REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
Pirmieji atlyginimai pasiekia mokytojus: nepatenkinti pedagogai ruošiasi streikuoti (nuotr. stop kadras)

Mokytojai griebiasi už galvų – juos pasiekia pirmieji atlyginimai po etatinio apmokėjimo įvedimo. Daliai mokytojų algos ne tik nepadidėjusios, bet net sumažėjusios.

13

Mokytojai griebiasi už galvų – juos pasiekia pirmieji atlyginimai po etatinio apmokėjimo įvedimo. Daliai mokytojų algos ne tik nepadidėjusios, bet net sumažėjusios.

REKLAMA

Švietimo ir mokslo ministrė tą neigia ir tvirtina, kad algos kyla. Tuo tarpu švietimo darbuotojų profsąjunga žada kilti į streikus.

Viskas priklauso nuo kontaktinių valandų skaičiaus

28-erius metus fizikos mokytoja dirbančios Daivos Nakutavičienės nuotaikos prieš Mokytojo dieną toli gražu ne šventinės. Savaitės pabaigoje paaiškės ir kokį atlyginimą pedagogė gaus įvedus etatinį apmokėjimą. Kad ir kaip prieštaringai skambėtų, mokytoja tikisi ne didesnės, o mažesnės algos.

„Tai kontaktinių valandų aš turiu tiek pat, kiek ir turėjau praėjusiais metais, tačiau aš neturiu auklėjamosios klasės. Kadangi neturi auklėjamosios klasės, tai automatiškai toje trečioje kišenėje dingsta atitinkamas kiekis valandų. Manyčiau, kad tikrai sumažėjimas bus“, – sako fizikos mokytoja Daiva Nakutavičienė.

REKLAMA
REKLAMA

Atlyginimai nemažės

Vis dėlto sostinės Žvėryno gimnazijos direktorė mokytoją Daivą ramina. Pasirodo, ji popieriuje gaus 9 eurais daugiau. Tačiau pažadėti, kad visi mokytojai uždirbs daugiau – direktorė negali.

REKLAMA

„Mokytojas, turėdamas tą patį kontaktinių valandų skaičių, visiškai tą patį, gauna netgi 30 eurų mažiau, popierinių aišku, negu kad buvo praeitais metais. Konkrečiai, taip, turiu vieną žmogų“, – tvirtina Žvėryno gimnazijos direktorė Daiva Žiurienė.

Tačiau šveitimo ir mokslo ministrė ir toliau uoliai tvirtina, kad pagrindo mokytojų atlyginimams mažėti tikrai nėra.

„17.4 mln. eurų pavirsta į daug papildomų apmokamų pamokų, kas sudaro galimybes mokytojams turėti didesnius krūvius, kas sudaro galimybes mokytojams turėti didesnius atlyginimus. Papildomai savivaldybėms skirta dar dešimt milijonų eurų netolygumams tarp mokyklų (atlyginimų) išlyginti. Tai nėra jokių prielaidų kalbėti, kad darbo užmokestis mažės, kai auga darbo užmokesčio fondas“, – sako Jurgita Petrauskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Žada streikuoti

Tačiau naują etatinio apmokėjimo sistemą į šuns dienas deda ir Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos atstovai.

„Ji yra antikonstitucinė, ji pažeidžia žmogaus teises, diskriminuoja įvairius lygybės klausimus. Mokytojai galėtų tiesiog jau vieną kartą užrakinti klases ir nustoti dirbti, tai manau, tas dalykas bręsta. Ir tokie veiksmai yra galimi, bet tam reikalingas mokytojų sprendimas“, – tikina profsąjungos pirmininkas Andrius Navickas.

Ir bent kol kas nežinioje ir netvarkoje gyvenantys mokytojai tokios galimybės neatmeta.

„Kaip sakoma, viščiukus skaičiuojame rudenį. Pasižiūrėsime, kas bus tą spalio 10 d. – ar mes čia labai džiaugsimės, ar tikrai labai liūdėsime. O kai liūdėsime, tai matyt liūdesys bus išreikštas tam tikra forma. Aš už“, – sako D. Nakutavičienė.

Ar išeis gavę atlyginimą pagal naują tvarką mokytojai į gatves sako apsispręsiantys gavę pirmąsias algas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų