REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
70
Maistas Kėdainių raj. Šėtos gimnazijos valgykloje (nuotr. ŠMM)

Skandalai dėl vaikų maitinimo tęsiasi. Po to, kai vaikams liepta ruošti sveikesnį maistą, vieną verslininkės sudarytą knygą mokyklų maisto tiekėjai ir valgyklų darbuotojai pradėjo pirkti vos ne kaip privalomą. 100 eurų kainuojančioje knygoje ir ją reklamuojančioje svetainėje – Sveikatos apsaugos ministerijos logotipai ir raštai apie patvirtintus čia nurodomus receptus.

70

Skandalai dėl vaikų maitinimo tęsiasi. Po to, kai vaikams liepta ruošti sveikesnį maistą, vieną verslininkės sudarytą knygą mokyklų maisto tiekėjai ir valgyklų darbuotojai pradėjo pirkti vos ne kaip privalomą. 100 eurų kainuojančioje knygoje ir ją reklamuojančioje svetainėje – Sveikatos apsaugos ministerijos logotipai ir raštai apie patvirtintus čia nurodomus receptus.

REKLAMA

Tačiau ministerija dabar aiškina, kad autorei savo vardu dangstytis neleido. Sužinojęs, kad knygą finansavo vienas didžiausių maisto tiekimo verslų, o knygos autorė dalyvavo specialioje ministerijos darbo grupėje dėl vaikų patiekalų, ministras imasi veiksmų.

Įsiūlė receptų knygą

Dabar mokyklų valgyklų prekystaliuose uždrausti nesveiki maisto produktai čia klesti kaip kontrabanda.

REKLAMA
REKLAMA

„Prieš aštuntą valandą, dar nenuskambėjo skambutis, vaikai jau šlamena čipsus, įvairius gėrimus, ledus ir visa kita“, – pasakojo mokyklos direktorius Alfredas Paberžis.

REKLAMA

Panevėžio Mykolo Karkos pagrindinės mokyklos vadovas rodo knygą, kurią už 100 eurų mokykla pirko, kai reikėjo pakeisti valgyklos patiekalus pagal naują tvarką. Į dar sveikesnius.

Anksčiau dešreles virusioms virėjoms jau reikėjo gerai sudarytų receptų su apskaičiuotomis kalorijomis, maistingumu. Sako, kad iš Vilniaus atvykę specialistai primygtinai rekomendavo šią receptų knygą, neva kaip tik pritaikytą ugdymo įstaigoms.

„Čia yra valgiaraščiai 15 dienų: pirmai savaitei, antrai ir trečiai. Pavyzdžiui, vieno grūdo avižinių dribsnių košė ir tyru alyvuogių aliejumi. Knygą įsigijome, įspūdis nekoks, patiekalai... kai kurie vaikų nevalgomi“, – guodėsi valgyklos vedėja Rita Matijošošienė.

REKLAMA
REKLAMA

Prisidengė SAM vardu

Knygą reklamuojančiame tinklalapyje – ir Sveikatos apsaugos ministerijos logotipai, bylojantys, kad receptai patvirtinti ministerijos, tai tvirtinantys raštai. Bet dabar ministerija liudija, kad trijų šimtų ugdymo įstaigų nupirktoje knygoje ir tinklalapyje ministerija naudoti savus logotipus, kurie klaidina, niekada nebuvo leidusi. Knygą prieš metus išleidusi garsi maisto technologė Raminta Bogušienė aiškina, kad nusikaltimo neįžvelgia.

„Taip, pripažįstu, kad mes nesuderinome sakinio, kad valgiaraščiai ir technologinės kortelės suderintos su SAM. Bet logotipo nenaudojame, o tas sakinys kreipia į tą raštą, kuris naudojamas leidinyje. Ir prieš tai išleistų leidinių buvo daug, ir visuose buvo lygiai ta pati tvarka“, – aiškino leidinio sudarytoja R. Bogušienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parėmė skandalingas verslas

LRT tyrimų skyrius rado informacijos, kad Bogušienės knygą finansavo trečdalį maisto tiekimo rinkos užimantis verslas – skandaluose linksniuojamų įmonių „Pontem“ ir „Bruneros“ savininkas Irmantas Norkus. Čia ir pačioje knygoje jo nuotrauka.

„Vienintelis finansinis rėmėjas, kuris nematė nė turinio, kaip sakau, bet esu be galo dėkinga, nes be tų pinigų, kurie buvo prisidėti leidybai, aš nebūčiau šito kūrinio išleidusi“, – sakė R. Bogušienė.

Bet labiausiai kritikus suneramino tai, kad Bogušienė, kurios užnugaryje dėl knygos finansavimo buvo maisto tiekimo gigantė „Pontem“, buvo viena iš septynių ministerijos sudarytos darbo grupės, sprendusios dėl naujų vaikų maitinimo aprašų, narė.

REKLAMA

„Jei žmogus domisi mityba ir aktyviai nori kažkur dalyvauti, pats savaime nėra didelis blogis. Į ką tai išvirsta dabar, niekas nenumatė tuo metu, kai siūlė, ir kad bus naudojamasi ministerija gana įžūliai, ministerijos logotipus naudojant nesuderinus, niekas nenuspėjo“, – kalbėjo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Pasigirdus kaltinimams dėl Bogušienės interesų, ministras išvis uždraudė privačiam verslui rūpintis valgiaraščių, skirtų mokykloms ir darželiams, ruošiniais.

„Sudėtinga įvertinti tuos interesus, kad nebūtų netgi regimybės jokios, mes tą punktą kaip galimybę įstaigom naudotis suderintais fizinio ir juridinio asmenų rengtais valgiaraščiais, kad jos neliktų tiesiog. Tai to punkto maitinimo apraše tiesiog neliks“, – sakė A. Veryga.

REKLAMA

Aiškina nesusipratimu

R. Bogušienė aiškina, kad įvyko nesusipratimas. Neva knyga išleista prieš metus, kada dar nebuvo kalbų apie naują vaikų maitinimo tvarką. O su „Pontem“ jos viešoji įstaiga saitus nutraukė 2018 metų vasarį.

Dabar, kai ministras nebeleido prie valgiaraščių liestis verslui, maisto tiekėjai ir valgyklų vedėjos galvas dėl receptų turės sukti pačios. Nors sako, kad žinių tam ne visiems užtenka.

Pačių sudaryti valgiaraščiai turės būti patvirtinti Maisto ir veterinarijos tarnybos. Žadėti restoranų šefų bendrai visoms mokykloms rekomenduojami valgiaraščiai mokyklų vis dar nepasiekė.

Tuo metu „Pontem“ generalinis direktorius Donatas Garbauskas tv3.lt aiškino, kad jokios finansinės naudos iš paramos R. Bogušienei įmonė negauna.

„R. Bogušienei paprašius, tapome jos knygos spaudos ,,Sveikatai palankus technologinių kortelių ir valgiaraščių rinkinys“ rėmėjais. Knyga buvo išleista 2017 m. spalio mėn. Sutartyje numatyta, kad mes apmokame tik knygos spaudos kaštus, jokių autorinių teisių neįgyjame, nei jokios nei finansinės, nei kitokios naudos negauname, taip pat, niekaip neįtakojome nei turinio, nei pardavimo kainos, nei platinimo būdų. Įstatymų kūrime nedalyvaujame ir niekaip to neįtakojame – juos tik įgyvendiname. Esame tokie pat rinkos dalyviai, kaip ir visi kiti“, – aiškino įmonės vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų