REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
149
Popiežius Pranciškus Kaune  (nuotr. SCANPIX)
149

Atnaujinta 11.54

Popiežius Pranciškus prabilo lietuviškai. Jis Kaune po Šv. mišių tarė miniai: gražaus sekmadienio, skanių pietų!

Popiežius Pranciškus sekmadienį paragino Lietuvos tikinčiuosius rūpintis socialiai pažeidžiamomis grupėmis ir tautinėmis mažumomis, nesivaikant garbės troškimo.

Kreipdamasis į daugiau kaip 100 tūkst. žmonių minią Kauno Santakos parke, Katalikų bažnyčios vadovas ragino neatsiriboti nuo visuomenės, manant, kad tai kitų atsakomybė.

„Kas iš mūsų bus tie patys mažiausieji, patys vargingiausieji, kuriuos privalome priimti šimtosiose mūsų nepriklausomybės metinėse?“ – kalbėjo popiežius.

„Galbūt tai mūsų miesto etninės mažumos arba bedarbiai, kurie priversti emigruoti. Galbūt tai vieniši senoliai, o gal jaunuoliai, nerandantys gyvenimo prasmės, nes yra netekę savo šaknų“, – sakė Šventasis Tėvas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis paragino tikinčiuosius nepasiduoti perdėtam garbės troškimui.

„Broliai ir seserys, valdžios ir garbės troškimas yra labai paplitęs gyvenimo stilius tų, kurie nepajėgia išgyti iš savo praeities žaizdų, ir galbūt todėl šiandien nenori įsipareigoti darbui. Todėl ir diskutuoja apie tai, kaip kas labiau sužibėjo, kieno praeitis buvo tyresnė, kas turi daugiau teisių nei kiti gauti privilegijas“, – sakė popiežius.

REKLAMA

„Šitaip paneigiame mūsų istoriją, kuri yra garbinga kančiomis, viltimi, kasdiene kova, tarnystei sunaudotu gyvenimu, nuolatiniu sunkiu darbu“, – kalbėjo Bažnyčios vadovas.

Popiežius taip pat atidavė duoklę Lietuvos istorijai, pagerbdamas sovietų ir nacių aukas.

„Visa Lietuva tai gali paliudyti, kai nukrečia šiurpas vien tik ištarus žodį Sibiras, arba getai Vilniuje, Kaune ir kitur“, – sakė popiežius.

Šventas mišias popiežius baigė lietuviškai palinkėdamas gražaus sekmadienio ir skanių pietų, sukeldamas susirinkusiųjų ovacijas.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai būtina patirti bent kartą gyvenime“

„Tai neapsakoma yra, išsineši viską, ką geriausia gali gaut ir turėt - gėrį, tikėjimą, meilę, visa, ką geriausia žmogus gali jausti ir turėti“, - BNS sekmadienį sakė 58 metų verslininkas Avaristas, į popiežiaus aukojamas mišias atvykęs iš Šiaulių. Jis pridūrė besitikįs, kad po 25 metų Lietuvoje vėl sulauks popiežiaus.

31-ių teisininkę Aistę Žvirblienę nustebino į mišias atvykusi didžiulė masė žmonių.

„Man visą laiką atrodė, kad tiek daug žmonių nesusirenka dėl kažko gražaus, – sakė vilnietė. – Aš galvojau, kad šimtą tūkstančių žmonių Lietuvoje galėtų surinkti Beyonce ar „Depeche Mode“, o čia tiek žmonių surinko popiežius ir man atrodo, kad tai būtina patirti bent kartą gyvenime“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Man net ašara nuriedėjo dėl to, nes kartais esame individualistai ir pamirštame, kad esame tarp žmonių ir kad esame tokios bendruomenės dalis. (…) Aš tiesiog noriu grįžti namo ir išbučiuoti visus artimuosius“, – pridūrė A. Žvirblienė.

Architektas iš Marijampolės, 61-ių Algirdas Marcinkevičius sako stebėjęs popiežius akis.

„Kai pamatai akis, ir jeigu pagauni žvilgsnį, toks jausmas, kad tai yra žmogiškas, gilus, paprastas žvilgsnis“, – kalbėjo vyras.

Jis sako dar norintis įvertinti mišių metu pasakytą popiežius žinią lietuviams: „Dabar kol kas veikia emocija, o tai, kas įsimins, įsispaus ir išliks, pamatysime vėliau“.

REKLAMA

„Popiežiaus žinia - nebūti egositu,matyti aplinkinius, kitą žmogų, dalintis savimi, jei net nebūsi pastebėtas. Jis paminėjo tris upes, Vilnelė įteka į Nerį ir dingsta, Neris įteka į Nemuną ir vėl dingsta, tai ta mintis man tikrai paliko įspūdį. Paraginimas neužsidaryti savyje, o būti tom mažom upytėm ir sudaryti didelę gėrio masę“, - kalbėjo 41 -ių Vidmantas, sekmadienį atnašavęs aukas mišiose.

„Man 6is įspūdis ir jausmas tikrai tai išliks ilgam. Atnašavau šiandien, taip pat - ir prieš 25 metus per Jono Pauliaus Antrojo aukotas mišias“, - džiaugėsi ūkvedžiu dirbantis Vidmantas.

"Nuostabūs įspūdžiai - eini ir džiaugiesi. Pats popiežius - tai yra asmenybė, kuri taip šiltai nuteikia, kad labai malonu. Kažkada Joną Paulių II irgi teko Vilniuje (matyti). Tada išvis buvo euforija, o dabar irgi įspūdžiai nepakartojami. Reikės ilgai galvoti, apmąstyti viską", - BNS pasakojo pensijoje esanti buvusi mokytoja, 81-erių Janina Jurgelevičienė.

Sekmadienio popietę popiežius iš Kauno grįš į Vilnių, kur pagerbs nacių ir sovietų aukas apsilankydamas buvusiame Vilniaus gete ir buvusiame KGB kalėjime, kur dabar yra įkurtas muziejus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų