REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje prasideda karštligė dėl popiežiaus Pranciškaus. Į renginius išdalinta daugiau nei 120 tūkst. kvietimų. Tvarkomos, ruošiamos, tvoromis tveriamos susitikimų vietos. Vizito organizatoriai ir kunigai atskleidžia, kokį maistą Lietuvoje valgys popiežius, kur ir kaip jis gyvens, kokių netikėtų staigmenų galima sulaukti iš Pranciškaus.

Lietuvoje prasideda karštligė dėl popiežiaus Pranciškaus. Į renginius išdalinta daugiau nei 120 tūkst. kvietimų. Tvarkomos, ruošiamos, tvoromis tveriamos susitikimų vietos. Vizito organizatoriai ir kunigai atskleidžia, kokį maistą Lietuvoje valgys popiežius, kur ir kaip jis gyvens, kokių netikėtų staigmenų galima sulaukti iš Pranciškaus.

REKLAMA

Iki popiežiaus vizito likus mažiau nei savaitei, sostinės centre veiksmo netrūksta. Darbininkai intensyviai tvarko aplinką. Dažais ryškinami gatvės stulpai, vežamos šiukšlės, plaunami šviesoforai, į dangų kyla renginių scenos, tiesiamos apsauginės tvoros.

Ruošiasi ir laikinoji sostinė. Santakos parke taip pat kyla scenos, vyksta repeticijos, pluša šimtai savanorių. Skaičiuojama, kad vien į Kaune vyksiančias mišias išdalinta 90 000, o į susitikimą Vilniuje su jaunimu dar 30 000 kvietimų. Tiesa, vizito organizatoriai aiškina, kad vietos užteks visiems.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes labai kviečiame, nes stengiamasi sudaryti sąlygas, kad ir tose prieigose būtų galimybė matyti ir, galų gale, važiuos popiežius papamobiliu, tai irgi yra tie keliai išnaudota proga pamatyti popiežių kelyje“, – pasakojo popiežiaus vizito koordinatorė Viktorija Urbonaitė. 

REKLAMA

Tačiau mažai kas žino, kokia yra tikroji popiežiaus kasdienybė, kaip yra organizuojami jo vizitai, kokių taisyklių laikomasi, kokia yra Šventojo Tėvo rutina.

Būtent apaštalinėje nunciatūroje savaitgalį apsistos popiežius Pranciškus. Nei Latvijoje, nei Estijoje tokių Šventojo Tėvo namų nerasime, tad visas vizito Baltijos šalyse naktis popiežius praleis čia.

„Popiežius Pranciškus pageidavo visas viešnagių dienas, kurias jis praleis Baltijos kraštuose, grįžti nakvoti į apaštalinę nunciatūrą, nes ambasada visuomet yra to krašto valstybės vadovo namai“, – teigė kunigas Ričardas Doveika.

REKLAMA
REKLAMA

Užsienio spaudoje rašoma, kad popiežius Pranciškus maistui nėra išrankus, tačiau mėgsta gimtąją Pietų Amerikos virtuvę, argentinietiškus sausainius su šokoladu, metaliniu šiaudeliu siurbiamą matė arbatą, ypač mėgsta itališkas picas. Tiesa, anot Lietuvos dvasininkų, popiežius Pranciškus Lietuvoje valgys tokį patį maistą, kokį nuolat ruošia nunciatūros seserys.

„Yra seselės, vienuolės, kurios patarnauja apaštališkajam nuncijui. Taigi tas pats šeimos namuose pagamintas maistas, paprastas naminis maistas, tikrai bus tas maistas, kuriuo stiprinsis popiežius Pranciškus vizito metu“, – tikino R. Doveika.

Popiežius Pranciškus išsiskiria ypatinga meile futbolui, nuo vaikystės palaiko Argentinos San Lorezmo klubą. Vizito metu Lietuvoje visi renginiuose dirbantys savanoriai bus pasipuošę štai tokiais, specialiai vizitui sukurtais futbolininkų marškinėliais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes sugalvojom – padarykim taip, kad tai būtų didelė 1000-io žmonių futbolo komanda, tai marškinėliai vietoj nugaros užrašo „Ronaldo“ bus užrašyta – savanoris. Ir 2 skaičiai – 22, 23, kas reiškia rugsėjo 22-oji, 23-ioji“, – sakė popiežiaus vizito koordinatorė. 

Popiežius Pranciškus taip pat mėgsta staigmenas.

„Kartais būna, kad grįžęs iš po visos dienos renginių, grįžęs į apaštališkąją nunciatūrą, jeigu ten mato, kad lauke stovi, būriuojasi žmonės, jis visuomet išeina į balkoną, pasisveikina, pasako kažkokią kalbelę, ir tokių netikėtumų galime sulaukti čia, Lietuvoj. Ir sustojantys kortežai ne pagal programą, ir santykis betarpiškas su žmonėmis, ir vaikų palaiminimas“, – kalbėjo R. Doveika.

REKLAMA

Šventasis Tėvas nemėgsta bendrauti per tarpininkus, dažnai reikalus tvarko pats ir nustebina kitus asmeniniais skambučiais.

„Kai jis po išrinkimo paskambino Jėzuitų, kadangi jis yra jėzuitas, Jėzuitų ordinui priklausantis, vyresniajam, atsiliepė Jėzuitų vyresnysis, klausia, kas čia kalba, sako, Pranciškus. Sako, jeigu tu Pranciškus, tai aš Napoleonas. Bet, sako, aš tikrai esu popiežius Pranciškus“, – tikino kunigas. 

Tiesa, nors popiežiaus Pranciškus mėgsta staigmenas, didelių nukrypimų nuo programos neturėtų būti. Anot buvusio Lietuvos ambasadoriaus Vatikane Vytauto Ališausko, tokiuose vizituose suplanuojama kiekviena smulkiausia detalė.

REKLAMA

„Įvairūs transporto klausimai, kur žmonės galės sveikinti Šventąjį Tėvą, kokiose erdvėse vyks susitikimai, kaip atrodys susitikimai pasaulietinėje plotmėje. Kiekviena susitinkanti šalis turi savo protokolą. Tas protokolo suderinimas Prezidentūroje, kaip bus apsirengę susitikimo dalyviai – visada tie dalykai aptariami“, – aiškino diplomatas, filosofas ir istorikas Vytautas Ališauskas.

Ar vizitas vyks taip, kaip suplanuota, bus galima įsitikinti šį savaitgalį. Kai Lietuvoje prieš 25-erius metus lankėsi popiežius Jonas Paulius II, ten, kur lankėsi Šventasis Tėvas, buvo draudžiama prekiauti alkoholiu, bet tai nesutrukdė Kaune girtam miestiečiui iššauti signalinės raketos ir išgąsdinti Šventojo Tėvo apsaugą. Kavinės brendį pilstė į kavos puodelius. Taip pat vizito metu tuometinį prezidentą Algirdą Brazauską ištiko dar labiau netikėtas inkstų akmenligės priepuolis.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų