REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
20
Bobų vasara (nuotr. SCANPIX)

Už lango vyrauja šiltas ir gražus oras. Atsiranda galvojančių, kad tai – bobų vasara. Tačiau tiesa ta, kad tai – užsitęsusi vasara mutantė, o ne Bobų vasara, kurios dar galime sulaukti.

20

Už lango vyrauja šiltas ir gražus oras. Atsiranda galvojančių, kad tai – bobų vasara. Tačiau tiesa ta, kad tai – užsitęsusi vasara mutantė, o ne Bobų vasara, kurios dar galime sulaukti.

REKLAMA

Bobų vasarą nuo paprastos vasaros turi skirti vėsaus, darganoto oro laikotarpis. Šiemet jo nebuvo, o už lango matome užsitęsusią vasarą. 

„Dabartinis vaizdas labai panašus į Bobų vasarą, bet pagal sinoptinę situaciją ir visą jos eigą, tai matome, kad tai tiesiog yra labai šiltas vasaros tęsinys ir jau pabaiga, greičiausiai.

Klasikinė Bobų vasara ateina tada, kai po vasaros kurį laiką būna lietingi ir vėsūs orai. Na, tas laikotarpis gali būti dvi savaitės, mėnuo, pusantro mėnesio, na praktiškai, rugsėjo mėnuo.

O rugsėjo pabaigoje arba spalio pradžioje, po tų darganų, ateina nauja šilumos banga ir ji dažniausiai būna susijusi su Azoro ciklonu, tai va mes to lietingo darganoto laikotarpio kaip ir neturėjome. Todėl mes turime ne Bobų vasarą, o tiesiog vasarą mutantę, kuri išaugo iki labai didelio dydžio“, – kalba sinoptikas Naglis Šulija.

REKLAMA
REKLAMA

Kada tradiciškai prasideda bobų vasara?

Rugsėjo pabaiga ir spalio pradžia laikoma Bobų vasaros laikotarpiu. Tradiciškai šiuo metu senovės lietuviai pagerbdavo pribuvėjas, priimančias ateinančius į pasaulį vaikus. Bobų vasarą dažniausiai aplanko šilti orai.

REKLAMA

„Kartais nesutariama, kada prasideda ir baigiasi Bobų vasara, variantų yra daug. Klasikinė bobų vasara yra siejama su Azoro anticiklonu, aukšto slėgio sritimi, kurios centrinė dalis yra ties Azoro salomis“, – kalba Naglis Šulija. 

Tikra Bobų vasara dar gali aplankyti 

Šeštadienį vasara mutantė Lietuvą jau ketina palikti, temperatūra kris per dešimt laipsnių, sulauksime lietaus, darganų. Šie rudeniški orai truks ir visą kitą savaitę, tad po jų gali atkeliauti ir tikroji Bobų vasara.

„Tikros bobų vasaros dar galime sulaukti, mums tiesiog skubiai reikia lietaus, ciklono, na bent jau savaitės, o geriau ir dviejų lietaus, o tada naujo atšilimo, kuris ir bus bobų vasara“, – mini N. Šulija.

REKLAMA
REKLAMA

Bobų vasara užklysta ne kasmet

Tokia Bobų vasara, kuomet orai itin sušyla iki 20, ar daugiau laipsnių, būna ne kasmet, o kas keleri metai. Tai priklauso nuo daugelio faktorių.

„Azoro ciklonai, klasikiniu atveju, ilgam neužsibūna, taip kad Bobų vasara užsibūtų savaitę, tai yra išskirtinai retas reiškinys“, – kalba sinoptikas.

Bobų vasara aplanko ne tik Lietuvą

Bobų vasara vadinami šilti orai aplanko ne tik Lietuvą, bet Rusiją, Latviją, Prancūziją, tiesa pavadinimai kiekvienoje šalyje šiek tiek skiriasi. Bobų vasaros pavadinimas populiarus Lietuvoje ir Rusijoje. Latviai šiltą rudens periodą vadina „atvasara“ (sugrįžtanti vasara). Kitose šalyje Bobų vasara vadinama skirtingai: Čekijoje – voratinklių vasara; Bulgarijoje ir Serbijoje – čigonų vasara; Italijoje, Prancūzijoje, Pirėnuose – šv. Martino vasara.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų