REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors pro Kėdainių valymo įrenginius į Nevėžį sruvo ir jį nuodijo nevalytos nuotekos bemaž tris savaites, o už šių įrenginių darbą atsakinga savivaldybei priklausanti įmonė nesiėmė visų reikiamų veiksmų ir iki šiol šios bėdos iki galo neišsprendė.

Nors pro Kėdainių valymo įrenginius į Nevėžį sruvo ir jį nuodijo nevalytos nuotekos bemaž tris savaites, o už šių įrenginių darbą atsakinga savivaldybei priklausanti įmonė nesiėmė visų reikiamų veiksmų ir iki šiol šios bėdos iki galo neišsprendė.

REKLAMA

O ekologinės nelaimės Kėdainių valdininkai iki šiol tame neįžvelgia ir net nesiskubina ieškoti valymo įrenginių rekonstrukcijai skubiai reikalingų lėšų.

Jų neskubina net tai, kad pusė reikalingos sumos valymo įrenginių rekonstrukcijai jau yra – ją skyrė Aplinkos ministerija.

Kėdainių savivaldybės atstovai atremia, kad kitą pusę sumos skirti iš rajono biudžeto esą nėra galimybės, nors pati savivaldybė, o tiksliau – jai priklausanti įmonė, ir yra valymo įrenginių savininkė.

Aplinkos ministras Kęstutis Navickas jau atvirai įvardija, kad Kėdainių meras nesugeba susitvarkyti su šia situacija.

Pasak K. Navicko, neišsprendus šios Kėdainių valymo įrenginių problemos, Lietuva sulauks Europos Sąjungos baudų, kurias turės mokėti visų rajonų savivaldybės.

REKLAMA
REKLAMA

Vadinasi, tai greičiausiai reikš ne ką kita, kaip gyventojams didėsiantį mokesčių tarifą už nuotekų valymą.

Dvokia iki šiol

Kad Kėdainiuose įvyko nuotekų tinklų avarija, paaiškėjo tik po to, kai pilietiškas kėdainietis Danas Budrys nufilmavo ir socialiniame tinkle publikavo siužetą apie tai, kaip nevalytos nuotekos kliokia iš valymo įrenginių tiesiai į Nevėžio upę, keldamos putas ir smarvę, kuri, beje, jaučiama net ir iki šiol.

REKLAMA

Štai tuomet ir paaiškėjo, kad valymo įrenginiai neveikia jau bemaž tris savaites.

Kilus skandalui, suskubta ieškoti kaltų. Nustatyta, kad valymo įrenginiai nustojo veikti, nes kažkas į kanalizaciją periodiškai išpilinėjo didelius kiekius chemikalų, kurie ir nužudė nuotekas turinčias valyti bakterijas.

Iškart po šio įvykio specialistai pareiškė, kad gyventojai tokio kiekio chemikalų išpilti negalėjo, esą tai įmanoma tik pramonės įmonėms. Tačiau iki šiol nenustatyta ne tik kas pylė chemikalus. Nenustatyta net ir tai, kokie chemikalai iš tikrųjų buvo pilti, mat aplinkosaugininkai atliko tik paprastus taršos tyrimus.

REKLAMA
REKLAMA

Sudėtingesnių tyrimų, kurie leistų identifikuoti, kokios medžiagos buvo pilamos į kanalizaciją, ir pagal tai atsekti, kur jie buvo panaudojami, niekas nedarė. Dėl šio įvykio apsiribota tik mero kreipimusi į prokuratūrą.

Kreipėsi į ministrą

Praėjusią savaitę Seime vykstant Vyriausybės valandai Kėdainiuose išrinktas Seimo narys Darius Kaminskas kreipėsi į aplinkos apsaugos ministrą K. Navicką ir paklausė, kaip jis vertina Kėdainiuose susidariusią situaciją ir ką Aplinkos ministerija daro, kad ši situacija pasikeistų iš esmės, juolab kad įvykus šiai nelaimei, pats ministras buvo atvykęs į Kėdainius.

„Turėjo valdyti ekstremalią situaciją“

„Vienareikšmiškai šią avariją vertinu neigiamai. Iš tikrųjų tai skaudu. Bet koks išsiliejimas į atvirus vandens telkinius yra didelė žala gamtai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitas dalykas, dėl ko aš sureagavau ir važiavau į Kėdainius, yra tai, kad iš tikrųjų šitoj situacijoj „Kėdainių vandenys“ netinkamai, mano supratimu, reagavo į tą situaciją.Sudėtingesnių tyrimų, kurie leistų identifikuoti, kokios medžiagos buvo pilamos į kanalizaciją, ir pagal tai atsekti, kur jie buvo panaudojami, niekas nedarė. Pradiniais duomenimis, avarija įvyko dėl trečiųjų asmenų veiksmų – į nuotekų tinklus pateko labai agresyvios cheminės medžiagos, dėl to sutriko valymo įrenginių funkcija, tačiau pamačius tai ir pamačius, kad situacija tampa nebevaldoma, jie privalėjo informuoti tiek merą, tiek visuomenę, tiek gyventojus apie elgesį ir valdyti tą ekstremalią situaciją.

REKLAMA

Iš tikrųjų su ekstremaliom situacijom aš matau, kad savivaldybės ir vandens tiekimo įmonės, kurias valdo savivaldybės, niekaip nepasimoko iš tų atvejų.

Mano supratimu, ekstremalių situacijų valdymo planas neturėtų būti popieriuje ir turi būti aiškiai modeliuojama, kaip valdomos tokios situacijos atsitikus avarijai tarp vienų siurblinių, tarp kitų, kaip kreipiami nuotekų tinklai, kas už ką atsakingas.

Mes dėl tokio reglamentavimo kalbamės su Priešgaisrinės apsaugos departamentu, nes jie kol kas atsakingi už tų ekstremalių situacijų valdymo planų įgyvendinimą“, – sakė K. Navickas.

Bėda ne tik dėl avarijos

Ministras akcentavo, kad Kėdainiuose yra didelė bėda ne tik dėl įvykusios nuotekų tinklų avarijos, bet ir apskritai dėl netinkamo nuotekų išvalymo.

REKLAMA

„Lietuva gavo iš Europos Komisijos pažeidimo procedūrą ir vienas iš esminių priekaištų yra tai, kad Kėdainių nuotekų valykloje yra neišvalomos nuotekos iki europinių standartų.

Aplinkos ministerija yra rezervavusi ir bus rezervavusi, tą atsakingai sakau, 50 procentų lėšų poreikio šitų valymo įrenginių rekonstrukcijai, tačiau savivaldybė, kaip vandens tiekimo ir nuotekų valymo įmonės savininkė, privalo imtis veiksmų, nes priešingu atveju mes turėsim tokią situaciją, kad Lietuva gaus baudą, o tą baudą tikrai dalinsimės tarp savivaldybių.

Tai šitoj vietoj dėl pačių Kėdainių gyventojų gerovės ir nekėlimo tarifų, jeigu šitas meras nesugeba su tuo susitvarkyti, tegul gyventojai galvoja, ką rinks, nes tai yra ne juokai“, – rėžė K. Navickas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neturi lėšų

Paaiškėjus, kad Aplinkos ministerija pasiruošusi skirti 50 proc. lėšų Kėdainių rajono savivaldybės įmonės „Kėdainių vandenys“ valymo įrenginių rekonstrukcijai ir laiko šiuos pinigus rezervuotus, kol Kėdainių rajono savivaldybė priims sprendimą prisidėti kita reikalinga dalimi, kreipėmės į rajono savivaldybės administracijos direktorių Ovidijų Kačiulį ir paklausėme, kodėl Kėdainių rajono savivaldybė iki šiol dar nepriėmė sprendimo dėl prisidėjimo prie šio projekto? Kodėl pinigai dar neskirti šios problemos sprendimui?

„Šių metų balandžio mėnesį Kėdainių rajono savivaldybėje lankėsi aplinkos ministras Kęstutis Navickas, kuris su rajono meru Sauliumi Grinkevičiumi ir savivaldybės atstovais aptarė miesto nuotekų valymo įrenginių keliamą taršą ir galimybes finansuoti valyklos rekonstrukcijos projektą, nes UAB „Kėdainių vandenys“ neužtikrina, kad nuotekos būtų išvalytos iki nustatytų reikalavimų. Projektui įgyvendinti reikėtų 3,4 mln. Eur.

REKLAMA

Tuomet aplinkos ministras K. Navickas sakė, kad ministerija sutinka skirti 50 proc. reikiamų lėšų Kėdainių nuotekų valyklos projektui finansuoti.

Kitą dalį – 50 proc. turėtų rasti pati savivaldybė. Kadangi Kėdainių rajono savivaldybė neturi galimybės skirti 1,5 mln., todėl ministerija pažadėjo ieškoti galimybių padengti pusę šios sumos, o likusią dalį – 750 tūkst. eurų, turėtų sumokėti Kėdainių rajono savivaldybė ir UAB „Kėdainių vandenys“, – štai tik tokį atsakymą pateikė savivaldybės administracijos direktorius Ovidijus Kačiulis.

Ko savivaldybė laukia ir nepriima reikalingų sprendimų, O. Kačiulis taip ir neatsakė.

O. Kačiulis neigiamo poveikio gamtai nemato

Paklausus, kodėl įvykus ekologinei nelaimei, kai nevalytos nuotekos tekėjo į Nevėžį, Kėdainių rajone nebuvo paskelbta ekstremali situacija, O. Kačiulis patikino, kad nebuvo ne tik ekstremalios nelaimės, bet net ir neužfiksuota neigiamo poveikio florai ir faunai.

REKLAMA

„Dėl patekusių į biologinius vandens valymo įrenginius teršalų, sutrikdžiusių normalų jų funkcionavimą, nevisiškai išvalyti nutekamieji vandenys patenka į Nevėžį.

Atliekami darbai siekiant normalizuoti biologinio valymo įrenginių darbą.

Upės ekologinė būklė nuolat stebima, neigiamo poveikio florai ir faunai neužfiksuota, todėl ekologinės nelaimės nėra.

Šis įvykis neatitinka nustatytų ekstremaliųjų įvykių kriterijų, todėl nėra pagrindo skelbti ekstremaliąją situaciją“, – paaiškino O. Kačiulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų