REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas pritarė Teisingumo ministerijos siūlymui pažaboti nevaldomą antstolių ir notarų apetitą. Parlamentarai vieningai pritarė įstatymo pataisoms, kuriomis ketinama sumažinti antstolių ir notarų įkainius.

Seimas pritarė Teisingumo ministerijos siūlymui pažaboti nevaldomą antstolių ir notarų apetitą. Parlamentarai vieningai pritarė įstatymo pataisoms, kuriomis ketinama sumažinti antstolių ir notarų įkainius.

REKLAMA

Po pateikimo už įstatymų pataisas dėl notarų įkainių 83 Seimo nariai balsavo už, 1 – prieš, 7 susilaikė, o dėl antstolių įkainių – 86 Seimo nariai balsavo už, 7 susilaikė. Kad pataisos įsigaliotų, Seimo nariai balsuos dar du kartus. Prie šių klausimų Seimas grįš spalio 16 dieną.

Siekia sumažinti įkainius

Teisingumo ministerija inicijavo įstatymo pataisas, kad nebereikėtų notarų įkainių ir antstolių vykdymo išlaidų dydžių apskaičiavimo ir apmokėjimo tvarkos suderinti su Lietuvos notarų ir Lietuvos antstolių rūmais. Teisingumo ministrui lieka prievolė minėtus dydžius suderinti su finansų ministru.

Notarai ir antstoliai turi išskirtines teises atlikti tam tikras teisines paslaugas, valstybės deleguotas funkcijas. Šiais projektais siūloma suteikti valstybei išimtinę prerogatyvą nustatyti jų įkainius ir vykdymo išlaidas. Jeigu toks įrankis bus mums suteiktas, kainos mažės“, – Seime antradienį kalbėjo teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentė Dalia Grybauskaitė taip pat registravo pataisas dėl antstolių atlyginimų, numatant, kad jis neviršytų 15 proc. nuo išieškotos sumos. Šalies vadovė taip pat siekia, kad antstolių algos turi būti skelbiamos viešai.

REKLAMA

Antstolių darbas – „vaidyba“

Seimo narys Leonard Talmont ministro teiravosi, ar šis pakeitimas nebus laikinas iki atsiras kitas teisingumo ministras. Parlamentaras siūlė nustatyti stabilų procentą, nuo kurio priklausytų notarų ir antstolių atlygis.

„Galime diskutuoti šiais klausimais. Matant gerą pasiūlymą, būtų galima apjungti šiuos projektus į vieną“, – patikino ministras.

Parlamentaras Tomas Tomilinas siūlė eiti skaitmenizacijos keliu, nes, anot jo, dauguma antstolių funkcijų jau yra skaitmenizuotos, o jų darbas – „labiau vaidyba“.

REKLAMA
REKLAMA

„Yra planai. Yra programa. Veikia dar nepilna apimtimi. Siekiame kartu su Antstolių rūmais kuo labiau įsitraukti į tą programą. Kalbant apie jūsų minėtą pavyzdį, kalbate apie papildomas išlaidas, mes pažiūrėsime, kad jų neatsirastų“, – kalbėjo E. Jankevičius.

Seimo narė Rimantė Šalaševičiūtė sakė žinanti, kad kai kurių antstolių, dirbančių su bankais, atlyginimas per mėnesį gali siekti iki 37 tūkst. eurų, o kai kurių neviršija 2–3 tūkst. eurų. Ji pastebėjo, kad nėra aiškių kriterijų, kaip nustatyti paslaugų įkainius, ir teiravosi, ar ketinama įvesti vieningą įkainių sistemą.

„Ruošiamės. Apie tai bus plačiau galima padiskutuoti komitetuose“, – teigė ministras.

Tuo metu parlamentaras Remigijus Žemaitaitis pastebėjo, kad Teisingumo ministerijos parengtose įstatymo pataisose nėra formulės, kaip bus nustatomi įkainiai, o tai, anot Seimo nario, panaikina skaidrumą. Į tai E. Jankevičius atsakė, kad metodiką ketinama nustatyti poįstatyminiais aktais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų