REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kėdainiuose paskelbta ekstremali situacija

Kėdainiuose paskelbta ekstremali situacija dėl į Nevėžį bėgančių ir iki šiol vis dar nesuvaldomų teršalų. Upės užterštumas organinėmis medžiagomis padidėjęs net 3 kartus.

Kėdainiuose paskelbta ekstremali situacija dėl į Nevėžį bėgančių ir iki šiol vis dar nesuvaldomų teršalų. Upės užterštumas organinėmis medžiagomis padidėjęs net 3 kartus.

REKLAMA

Ekstremalią situaciją nuspręsta paskelbti tik penktadienį, nors Nevėžis teršiamas nuo rugpjūčio 28 dienos.

Sprendimą skelbti ekstremalią situaciją priėmė rajono savivaldybėje posėdžiavusi Ekstremalių situacijų komisija, kuriai vadovauja rajono savivaldybės administracijos direktorius Ovidijus Kačiulis, kuris dar prieš kelias dienas tvirtino, kad situacija Nevėžio upėje stebima, o žala florai ir faunai nepadaryta. Kas staiga pasikeitė, kad prireikė skelbti ekstremalią situaciją?

Komisijos posėdyje – kaltinimai aplinkosaugininkams

Ekstremalių situacijų komisijos posėdį O. Kačiulis pradėjo pastabomis ir priekaištais Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos apsaugos ministerijos Kauno valdybos Kėdainių aplinkos apsaugos inspekcijai, kuri nesugebėjo laiku sureaguoti į situaciją.

REKLAMA
REKLAMA

Nors teršalai į Nevėžio upę pradėjo tekėti rugpjūčio 28 dieną, tačiau šios inspekcijos raštas, kuriame yra pateikiama informacija apie paimtus mėginius ir atliktus bei dar atliekamus tyrimus, Kėdainių rajono savivaldybei buvo pateiktas tik rugsėjo 19 dieną.

REKLAMA

Ir štai tik dabar, kai yra pateikti oficialūs tyrimų duomenys, kad Nevėžio upės užterštumas organinėmis medžiagomis padidėjęs daugiau kaip 3 kartus, Ekstremalių situacijų komisija gavo pagrindą rinktis į posėdį ir skelbti ekstremalią situaciją.

Teisiniai aktai ne reglamentuoja, bet atsakomybės purtytis nederėtų

Tuo tarpu apie UAB „Kėdainių vandenys“ atsakomybę posėdyje kalbėta nebuvo. Pasirodo, teisiniai aktai ir aprašai nurodo, kad už informacijos apie ekologines nelaimes ar jų grėsmę pateikimą atsakinga Aplinkos apsaugos inspekcija.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, nepaisant teisinių aktų, kyla natūralus klausimas kodėl pats „Kėdainių vandenų“ direktorius Kęstutis Vaitkevičius neinformavo savivaldybės, kad įmonėje susidariusi grėsminga situacija ir nepajėgiama išvalyti teršalų? Jeigu to ne reglamentuoja jokie teisės aktai, tai bent jau atsakomybė prieš gamtą ir kėdainiškius turėjo pakuždėti direktoriui į ausį, kad tylėti negalima... Juk ylos maiše nepaslėpsi, o užteršto vandens Nevėžyje tuo labiau.

Paskelbus ekstremalią situaciją – priemonių planas

Komisijai vienbalsiai nusprendus, skelbti ekstremalią situaciją Kėdainiuose, UAB „Kėdainių vandenys“ direktorius pateikė preliminarų tolimesnių veiksmų planą. Patikslintas planas turi būti pristatytas savivaldybės administracijos direktoriui iki trečiadienio, rugsėjo 26 dienos.

Preliminariame plane daug dėmesio skiriama visuomenės informavimui. Kiti šio plano punktai taip pat intriguojantys: kalbama apie įmones, įtariamas Nevėžio teršimu, o taip pat ir priemones, numatančias kaip to išvengti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų