REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
328
Popiežiaus Pranciškaus vizitas Lietuvoje (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Vilniuje nusileido iš Romos skridęs lėktuvas, kuriame – ilgai  Lietuvoje lauktas popiežius Pranciškus. Lietingą šeštadienio rytą tarptautiniame Vilniaus oro uoste Šventąjį Tėvą pasitiko šalies prezidentė D. Grybauskaitė, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis, Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, prezidentas Valdas Adamkus, Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis. Žinoma, šį įvykį fiksuoja žurnalistai iš viso pasaulio.

328

Vilniuje nusileido iš Romos skridęs lėktuvas, kuriame – ilgai  Lietuvoje lauktas popiežius Pranciškus. Lietingą šeštadienio rytą tarptautiniame Vilniaus oro uoste Šventąjį Tėvą pasitiko šalies prezidentė D. Grybauskaitė, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis, Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, prezidentas Valdas Adamkus, Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis. Žinoma, šį įvykį fiksuoja žurnalistai iš viso pasaulio.

REKLAMA

Jo lėktuvas kelios minutės po vienuoliktos valandos nusileido Vilniaus oro uoste.

Prie lėktuvo trapo popiežių pasitiko prezidentė Dalia Grybauskaitė, Lietuvos katalikų bažnyčios vadovas arkivyskupas Gintaras Grušas, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, premjeras Saulius Skvernelis, kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus, pirmasis atkurtos nepriklausomos Lietuvos vadovas Vytautas Landsbergis, diplomatai.

Taip pat oro uoste popiežiaus laukė per 200 vaikų ir juos lydinčių tėvų bei mokytojų. Jie atvyko iš 14 skirtingų katalikiškų Kauno, Vilniaus, Marijampolės, Kretingos, Panevėžio ir kitų Lietuvos mokyklų.

REKLAMA
REKLAMA

Pasirodžiusį popiežių jie pasitiko džiugiais šūksniais ir mojavo trispalvėmis bei Vatikano vėliavėlėmis.

Du Vilniaus Šv. Juozapo katalikiškos mokyklos mokiniai - šeštokas Simonas ir ketvirtokė Indija Marija, pasipuošę tautiniais suvalkietiškais kostiumais, įteikė popiežiui Pranciškui gėlių. Jie italų kalba pasveikino sėkmingai atvykusį Šventąjį Tėvą.

REKLAMA

Atvykus popiežiui skambėjo Vatikano ir Lietuvos himnai, jį pagerbė Garbės sargybos kuopos kariai.

Iš oro uosto Šventasis Tėvas išvyksta į Prezidentūros rūmus mandagumo vizito pas prezidentę. Netrukus po to popiežius atvyks į susitikimą su valdžios, visuomenės atstovais, diplomatinio korpuso nariais Simono Daukanto aikštėje.

Per keturių dienų viešnagę Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje Katalikų Bažnyčios vadovas atiduos pagarbą Baltijos šalių nepriklausomybei ir pagerbs nacių bei sovietų režimų aukas.

Šis vizitas atspindi Katalikų bažnyčios pontifiko polinkį lankyti periferijoje esančias šalis, kurios patyrė daug istorinių ir socialinių iššūkių.

REKLAMA
REKLAMA

Šeštadienį popiežius Vilniuje taip pat melsis Aušros Vartuose, su jaunimu bendraus Katedros aikštėje.

Sekmadienį Šventasis Tėvas aukos Šv. Mišias Kauno Santakos parke, o popiet grįš į Vilnių ir apsilankys prie paminklo Vilniaus geto aukoms atminti bei pagerbs sovietų aukas Okupacijų ir laisvės kovų muziejuje.

Šio vizito metu pasaulio žiniasklaida akylai seks, ar popiežius kalbės apie Katalikų bažnyčią krečiantį kunigų seksualinio išnaudojimo skandalą.

Pastaraisiais mėnesiais Jungtinėse Valstijose ir Europoje paskelbti sukrečiantys duomenys, kaip dvasininkai išnaudojo vaikus ar dangstė tokius išnaudotojus.

Dėl vizito šeštadienį bus ribojamas eismas Vilniaus senamiestyje, sekmadienį – Kauno senamiestyje. Miestuose viešasis transportas bus nemokamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje 1993 metais viešėjo popiežius Jonas Paulius II.

Atnaujinta 13.28

Į Vilnių atvykęs popiežius Pranciškus šeštadienį paragino lietuvius būti atvirais bei supratingais ir tapti „tiltu tarp Rytų ir Vakarų Europos“.

Tai jis pasakė tardamas kalbą sostinės S. Daukanto aikštėje prie Prezidentūros rūmų, kreipdamasis į valdžios ir visuomenės atstovus.

Šventasis Tėvas taip pat teigė, kad Lietuva galėtų būti atsvara balsams, pasisakantiems už skaldymą, o ne bendrystę.

„Žvelgdami į šių dienų pasaulį, kai girdėti vis daugiau balsų, kurie, pasinaudodami nesaugumu ar kylančiais konfliktais, sėja susiskaldymą ir susipriešinimą ar tvirtina, kad saugumą užtikrinsime ir savo kultūrą išsaugosime tik bandydami atsikratyti kitais, juos sutrypti ar išguiti, jūs, lietuviai, turite tarti savo žodį: „Priimti skirtumus“, – sakė pontifikas.

REKLAMA

„Megzdami dialogą, būdami atviri ir supratingi, galite tapti tiltu tarp Rytų ir Vakarų Europos“, – pridūrė jis.

Pasak Pranciškaus, ugdyti šias savybes Lietuvai leistų „brandžios istorijos vaisius, kurį jūsų tauta gali pasiūlyti pasaulio bendruomenei, o ypač Europos bendruomenei“.

„Jūs savo kailiu patyrėte bandymus primesti vieną modelį visiems, pagal kurį visi buvo sulyginti siekiant įteigti, kad mažumos privilegijos yra svarbesnės nei kitų orumas ir bendras gėris“, – kalbėjo popiežius.

Jis pabrėžė, kad Lietuva sugebėjo priglausti ir priimti įvairių tautybių ir religijų žmones – totorius, lenkus, rusus, baltarusius, ukrainiečius, armėnus ir vokiečius, katalikus, stačiatikius ir kitus.

REKLAMA

Pasveikinęs Lietuvą su valstybingumo atkūrimo šimtmečiu, pontifikas ragino atgaivinti per šiuos metus patirtus išgyvenimus.

Pasak jo, tai leis „rasti sprendimų šiandienos iššūkiams ir žvelgti į ateitį dialogo ir vienybės su visais čia, gyvenančiais dvasioje, stengiantis, kad nė vienas jų nebūtų atstumtas“.

Popiežius ragino prisiminti lietuvių tautos sielą, kuri jai padėjo kiekvieną akistatą su skausmu ar neteisybe paversti galimybe.

„Tik taip šaknys, padėjusios subrandinti vaisius, kuriais mėgaujamės šiandien, išliks gyvybingos ir sveikos“, – sakė jis.

„Tai yra jūsų himno eilutė: „Iš praeities tavo sūnūs te stiprybę semia“, kad drąsiai žvelgtų į akis dabarčiai“, – kalbėjo Pranciškus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Semdamiesi stiprybės iš praeities, iš naujo atrandate tas šaknis ir atgaivinate tai, kuo esate išskirtiniai ir saviti, tai, kas jūsų valstybei padėjo augti ir nepalūžti: toleranciją, svetingumą, pagarbą ir solidarumą“, – tvirtino popiežius.

Šventasis Tėvas taip pat paragino Lietuvą skirti ypatingą dėmesį jaunimui, kuris yra ne tik valstybės ateitis, bet ir dabartis.

„Tauta, kurioje jaunimui pakanka vietos augti ir dirbti, padės jauniems žmonėms jaustis svarbiems formuojant socialinę ir kultūrinę santvarką. Taip visi galės su viltimi žvelgti į ateitį“, – tvirtino popiežius.

Atnaujinta 12.39

Prezidentė Dalia Grybauskaitė dėkojo popiežiui Pranciškui už jo pastangas vienijant tautas ir religijas sakydama, kad jo vizitas sustiprins tikėjimą Lietuvoje.

REKLAMA

„Susitikimas su Jumis sustiprins mūsų tikėjimą bei suteiks naujų vidinių jėgų. Jus visada lydės Lietuvos žmonių širdžių šiluma ir dėkingumas už Jūsų revoliucines pastangas, įveikiant visus iššūkius, priartinti Bažnyčią prie kiekvieno žmogaus“, – Daukanto aikštėje po pokalbio su popiežiumi šeštadienį sakė D. Grybauskaitė

Ji pabrėžė, kad Pranciškus, „vienydamas tautas ir religijas“, matė bei gelbėjo daugybę kentėjusių žmonių.

„Tačiau Lietuva ne tik dalijasi savo skaudžiąja patirtimi, bet ir su didele viltimi žvelgia į ateitį. Šie lūkesčiai pirmiausia nukreipti į jaunus žmones, gimusius ir augusius laisvės šviesoje. Kartu su jais įsiklausome į Jūsų raginimą susitelkti dėl žmogiškesnio pasaulio. To, kuriame bus mažiau skurdo, skausmo ir daugiau užuojautos. Kad Gailestingumo vartai visada išliktų praverti“, – sakė šalies vadovė.

REKLAMA

Atnaujinta 12.34

Popiežius paliko įrašą Prezidentūros svečių knygoje, pristatė prezidentei iš Vatikano atvežtą dovaną.

Kaip nurodo Vatikanas, dovanota mozaika yra IX amžiaus Kristaus atvaizdo reprodukcija – pats atvaizdas rastas Šventojo Petro Bazilikoje Vatikane, virš Šventojo Petro kapo, po Popiežiškuoju Altoriumi.

Paveikslas vaizduoja Jėzų, laikantį atverstą evangeliją su žodžiais „Aš esu kelias ir tiesa, ir gyvenimas“ ir „Tas, kuris tiki manimi, bus gyvas“.

Po maždaug pusvalandį trukusio pokalbio su D. Grybauskaite Šventasis Tėvas išėjo į Daukanto aikštę, kur jo laukė šimtinė žmonių minia, valdžios, visuomenės atstovai, diplomatai. Popiežius netrukus sakys kalbą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Popiežių prezidentė kartu su Lietuvos katalikų bažnyčios vadovais, maldininkais, pasitiko prie lėktuvo Vilniaus oro uoste.

Vėliau šeštadienį popiežius Vilniuje melsis Aušros Vartuose, su jaunimu bendraus Katedros aikštėje.

Sekmadienį Šventasis Tėvas aukos Šv. Mišias Kauno Santakos parke, o popiet grįš į Vilnių ir apsilankys prie paminklo Vilniaus geto aukoms atminti bei pagerbs sovietų aukas Okupacijų ir laisvės kovų muziejuje.

Atnaujinta 12.04

Popiežius Pranciškus iš Vilniaus oro uosto atvyko mandagumo vizito į Prezidentūrą, kur susitiks pokalbiui su prezidente Dalia Grybauskaite.

Oficialioje ceremonijoje prieš pokalbį Prezidentūros Baltojoje salėje vyks apsikeitimas dovanomis: Pranciškus ketina įteikti D. Grybauskaitei paveikslą – Kristaus ikoną–mozaiką, prezidentė Šventajam Tėvui dovanos Lietuvos laisvės varpo kopiją ir kūrinio „Gloria Lietuvai“ įrašą.

REKLAMA

Pakeliui iš oro uosto pontifikas iš automobilio sveikino jį pasitinkančius žmones.

Po maždaug pusvalandį truksiančio pokalbio su D. Grybauskaite Šventasis Tėvas išeis į Daukanto aikštę, čia vyks susitikimas su valdžios, visuomenės atstovais, diplomatais. Vėliau Pranciškus turėtų sakyti kalbą.

Apie tai ir TV3 žinių reportaže:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų