REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Negirdėtas skandalas – visi vizitai pas gydytojus Lietuvoje gali tapti mokami. Nuo didelio pacientų srauto pavargę medikai nusprendė ieškoti išeičių, kaip mažinti pacientų eiles ir suteikti kokybiškesnes paslaugas.

Negirdėtas skandalas – visi vizitai pas gydytojus Lietuvoje gali tapti mokami. Nuo didelio pacientų srauto pavargę medikai nusprendė ieškoti išeičių, kaip mažinti pacientų eiles ir suteikti kokybiškesnes paslaugas.

REKLAMA

Esą bent simbolinę kainą už vizitą susimokėję pacientai jaus pareigą ne tik užsiregistravus pas medikus atvykti, bet ir nesikreipti dėl menkniekių.

Vilnietė Irena net neslepia, pas medikus lankosi gana dažnai, esą reikia prasitęsti vaistų receptus ar pasitikrinti profilaktiškai. Minties, kad už šiuos vizitus ateityje gali tekti paploninti piniginę, senjorė net girdėti nenori.

„Nesutikčiau, pas mane labai maža pensija – 234 eurai. Neišgalėčiau susimokėti“, – sako moteris.

Lietuvos medikų sąjūdis siūlo apmokestinti visus vizitus pas gydytojus. Tokią praktiką taiko kone visos Europos šalys. Išskyrus Lietuvą ir Lenkiją. Medikai tvirtina, kad bent simbolinis mokestis padėtų išspręsti didelio srauto problemas.

REKLAMA
REKLAMA

„Didelis darbo krūvis ir didelį diskomfortą tas sukelia, nes tikrai norisi suteikti kokybišką tą paslaugą, norisi išleisti ramiai pacientą ir žinoti, kad padarei viską, kas įmanoma. Tačiau kai yra numatyta 15 minučių konsultacijai ir mes priimame papildomus pacientus arba paskiriam papildomas konsultacijas dėl to, kad liko neramumas širdyje“, – sako gydytoja Rima Piličiauskienė.

REKLAMA

Tad vietoje numatytų 24 pacientų, šeimos gydytojai sako, kad kartais priima 30 ar net 40. Gydymo įstaigų laukiamieji visuomet perpildyti žmonių. Juolab neretai užsiregistravę pas gydytoją, kai kurie žmonės tiesiog neatvyksta.

„Deja, ne visi pacientai laikosi šitos pareigos ir būtų labai logiška, kad jeigu yra pareiga, kad turėtų atsirasti ir tam tikra kažkokia sankcija už jos nevykdymą“, – sako Karoliniškių poliklinikos direktorė Jelena Kutkauskienė.

Sveikatos apsaugos ministerija palaiko išreikštą medikų poziciją ir svarsto įvesti registracijos mokestį. Medikai neslepia, kad kurie žmonės įpratę pas medikus kreiptis bet kuriuo atveju, nors kartais galbūt to ir nereikėtų.

REKLAMA
REKLAMA

„Tikrai pasitaiko pacientų, kurie atbėga pas šeimos gydytoją klausti dėl uodo įkandimo, kaip gydyti. Dėl daug metų serga nugaros skausmu ir jis tikrai žino, kokį vaistuką pradėti vartoti, tačiau nerimas jį priveda dėl kiekvieno skausmo pas gydytoją ir tas lankymas būna kas dvi savaites, kas mėnesį ir jis nėra pagrįstas“, – tvirtina R. Piličiauskienė.

Poliklinikoje eilėse lūkuriuojantys pacientai dėl šios galimos naujovės pasisako skirtingai.

Vieni mano, kad toks sprendimas padėtų atsirinkti, kurie pacientai pagrįstai kreipiasi į medikus, o kurie – ne.

Kiti tikina, kad pensininkams ar mažiau uždirbantiems žmonėms toks pokytis gali būti finansiškai skaudus.

Mūsų kaimyninėje Latvijoje už vizitą pas šeimos gydytoją žmonės moka pusantro euro. Specialisto konsultacija kainuoja keturis eurus. Už paslaugas mokėti nereikia vaikams, nėščiosioms, sergantiems tuberkulioze ar turintiems pirmą neįgalumo grupę.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų