REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Finansų analitikas Gitanas Nausėda pirmadienį pranešė nedalyvausiantis opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirminiuose kandidato į prezidentus rinkimuose.

Finansų analitikas Gitanas Nausėda pirmadienį pranešė nedalyvausiantis opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirminiuose kandidato į prezidentus rinkimuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nuodugniai apsvarstęs šį pasiūlymą, vis dėlto turiu konstatuoti, kad mano siekis dalyvauti 2019 metų prezidento rinkimuose su savarankiška rinkimų programa ir komanda visuomenės akyse taptų abejotinu, jei remčiausi vienos iš politinių partijų finansine ir organizacine parama“, – laiške TS-LKD pirmininkui rašo G. Nausėda. Jis šį laišką paviešino savo „Facebook“ paskyroje.

REKLAMA

Šį laišką G. Nausėda paskelbė netrukus po to, kai Seimo narė buvusi finansų ministrė Ingrida Šimonytė pirmadienį pranešė paskelbsianti savo sprendimą dėl dalyvavimo prezidento rinkimuose.

Anot G. Nausėdos, „prieštaringi vertinimai suteiktų terpę politinėms spekuliacijoms, kurios trukdytų atstovauti Lietuvos žmonių interesams kuriant Gerovės valstybę“.

„Liktų nepasiektas ir kitas svarbus prezidentui keliamas tikslas – telkti skirtingų politinių pažiūrų piliečius, ieškant bendrų vardiklių ir sprendimų. Esu sąžiningas ir nuoširdus visų rinkėjų atžvilgiu, todėl renkuosi sudėtingesnį nepriklausomo kandidato kelią ne tik deklaruodamas, bet ir realiai, nuosekliai ir kantriai siekdamas įvairių pažiūrų ir socialinio statuso žmonių paramos“, – savo sprendimą motyvuoja buvęs SEB banko analitikas.

REKLAMA
REKLAMA

TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis BNS pirmadienį sakė G. Nausėdos laiško kol kas negavęs, tačiau buvęs informuotas telefonu.

Jis tikino kol kas negavęs ir I. Šimonytės atsakymo bei teigė nenorįs prognozuoti galimo jos sprendimo.

„Dėl I. Šimontės reikėtų šiek tiek palaukti, nenoriu nei sau, nei kitiems kokių lūkesčių kelti. Dėl G. Nausėdos irgi žiūrime ramiai – jis turėjo galimybę priimti sprendimą ir tą padarė. Dar laukiame Vygaudo Ušacko sprendimo“, – sakė G. Landsbergis.

Paklaustas, kas būtų, jei pirminiuose rinkimuose liktų tik vienas kandidatas, konservatorių lyderis teigė, jog tokiu atveju partijos pirminiai rinkimai nebūtų rengiami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų pirminių rinkimų tvarkoje yra numatytas toks dalykas. Jei lieka vienas kandidatas, pirminiai rinkimai neorganizuojami. Tai reiškia, kad kiti kandidatai atsisakė paramos, o tas ar ta, kas neatsisako, – automatiškai ir gauna partijos paramą. Tiesiog būtų tvirtinamas vienas kandidatas prezidiume ir partijos taryboje“, – aiškino G. Landsbergis.

V. Ušackas BNS pirmadienį sakė savo komentarą pateiksiantis po I. Šimonytės spaudos konferencijos.

Buvusios finansų ministrės kandidatūrą yra iškėlę daugiausia – 37 – TS-LKD skyriai, 34 skyriai buvo iškėlę parlamentaro buvusio diplomato Žygio Pavilionio kandidatūrą, tačiau jis paskelbė nedalyvausiantis kandidatų atrankoje.

REKLAMA

Partijai nepriklausančio finansų analitiko G. Nausėdos kandidatūrą iškėlė 28 skyriai, o partijos nario buvusio užsienio reikalų ministro V. Ušacko kandidatūrą – 27 skyriai.

Partijos iškelti kandidatai G. Nausėda, V. Ušackas ir I. Šimonytė iki trečiadienio turi pranešti, ar sutinka dalyvauti pirminiuose TS-LKD rinkimuose.

43 metų ekonomistė I. Šimonytė nėra TS-LKD narė, tačiau Seimo rinkimuose dalyvavo kaip šios partijos keliama kandidatė, yra TS-LKD frakcijos Seime narė. 2009 – 2012 metais ji ėjo finansų ministrės pareigas, anksčiau yra dirbusi Lietuvos banko valdyboje, šiuo metu Seime vadovauja Audito komitetui.

REKLAMA

Naujausios „Vilmorus“ apklausos duomenimis, kuriuos skelbia dienraštis „Lietuvos rytas“, 22,3 proc. respondentų mano, kad G. Nausėda geriausiai tiktų vadovauti valstybei. Antras yra apie apsisprendimą kandidatuoti nepranešęs premjeras Saulius Skvernelis su 16,6 proc. palaikymu.

Apie kandidatavimą prezidento rinkimuose jau patvirtinęs diplomatas V. Ušackas sulaukė 12,9 proc. paramos.

Už I. Šimonytę nurodo balsuosiantys 10 proc. apklausos dalyvių, ji kol kas nebuvo paskelbusi, ar sieks varžytis dėl valstybės vadovo posto. Kauno merą Visvaldą Matijošaitį kaip geriausią kandidatą į prezidentus įvardijo 7,8 proc. apklaustųjų.

Prezidento rinkimai Lietuvoje vyks kitų metų gegužę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų