymas – 420 eurų. Tąkart premjeras Saulius Skvernelis žurnalistams teigė, kad MMA kitąmet galėtų kilti iki 430 eurų, tačiau tai nebuvo galutinis sprendimas.

Vyriausybės pasiūlymas netenkina darbuotojų

Vyriausybę, dalį darbdavių ir profsąjungų atstovaujančios Trišalės tarybos pirmininkė, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė portalui tv3.lt prasitarė girdėjusi, kad kitų metų biudžetas skaičiuojamas MMA laikant būtent 430 eurų.

REKLAMA
REKLAMA

„Praktiškai mes jau aprimome dėl to klausimo, nes abejonių nebėra, kad ir bus 430 eurų. Nepatvirtintais duomenimis, ministerija jau nutarė, yra net biudžete apskaičiavusi, kad bus 430 eurų. Kitais metais minimali alga būtų 554 eurų“, – tv3.lt sakė I. Ruginienė.

REKLAMA

Svarbu pažymėti, kad nuo 2019 m. sausio 1 d. darbo užmokestis bus didinamas 1,289 karto, taigi 430 eurų atitikmuo naujojoje sistemoje yra 554 eurai.

Tarybos pirmininkė neslepia ir to, kad profsąjungas toks skaičius nuvylė, mat jų siūlymas – 450 eurų.

„Gal patarėjai premjero taip patarė, gal išsigando didelio didėjimo. Buvo priprasta, kad po 10, po 20 eurų vis padidėja. Tai kad nebūtų šiokios tokios baimės, kad būtų per didelis didėjimas. Bet mes siūlėme kompromisinį variantą, kad ne nuo sausio 1 d. 450 būtų, bet nuo liepos 1 d., kad galėtų verslas prisitaikyti prie tos sumos. Nei darbdaviams, nei premjerui tai nepasirodė patrauklu“, – teigė I. Ruginienė.

REKLAMA
REKLAMA

Deja, profsąjungos MMA dydžio keisti šįkart nebegali – paskutiniame susitikime išsiskyrus Trišalės tarybos narių nuomonėms, diskusijos protokolas nusiųstas premjerui, o šis ir priėmė galutinį sprendimą.

Biudžetą skaičiuoja su nauja alga

Finansų ministerija tv3.lt patvirtino I. Ruginienės žinias – kitų metų biudžetas jau skaičiuojamas įtraukus didesnę MMA.

„Finansų ministerija, rengdama kitų metų biudžeto projektą, įvertino Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtą ir pateiktą derinimui Vyriausybės nutarimo ,,Dėl minimaliojo darbo užmokesčio“ projektą. Juo nuo 2019 metų sausio 1 d. siūloma nustatyti 555 eurų dydžio MMA. Minėtas dydis atitinka 430 eurų MMA dydį dabartinėje mokesčių sistemoje“ – atsakyme tv3.lt rašė ministerijos Finansų politikos departamento direktoriaus pavaduotoja Audronė Miknevičienė.

Suprojektuotą biudžetą Vyriausybė dar teiks Seimui, kuris, pasiūlęs savo pakeitimus, nutars, ar jį patvirtinti.

2018 metais minimali alga jau kilo nuo 380 iki 400 eurų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų