REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas valstietis Vytautas Bakas siūlys išslaptinti komitete gautus Valstybės saugumo departamento (VSD) atsakymus į parlamentarų užduotus klausimus.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas valstietis Vytautas Bakas siūlys išslaptinti komitete gautus Valstybės saugumo departamento (VSD) atsakymus į parlamentarų užduotus klausimus.

REKLAMA

Jis teigia, kad NSGK šią savaitę gautą informaciją komitetas vertins trečiadienio posėdyje.

„Aš nieko naujo toje pažymoje nematau, gal tik detaliau išdėlioti tie interesai. Bet tyrimo metu visus interesus matėme, valstybė žino, su kokiais iššūkiaiis susiduria (...). Ketinu šiandien žvalgybos tarnyboms komitete siūlyti, kad šitie atsakymai būtų išslaptinti ir pateikti visuomenei“, – BNS sakė V. Bakas.

V. Bakas neatmeta, kad dalis atsakymuose pateiktos informacijos, kuri apima specialiųjų tarnybų operacijas, jų metodus, greičiausiai būtų palikta su įslaptinimo žyma.

REKLAMA
REKLAMA

„Siūlau išslaptinti tuos klausimus, kurie audriną visuomenę, kurie kyla dėl galimų nusišalinimų. Manau, kad dalis turėtų būti palikta (įslaptinta – BNS), nes dalis informacijos atsikartoja“, – aiškino jis.

REKLAMA

Jo teigimu, NSGK parlamentinio tyrimo metu pakankamai aiškiai atskleidė „Rosatom“ veikimą ir interesus Lietuvoje, o dabar komitetas sieks aparti priemones, ką Seimas gali padaryti, kad kompanijų, „kurių veikla nesuderinama su šalies nacionalinio saugumo interesais“, Lietuvoje nebūtų, kaip į energetikos sektorių pritraukti „geriausias Vakarų kompanijas“.

Į VSD direktorių liepos pabaigoje kreipėsi dešimt „valstiečių“, prašydami Seime atsakyti į klausimus, jiems kilusius, kaip įvardijama, po NSGK atlikto tyrimo. Kaip skelbia naujienų portalas 15min.lt, atsakymai pateikti ne kreipimosi iniciatoriams, o būtent NSGK.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas kreipimosi iniciatorių, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos atstovas Mindaugas Puidokas teigė, kad po tyrimo liko daug neatsakytų klausimų, susijusių su koncerno „MG Baltic“ įtaka politikams, taip pat su Rusijos valstybine atominės energetikos bendrove „Rosatom“.

„MG Baltic“ VSD parlamentarams pateiktus duomenis apskundė teismui ir prašo pripažinti juos neatitinkančiais tikrovės.

M. Puidokas taip pat teiravosi, kodėl NSGK nebuvo informuotas apie konservatorės, NSGK pirmininko pavaduotojos Rasos Junkevičienės brolio Gintaro Urono, „kaip galimo Rusijos federalinių institucijų įgaliojimus turinčio asmens“ veiklą. R. Juknevičienė teigė, jog skleidžiama informacija apie jos brolį yra šmeižtas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors klausimuose minimas R. Juknevičienės brolis, V. Bakas sako nematantis jai pagrindo nusišalinti nuo medžiagos nagrinėjimo.

„Dėl Rasos Junkevičienės, nors ir rizikuoju patvirtinti sąmokslo teorijų skleidėjų teiginius, kad esu „konservatorių žmogus“, noriu pasakyti, kad ji yra NATO parlamentinės asamblėjos vadovė. Sunkiai įsivaizduoju, kad tokio darinio vadovu galėtų paskirti žmogų, jei kiltų abejonių jos reputacija“, – aiškino jis.

Anot 15min.lt, VSD taip pat buvo klausiama apie viešųjų ryšių agentūros „Fabula Hill + Knowlton“ valdybos pirmininko Mykolo Katkaus įtaką sprendžiant „Vilniaus prekybos“ akcininkų konflikto klausimus.

V. Bakas sako, kad žvalgyba pati turėtų nuspręsti, ar procesuose, susijusiuose su šia informacija, turėtų dalyvauti ir departamento atstovė spaudai Aurelija Katkuvienė – kaip teigta, parlamentarų klausimuose minimas jos vyras M. Katkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų