REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
60
Popiežiaus laukimas Lukiškių aikštėje (nuotr. Fotodiena.lt)

Nacių ir sovietų represijas patyrę Lietuvos gyventojai sako, kad juos sujaudino popiežiaus Pranciškaus siunčiama tolerancijos žinia.

60

Nacių ir sovietų represijas patyrę Lietuvos gyventojai sako, kad juos sujaudino popiežiaus Pranciškaus siunčiama tolerancijos žinia.

REKLAMA

Iš Vilniaus geto prieš 75 metus pabėgusi 96-erių Fania Brancovskaja sako, kad Katalikų bažnyčios vadovas nusiuntė pasauliui svarbią žinią apie žydų persekiojimą.

„Tai labai geras dalykas morališkai, gerai, kad tai įvyko čia, kur mūsų tiek daug. Nes kai kurie sako: čia netikra, to nebuvo, tai tik žydų fantazija. Popiežius atėjo pas mus į vietą, iš kurios aš išėjau prieš 75 metus. Man yra labai sunki diena, todėl labai ačiū popiežiui“, – BNS kalbėjo F. Brancovskaja.

Profesorius teatrologas Markas Petuchauskas, netrukus sulauksiantis 87-erių, iš likviduojamo geto su mama pabėgo, kai jam buvo 12 metų. Jį išgelbėjo lietuvių Ruzgių šeima. Jis sako, kad tyli popiežiaus malda prie buvusio geto yra „vienodai svarbus įvykis tiek krikščionims, tiek žydams“.

REKLAMA
REKLAMA

„Jis mus visus traktuoja kaip vieną tautą, ir kai likviduojama tos tautos dalis, tai įžeidžia visą tautą. Kai popiežius kalbėjo apie būtinumą kiekvienai tautai gerbti savo mažumas, kad neturi būti atskirties, kad didžioji šios valstybės tauta turi visuomet gerbti lenkus, totorius, rusus, žydus – tai man padarė didelį įspūdį. Deja, ne visi popiežiai prieš tai laikėsi tokios pozicijos“, – teigė M. Petuchauskas.

REKLAMA

Tris mėnesius šiame KGB kalėjime kalintas ir vos sušaudymo išvengęs partizanas 93 metų Juozas Jakavonis-Tigras sakė esąs labai dėkingas už popiežiaus atneštą susitaikymo žinią.

„Noriu, kad visi kaip broliai gyventume, vienas kito neskriaustume ir žodžiais, ir darbais. Širdis ir džiaugiasi, ir liūdi“, – BNS sakė partizanas, Sibire praleidęs keliolika metų.

Už antisovietinę veiklą šeštajame dešimtmetyje nuteistas Juozas Starkauskas tvirtino, kad popiežiaus vizitas gali išjudinti visuomenę.

„Popiežiaus vizitas - tai apmusėjusios balos suvirpinimas. Visi prisitaiko, tampa apsnūdę, o jis pabaksnoja pirštu, kas negerai“, – BNS sakė J. Starkauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Jam didelį įspūdį paliko popiežiaus mintis, kad Lietuva gali būti tiltas tarp Rytų ir Vakarų.

„Man labai įdomi jo mintis, kad Lietuva gali būti tiltas. Juk vakariečiai nesupranta rusų, baltarusių, ukrainiečių psichologijos, o mes suprantame“, – kalbėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų