REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Senėjantys mokytojai ir vis lėčiau užpildomos darbo vietos regionų mokyklose pedagogų bendruomenei bei Švietimo ir mokslo ministerijai kelia iššūkį – kaip užpildyti sparčiai tuštėjančias mokyklas. Nors dauguma savivaldybių imasi vilioti pedagogus būstais, stipendijomis ir pagerintomis darbo sąlygomis, tiek mažieji miestai, tiek patys mokytojai pripažįsta, kad interesantų pritraukti nepavyksta. 

Senėjantys mokytojai ir vis lėčiau užpildomos darbo vietos regionų mokyklose pedagogų bendruomenei bei Švietimo ir mokslo ministerijai kelia iššūkį – kaip užpildyti sparčiai tuštėjančias mokyklas. Nors dauguma savivaldybių imasi vilioti pedagogus būstais, stipendijomis ir pagerintomis darbo sąlygomis, tiek mažieji miestai, tiek patys mokytojai pripažįsta, kad interesantų pritraukti nepavyksta. 

REKLAMA

Beveik trečdalis Lietuvos savivaldybių taiko motyvacines priemones pritraukti naujus mokytojus, rodo Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) atlikta apklausa, kurioje dalyvavo 59 iš 60 šalies savivaldybių. Dažniausios iš šių priemonių – aprūpinimas būstu, stipendijos, finansuojamos studijos, darželio lengvatos jų vaikams, tinkamas darbo krūvis ir sąlygos bei suteikiamos metų mokytojo nominacijos.

Būstų nuoma interesantų nesulaukia

Anot ŠMM, daugiausia motyvacinių priemonių naudoja Panevėžio miesto ir rajono bei Ukmergės savivaldybės. Ignalinos ir Kupiškio rajonų, Neringos savivaldybės naujiems pedagogams išnuomoja arba suteikia būstą.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau problema ta, kad net ir siūlomais būstais nelabai kas domisi. Ignalinos rajono savivaldybės Švietimo ir kultūros skyriaus vedėja Gražina Mackonienė portalą tv3.lt informavo, kad ši paslauga pedagogų paklausos nesulaukia.

REKLAMA

„Labai daug tokių atvejų nėra, bet pagal poreikį. Šiais metais nebuvo. Mes praeitais metais skelbėme konkursus, atranką psichologo vietai užimti dviejose mokyklose, irgi buvo žadama galimybė, kad bus išnuomojamas būstas, bet neatsirado norinčių“, – kalbėjo G. Mackonienė.

Jai antrino ir Kupiškio rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Jurgita Trifeldienė, pati savo gyvenimą Kupiškyje prieš 20 metų pradėjusi kaip pedagogė, gavusi tarnybinį būstą.

„Šiais ir praeitais metais, kiek aš dirbu skyriuje, nebuvo žmonių, besikreipusių dėl tarnybinio būsto, tačiau ankstesniais metais tokių atvejų pasitaikė. Jeigu kalbėti apie save pačią, kai atvažiavau į Kupiškį prieš 20 metų ir mano pirmoji specialybė yra specialioji pedagogė–logopedė, tai tikrai savivaldybė jau tada suteikė tarnybinį būstą, nes buvau iš tų profesijų, kokių specialybių žmonių reikėjo savivaldybei“, – tv3.lt pasakojo J. Trifeldienė.

REKLAMA
REKLAMA

Vilioja stipendijomis

Dalis šalies savivaldybių siūlo ir kitokias skatinamąsias priemones esamiems ar būsimiems pedagogams. Pavyzdžiui, Molėtų, Vilniaus rajono savivaldybės rūpinasi, kad naujiems pedagogams būtų skiriamas tinkamas darbo krūvis, sudarytos geros darbo sąlygos. Klaipėdos rajono ir Šilalės savivaldybės bendradarbiauja su aukštosiomis mokyklomis kviesdamos studentus atlikti praktikas.

Kauno miesto savivaldybė finansuoja vienerių metų pedagogines studijas mokyklose norintiems dirbti aukštųjų mokyklų dėstytojams. Lazdijų, Panevėžio miesto ir rajono savivaldybės būsimiesiems mokytojams skiria stipendijas. Jas siūlyti pradėjo ir Kupiškio rajono savivaldybė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Spalio 1 d. Kupiškio rajono savivaldybė patvirtino studentų rėmimo tvarką, pagal kurią studentai, įgyjantys specialybes, įtrauktas į Kupiškio miestui ir rajonui reikalingų darbuotojų specialybių sąrašą, gali sulaukti savivaldybės paramos.

Skiriamos dvi paramos rūšys: dalies studijų kainos kompensavimas (50 proc. metinės studijų kainos, bet ne daugiau kaip 1500 eurų už vienerius mokslo metus) arba studijų stipendija (3 bazinės socialinės išmokos per mėnesį visą studijų laikotarpį (po 114 eurų)).

Pastaruoju atveju studentas turi susirasti darbdavį Kupiškyje, kuris patvirtina, kad po studijų jį įdarbins. Tada studentas įsipareigoja atidirbti toje įmonėje tiek metų, kiek jam skirta parama. Paramą studentui skiria savivaldybė.

REKLAMA

„Kalbant apie pedagogines studijas, matome, kad daugelis ikimokyklinio ugdymo pedagogų artėja prie pensinio amžiaus ribos. Todėl numatyta, kad tie, kurie studijuoja ikimokyklinį ugdymą ar persikvalifikuoja, gali pretenduoti į dalies studijų įmokos sugrąžinimą. Dar viena specialybė, susijusi su švietimu – psichologas, kadangi įžvelgiame psichologinės pagalbos trūkumą“, – tv3.lt kalbėjo J. Trifeldienė.

Geriausia motyvacija – atlyginimas

Vis dėlto Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas sakosi negirdėjęs apie atvejus, kad pedagogai naudotųsi savivaldybių siūlomomis lengvatomis ar paskatomis, nors šią praktiką kai kurios savivaldybės taiko jau ne vienerius metus.

REKLAMA

„Turbūt neveikia, kaip ir niekada neveikė kelionės kompensavimai. Ten paskęsta visi kažkokiuose čekių rinkimuose arba ten būna papildomos sąlygos su žvaigždute, kad turi kažką atitikti, būti gražiausias, protingiausias ir visoks. Ir automatiškai niekuo negali pasinaudoti ir negirdėjau, kad kažkas naudotųsi tomis priemonėmis“, – tv3.lt kalbėjo A. Navickas.

Paklaustas, kas mokytojus pritrauktų dirbti į regionus, nors šie ir negali pasiūlyti paties konkurencingiausio atlyginimo, A. Navickas pažymėjo, kad bet kokiu atveju atlyginimas – lengviausias būdas motyvuoti.

„Vienareikšmiškai vis tiek darbo užmokestis. O kas dar gali motyvuoti dirbti? Pašaukimas, misija... Gali leisti atlikti misiją“, – juokdamasis sakė A. Navickas.

42 savivaldybės pritraukti mokytojus netaiko jokių priemonių. 12 proc. šių savivaldybių nurodė neturinčios laisvų darbo vietų mokytojams.

ŠMM duomenimis, kasmet į mokyklas ateina apie 70 jaunų mokytojų, o savo profesinę karjerą baigia per 700 mokytojų, vidutinis mokytojų amžius šalyje – 50 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų