REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
21
Lietuvoje - pūga (nuotr. Fotodiena.lt)

Rugsėjis iki paskutinių savaičių lepino mus gražiais orais, tačiau neišvengiamai ateina spalis. Jis bus artimas klimato normai, gana vėsus. Tačiau gali pasitaikyti ir šiltų dienų, kurias atneš antroji Bobų vasaros banga. Galimas ir pirmasis sniegas.

21

Rugsėjis iki paskutinių savaičių lepino mus gražiais orais, tačiau neišvengiamai ateina spalis. Jis bus artimas klimato normai, gana vėsus. Tačiau gali pasitaikyti ir šiltų dienų, kurias atneš antroji Bobų vasaros banga. Galimas ir pirmasis sniegas.

REKLAMA

Spalio mėnesio orų sąlygos prognozuojamos artimos standartinei klimato normai (vidutinė oro temperatūra 7,2 °C, kritulių kiekis 65 mm).

„Spalis kol kas numatomas artimas daugiametėms normoms. Jeigu rugsėjis buvo šiltesnis, tai spalis numatomas artimas daugiametėms normoms.

Šiluma kažkada pasitrauks, nes viskas neišvengiamai eina rudenyn, saulės jau nėra tokios kaitrios ir ilgėja naktys, ateina ruduo, jau šito neišvengsime“, – sakė klimatologas Donatas Valiukas.

Dažnai spaliai būna vėsesni, nei įprastai

Spalį pradedamas šildymo sezonas.

„Pastaraisiais metais spalio mėnesiai buvo gana vėsūs, vėsesni, nei įprasta. Užpernai ir šildymo sezonas gana ankstyvas buvo“, – kalbėjo klimatologas Donatas Valiukas.

REKLAMA
REKLAMA

„Žiemiškų orų pradžia labai stipriai priklauso nuo metų. Iš tikrųjų, sakyčiau, jie prasideda lapkritį. Bet, na, visgi naktys tokios vėsesnės jau būna spalį, taip pat ir šalnos pasirodo, tai ta vėsuma jau savaime juntama yra.“, – pridūrė klimatologas. 

REKLAMA

Šiluma dar gali sugrįžti 

Spalio mėnesio orai dažniausiai priklauso nuo to, kokio slėgio sritis lemia orus. Jei orus lemia Atlanto ciklonai, tai dažniausiai bus vėjuota ir lietinga, tokie yra įprasti rudens orai, jeigu orus lemia aukšto slėgio sritis, tai dienos būna šviesios, naktys žvaigždėtos ir šaltos, kaip ir dienos.

Nors jau turėjome saulėtų ir gražių orų laikotarpį, kuris buvo užsitęsusi vasara, tikroji Bobų vasara spalį irgi gali aplankyti mus. 

„Klasikinė Bobų vasara ateina tada, kai po vasaros kurį laiką būna lietingi ir vėsūs orai. Na, tas laikotarpis gali būti dvi savaitės, mėnuo, pusantro mėnesio, na praktiškai, rugsėjo mėnuo.“, – kalbėjo sinoptikas Naglis Šulija. 

REKLAMA
REKLAMA

Pirmasis sniegas iškristi gali ir spalį

Pirmasis sniegas dažniausiai iškrenta spalio – lapkričio mėnesiais, tiesa jis būna lengvas, pastovi sniego danga susiformuoja tik gruodžio pabaigoje.

„Pirmasis sniego iškritimas vidutiniškai tenka spalio mėnesiui, bet tos datos kiekvienais metais skiriasi. Spalį didesnėje Lietuvos dalyje iškrenta pirmasis sniegas. Aišku, jo trukmė neviršija kelių parų“, – kalbėjo doc. dr. Gintautas Stankūnavičius. 

„Pirmasis sniegas dažniausiai lapkritį iškrinta. Teoriškai, gali būti, kad kažkada pasnigs ir ankščiau, bet be lapkričio retai kada būna“, – kalbėjo D. Valiukas.

Mėnesio rekordai

Spalio mėnesį normalu tikėtis vėstančio oro, o žemiausia oro temperatūra buvusi Lietuvoje spalio mėnesį užfiksuota 1956 Varėnoje, termometro stulpelis tąkart siekė vos –19,5 laipsnių. Aukščiausiai oro temperatūra buvo pakilusi 1985 metais Kybartuose, užfiksuoti +26,0 laipsniai. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Drėgmės šis mėnesis taip pat yra matęs, šlapi spalio mėnesiai buvo 1974 m., 1980 m., 1997m., kai kritulių per mėnesį iškrisdavo po dvi normas ir daugiau. Taip pat šiam mėnesiui būdingi stipresni vėjai bei krušos, gali prasidėti šlapdribos. 

1992 metų spalį kilo smarki šlapdriba Rytų Lietuvoje. Daugelyje rytinių rajonų susidarė 21-25 cm storio sniego danga. Ant laidų, medžių šakų šlapio sniego apdraba siekė 20-25 mm; apšalo masė siekė 250-280 g. Nuo tokio didelio apšalo trūkinėjo laidai, virto stulpai, lūžo medžiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų