REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus apygardos administracinis teismas panaikino sovietų kariams antkapinius paminklus be leidimų pastačiusiai organizacijai „Užmiršti kariai“ skirtą beveik 1,5 tūkst. eurų baudą.

Vilniaus apygardos administracinis teismas panaikino sovietų kariams antkapinius paminklus be leidimų pastačiusiai organizacijai „Užmiršti kariai“ skirtą beveik 1,5 tūkst. eurų baudą.

REKLAMA

Pirmadienį teismas paskelbė, kad baudą pernai lapkritį skyręs Kultūros paveldo departamentas daugiau nei du mėnesius praleido įstatyme nustatytą vieno mėnesio terminą baudai skirti, be to, tuo metu galiojo sprendimas nutraukti pažeidimo bylą.

Teismo sprendime rašoma, kad Kultūros paveldo departamento nutarimas neteisėtas dėl to, kad jį priimant pažeistos pagrindinės procedūros, ypač taisyklės, turėjusios užtikrinti objektyvų visų aplinkybių įvertinimą ir sprendimo pagrįstumą.

Tuometinė Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė BNS yra sakiusi, kad bauda skirta už tai, jog perlaidojimo procedūros, taip pat ir kapavietė, antkapis su penkiakampės žvaigždės kontūrais nėra suderinti su Užsienio reikalų ir Kultūros ministerijomis, kaip to reikalauja įstatymai. D. Varnaitė sako neabejojanti, jog žvaigždė – tai sovietinis simbolis.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu asociacija „Užmiršti kariai“ teismui teigė, kad kapavietės Antakalnio kapinėse įrengtos teisėtai, gavus Vilniaus miesto savivaldybės leidimus, asociacija neprivalėjo gauti atskirų leidimų kapavietėms tvarkyti ir apie tai iš anksto kam nors pranešti.

REKLAMA

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius 2006 metų spalį priimtu įsakymu Antrojo pasaulinio karo dalyviams laidoti Vilniaus senosiose kapinėse, vadinamose Antakalnio kapinėmis, numatytas 5,5 tūkst. kvadratinių metrų plotas.

2013–2014 metais perlaidoti Raudonosios armijos, Rusijos imperatoriškosios armijos kariai, o 2017 metais sutvarkytos kapavietės – pastatyti paminklai, sudėtos plytelės ir pan.

Kultūros paveldo departamento Vilniaus skyriaus vyriausiasis valstybinis inspektorius asociacijai „Užmiršti kariai“ surašė protokolą už tai, kad Antakalnio kapinėse asociacija 2017 metų gegužę pastatė du antkapinius paminklus, nepranešusi Kultūros ministerijai ir negavusi departamento leidimo.

REKLAMA
REKLAMA

Departamento Vilniaus skyriaus vedėjas, išnagrinėjęs įstatymo pažeidimo bylą, nutarimu bylą nutraukė, nustatęs, kad nepadarytas pažeidimas.

Vedėjas konstatavo, kad palaidojimai Antakalnio kapinėse – teisėtai, antkapiniai paminklai pastatyti ne kultūros paveldo objekto teritorijoje ar objekte. Taip pat jis padarė išvadą, kad atlikti darbai, antkapinių paminklų statymas nepriskiriamas tvarkybos darbams, kaip tai reglamentuoja įstatymas.

Vilniaus miesto savivaldybės atstovai anksčiau yra teigę, kad leidimai laidoti palaikus išduoti, bet patys antkapiai su žvaigždėmis nederinti su savivaldybe ir įrengti savavališkai.

Administracinių nusižengimų kodeksas numato, kad už sovietų ir nacių simbolikos naudojimą bei demonstravimą baudžiama bauda nuo 150 iki 300 eurų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų