REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
30
„MG Baltic“ byla (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Teismas tęsia „MG Baltic“ bylos kaltinamųjų slaptų pokalbių įrašų klausimą. Tačiau nepradėjus klausyti slaptų įrašų, vienas kaltinamųjų – Šarūnas Gustainis – pareiškė atsisakantis savo advokato paslaugų.

30

Teismas tęsia „MG Baltic“ bylos kaltinamųjų slaptų pokalbių įrašų klausimą. Tačiau nepradėjus klausyti slaptų įrašų, vienas kaltinamųjų – Šarūnas Gustainis – pareiškė atsisakantis savo advokato paslaugų.

REKLAMA

Praėjusią savaitę pradėjus klausyti slaptai įrašytus kaltinamųjų pokalbius, tiek kaltinamieji, tiek jų advokatai piktinosi itin prasta įrašų kokybe ir stebėjosi negalintys suprasti net savo žodžių.

Teismas spėjo perklausyti jau keturi pokalbių įrašus. Tarp jų – pokalbiai tarp E. Masiulio ir R. Kurlianskio bei V. Gapšio ir R. Kurlianskio. Juose protarpiais girdėti minimos įvairių politikų pavardės (A. Guogos, A. Zuoko, Ž. Pavilionio ir kt.), minimas Bronius Bradauskas ir Seimo rinkimai.

Atsisakė advokato (Papildyta 9.00 val.)

Visų nuostabai, eksliberalas Šarūnas Gustainis pareiškė atsisakantis savo advokato Lino Kuprusevičiaus paslaugų, mat nebegali išsimokėti už jo paslaugas.

REKLAMA
REKLAMA

„Ši byla sugriovė ne tik mano karjerą, ji sėkmingai griauna mano ir mano šeimos gyvenimą. Esu priverstas atsisakyti advokato paslaugų, nes negaliu išsimokėti už jo paslaugas. Nesvarbu, kas mane gins“, – posėdyje pareiškė Š. Gustainis.

REKLAMA

Tačiau prokuroras Justas Laucius pareiškė, kad tokiu atveju nebegalima nagrinėti bylos. Nepaisant to, bylos nagrinėjimas šiandien tęsis toliau. Vėliau Š. Gustainiui bus paskirtas valstybės advokatas.

Tuo metu kitas kaltinamasis – eksliberalas Gintaras Steponavičius – teismo paprašė būti išleistas išvykai į Jordaniją ir nedalyvauti dalyje posėdžių. Tačiau G. Steponavičius teisėjų kolegijai nepateikė savo kelionės bilieto.

„Visi pokalbiai, kuriuose V. Gapšys dalyvauja, niekaip nėra susiję su manimi“, – posėdyje sakė G. Steponavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Tęsia įrašų perklausą (Papildyta 11.09 val.)

Ketvirtadienio posėdyje teismas ėmė klausytis jau penktojo 2015 m. spalio 29 d. slapta daryto pokalbio tarp kaltinamųjų. Kaip ir kiti – šis įrašas itin prastos kokybės, tai pabrėžė ir teisėjų kolegijos pirmininkė. Kaltinamųjų pokalbį nustelbia foninis triukšmas – muzika, pokalbiai, pašaliniai garsai.

Tiesa, po kelių minučių pokalbio įrašas nutrauktas, teisėjų kolegijos pirmininkė Nijolė Žimkienė siūlė tiesiog skaityti įrašo stenogramą, tačiau su tuo nesutiko R. Kurlianskį ginantis Giedrius Danėlius, mat teismas „susirinko klausyti įrašo“.

Vis dėlto, praleidus valandą klausant neaiškaus įrašo, N. Žimkienė nusprendė paskaityti įrašo stenogramą. Įraše kalbėjo G. Steponavičius ir R. Kurlianskis. Kaltinamieji kalbėjosi apie politiką: „konservus“, Gabrielių (greičiausiai Landsbergį), „valstiečius“, „lenkus“, „socdemus“, Tadą Langaitį, partijų finansavimą. Akivaizdu, kad vyrai dėliojo 2016 metų seimo rinkimų partijas, galbūt projektavo galimą koaliciją. Taip pat kaltinamieji tarėsi, kas turėtų būti premjeru, aptarė ministerijų dalybą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vėliau kalba pasisuko apie Gedvydą Vainauską ir „Lietuvos rytą“, nemažai laiko praleista kalbant apie „jaunesnįjį Bradauską“ – Dainoras Bradauskas tuo metu buvo Valstybinės mokesčių inspekcijos vadovas. Pokalbyje daug kartų minimas „Darius“ – greičiausiai, Darius Mockus, „MG Baltic“ vadovas.

Itin svarbi pokalbio dalis – R. Kurlianskis pakvietė G. Steponavičių garsiosios „Kalėdinės vakarienės“, kur, kaip manoma, E. Masiulis vėliau ir prašė 106 tūkst. eurų „paskolos“ iš R. Kurlianskio.

Tuo metu koncerną „MG Baltic“ teisme ginantis L. Belevičius piktinosi, kad valandą klausytas garso įrašas, kuriame nieko negirdėti, o tada išklausyta stenograma gali ir nesutapti – to žinoti neįmanoma.

REKLAMA

„Įraše negirdėjau frazių nei apie vakarienę, nei apie rėmimo fondus“, – pastebėjo L. Belevičius.

Šeštasis teismo klausytas įrašas padarytas 2015 m. lapkričio 3 d. Jame kalbasi R. Kurlianskis ir E. Masiulis. Pokalbis, kaip ir kiti, vyksta restorane arba kavinėje, girdėti stumdomos kėdės, žvangantys indai bei fone skambanti muzika. Kaltinamųjų balsai skamba kiek iškreiptai, tarsi po vandeniu – sunku suprasti, apie ką kalbama.

Byloje – aštuoni kaltinamieji

Amžiaus byla vadinamoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje kaltinimai pateikti penkiems fiziniams ir trims juridiniams asmenims.

Darbo partijai įtarimai pateikti dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu, Liberalų sąjūdis įtariamas kyšininkavimu, prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu, o koncernas „MG Baltic“ įtariamas šių partijų papirkimu ir prekyba poveikiu.

REKLAMA

Pareigūnai įtaria, kad politikai ėmė ar tarėsi dėl kyšių su tuometiniu „MG Baltic“ viceprezidentu R. Kurlianskiu, o vėliau siūlė ar palaikė koncernui palankias iniciatyvas Seime ir kitose institucijose.

Buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Masiulis įtariamas dėl prekybos poveikiu, kyšininkavimo ir neteisėto praturtėjimo, buvusiam šios partijos vicepirmininkui G. Steponavičiui pateikti įtarimai piktnaudžiavimu, buvusiam Vilniaus miesto tarybos nariui Š. Gustainiui – kyšininkavimu. V. Gapšys įtariamas dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu, R. Kurlianskis – dėl papirkimo ir prekybos poveikiu.

Valstybinį kaltinimą palaiko prokuroras Justas Laucius. Bylą nagrinėjančią teisėjų kolegiją sudaro pirmininkė Nijolė Žimkienė, Jurgita Kolyčienė ir Ugnius Trumpulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų