REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
328
Popiežius pagerbė sovietų ir nacių aukas (nuotr. SCANPIX)

Popiežius Pranciškus sekmadienį aukojo šv. Mišias Kauno Santakos parke, susitiko su kunigais ir klierikais Kauno katedroje, o Vilniuje pagerbė nacių ir sovietų režimų aukas.

328

Popiežius Pranciškus sekmadienį aukojo šv. Mišias Kauno Santakos parke, susitiko su kunigais ir klierikais Kauno katedroje, o Vilniuje pagerbė nacių ir sovietų režimų aukas.

REKLAMA

Pateikiame penkias įsimintiniausios sekmadienį nuskambėjusios popiežiaus citatos:

Apie solidarumą: „Kas iš mūsų bus tie patys mažiausieji, patys vargingiausieji, kuriuos privalome priimti šimtosiose nepriklausomybės metinėse? Galbūt tai mūsų miesto etninės mažumos arba bedarbiai, kurie yra priversti emigruoti. Galbūt tai vieniši seneliai, o gal jaunuoliai, nerandantys gyvenimo prasmės, nes yra netekę savo šaknų“.

Apie sovietų ir nacių aukas: „Visa Lietuva tai gali paliudyti, kai nukrečia šiurpas vien tik ištarus žodį Sibiras, arba getai Vilniuje, Kaune ir kitur (...). Prisimindami šiuos laikus, prašykime Viešpatį, kad suteiktų mums įžvalgumo dovaną, kad galėtume laiku atpažinti pražūtingas užuomazgas pasirodančias įvairiais pavidalais“.

Apie Lietuvos misiją: „Viešpatie, te Lietuva būna vilties švyturiu. Kad būtų veiklios atminties žemė, atnaujinanti įsipareigojimą kovai prieš bet kokią neteisybę. Skatinanti kūrybinius siekius apginti visų žmonių, ypač bejėgių ir pažeidžiamųjų teises. Ir kad būtų sutaikinimo ir skirtingumų harmonijos mokytoja.“

REKLAMA
REKLAMA

Apie Bažnyčios atvirumą: „Sako, žmonės neateina. Eik juos atrasti! Eik jų atrasti! Mūsų vaikai neateina? Sugalvok kažką ir padėk! Viešpats nori ganytojų vyrų ir moterų kaip žmonių, o ne valstybinių klierikų. Ką daro valstybinis klierikas – kunigas? Jis turi darbotvarkę, jis atidaro biurą konkrečiu metu, padaro savo darbą ir uždaro biurą. Jis nesuartėja su žmonėmis. Kristaus sekimas nereiškia, kad reikia gyventi kaip valstybiniam klierikui..

REKLAMA

Apie sekmadienio pietus: Baigdamas Mišias, popiežius su šimtatūkstantine minia Kaune atsisveikino lietuviškai: „Gražaus sekmadienio! Skanių pietų!“.

Popiežius Pranciškus sako, kad skaudžią istoriją išgyvenusi Lietuva gali tapti vilties švyturiu kovojant su neteisybe. Tai Katalikų bažnyčios vadovas kalbėjo sekmadienio vakarą, kai Vilniuje atidavė pagarbą nacių ir sovietų režimų aukoms.

Atnaujinta 18.11 val.

„Viešpatie, te Lietuva būna vilties švyturiu. Kad būtų veiklios atminties žemė, atnaujinanti įsipareigojimą kovai prieš bet kokią neteisybę“, – sakė popiežius prie Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus.

REKLAMA
REKLAMA

Kreipdamasis į tūkstantinę minią, kur buvo pakviesti politiniai kaliniai ir tremtiniai, Šventasis Tėvas meldė, kad Lietuva „skatintų kūrybinius siekius apginti visų žmonių, ypač bejėgių ir pažeidžiamųjų teises, ir kad būtų sutaikinimo ir skirtingumų harmonijos mokytoja“.

Jis prašė išlaisvinimo iš „dvasinės ligos ... užmiršti savo tėvus, ir tai kiek jie yra išgyvenę ir kentėję“.

Popiežius nacių aukas pagerbė tylia malda buvusiame Vilniaus gete, o sovietų aukų atminimui nusilenkė buvusiame KGB kalėjime įrengtame muziejuje.

Pontifiko teigimu, istorija ir protėvių šauksmas turi tapti „paskata neprisitaikyti prie supaprastintų šio laiko mados šūkių ir bet kokių bandymų sumenkinti ir atimti iš bet kurio asmens orumą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atnaujinta 17.36 val.

Popiežius apsilankė buvusiame KGB kalėjime įsikūrusiame Okupacijų ir laisvės kovų muziejuje sovietų represijų aukoms. Šventąjį Tėvą lydėjo Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, 1983 metais kalintas šiame kalėjime.

Lietuvos tikinčiuosius popiežius kvietė melsti Dievo „įžvalgumo dovanos“, kad žmonės galėtų laiku atpažinti tokių nusikaltimų „pražūtingas užuomazgas“.

„Visa Lietuva tai gali paliudyti, kai nukrečia šiurpas vien tik ištarus žodį Sibiras, arba getai Vilniuje, Kaune ir kitur“, – Mišiose Kaune sakė popiežius.

Per nacistinės Vokietijos okupaciją Lietuvoje išžudyta per 90 proc. iš daugiau kaip 200 tūkst. Lietuvos žydų.

REKLAMA

Per sovietų okupaciją iš Lietuvos į tremtį ir lagerius ištremta per 275 tūkst. žmonių, žuvo daugiau kaip 20 tūkst. su okupantais kovojusių partizanų ir jų rėmėjų.

Prieš atvykdamas į Lukiškių aikštę, Šventasis Tėvas sustojo trumpai pasimelsti istorinėje Vilniaus geto teritorijoje, Rūdininkų skvere.

O Lukiškių aikštėje dar prieš valandą prasidėjo renginys, kuriame pagerbiamos XX a. totalitarinių režimų aukos ir jų šeimos, taip pat tie, kurie aktyviai priešinosi, kovojo už žmogaus, kartu ir tikinčiųjų, teises ir laisvos valstybės kūrimą.

Renginio metu skaitoma poezija, atliekamos pasipriešinimo ir tremties dainos. Dalyvauja kamerinis choras „Aidija“ ir grigališkojo giedojimo mokykla „Schola Cantorum Vilnensis“. Muzikinę programą sudarė žymi lietuvių liaudies folkloro dainininkė Veronika Pavilionienė ir choro dirigentas, pedagogas Romualdas Gražinis.

Plačiau apie popiežiaus vizitą KGB kalėjime žiūrėkite TV3 žinių reportaže:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų