REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nesumokėjus skolos, sąskaita „patuštės“ pati

Jei esate skolingas „Sodrai“, nereikėtų stebėtis, kad pinigai bus tiesiog nurašyti nuo jūsų sąskaitos. Su tuo susiduria mokantieji įvairias įmokas. Skolininkais tampa ir dirbantieji ar darbdaviai, ir bedarbiai.

Jei esate skolingas „Sodrai“, nereikėtų stebėtis, kad pinigai bus tiesiog nurašyti nuo jūsų sąskaitos. Su tuo susiduria mokantieji įvairias įmokas. Skolininkais tampa ir dirbantieji ar darbdaviai, ir bedarbiai.

REKLAMA

Istorijomis, kai dėl įvairių priežasčių pinigai iš sąskaitos „dingo“, dalijasi ir ukmergiškiai. Pasakojo apie atvejus, susijusius su nesumokėtomis priskaičiuotomis įmokomis, nedarbingumo pažymėjimo turėjimo laikotarpiu, draudėjų ir apdraustųjų finansiniais įsipareigojimais, kai skola buvo nurašyta.

„Sodros“ Komunikacijos skyriaus vedėjo Sauliaus Jarmalio teigimu, priežastis, kodėl lėšos nurašomos iš sąskaitos, yra viena – žmogaus skola „Sodrai“. „Bet situacijų, dėl kurių tos skolos susidaro, yra labai įvairių. Tai – nuo PSD, kurį turi mokėti nesimokantys, niekur nedirbantys ir darbo biržoje nesiregistravę žmonės, iki to, kad vienas iš tėvų nemokėjo priteistų alimentų už vaiką“, – sakė jis.

Gyventojai taip pat domėjosi, kodėl „Sodra“ pati „nusiima“ pinigus. Mano, kad tai – savivaliavimas.

„Klaidingai manoma, kad tai „Sodra“ sugalvojo mokesčius. Sakyti, kad ji gali „pasiimti“ pinigų iš žmonių sąskaitų, neteisinga. Visi gyventojai turi vykdyti savo pareigą ir sumokėti tas įmokas, kurias juos mokėti, o mus rinkti įpareigoja įstatymas“, – aiškina S. Jarmalis.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, tai – ne „Sodros“ pinigai ir jie skirti ne „Sodrai“: „Tai gyventojo pareiga ir skola visuomenei – įmokos, iš kurių išlaikomos ligoninės, mokamos išmokos vaikų susilaukusiems tėvams, pensijos. O mes esame įpareigoti užtikrinti, kad šios įmokos visuomenę pasiektų.“

REKLAMA

Pasak S. Jarmalio, skolą iš sąskaitos nurašo ne „Sodra“. „Registrų centras administruoja PLAIS – piniginių lėšų apribojimo informacinę sistemą, kuria naudojasi ir antstoliai, ir mokesčių inspekcija, ir mes. Per šią sistemą pateikiame nurodymą, kokio dydžio įmoką gyventojas turi sumokėti“, – teigia jis.

Tokius nurodymus visiems skolininkams pateikia keletą kartų per metus. Apie tai ir paskelbiama viešai, ir informuojama asmeniškai.

„Pastaruoju metu buvo pateikti mokėjimo nurodymai dėl skolų tiems gyventojams, kuriems buvo priteista mokėti alimentus savo vaikams, bet jie to nedarė. Jų vaikams alimentus mokėjo valstybė, kuri turi teisę ir pareigą šiuos pinigus susigrąžinti iš teismo prievolės nevykdžiusių tėvų“, – pasakojo pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA

Dažnas atvejis – nesumokėtos privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokos ir dėl to susidariusi skola. Jeigu žmogus niekur nedirba ir nėra registruotas darbo biržoje, niekur nesimoko ir nėra draudžiamas valstybės lėšomis, jis PSD turi sumokėti pats. Nesumokėjus kaupiasi skola ir neteikiamos nemokamos sveikatos priežiūros paslaugos.

Taip pat skola gali susidaryti, kai žmogus vertėsi savarankiška veikla, deklaravo pajamas, bet priskaičiuotų įmokų nesumokėjo.

Apie skolą gyventojai informuojami internetu: „Didžiąją dalį klientų aptarnavimo esame perkėlę į elektroninę erdvę, taip pat ir jų informavimą. Popierinių laiškų seniai nebesiunčiame ir nesiųsime. Tačiau visi gyventojai turi asmenines paskyras, prie kurių galima prisijungti adresu www.gyventojai.sodra.lt.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prisijungęs gyventojas ras informaciją ir apie savo įsipareigojimus. Taip pat – pranešimus, priminimus apie mokėtinas įmokas. Prisijungus galima palikti savo elektroninio pašto adresą. Tuomet pranešimus gausite elektroniniu paštu.

„Jeigu žmogui iš tiesų sudėtinga padengti skolą, jis gali kreiptis ir paprašyti ją išdėstyti dalimis. Tokių atvejų yra nemažai“, – teigia „Sodros“ atstovas.

Kadangi Lietuvoje yra daugiau nei milijonas dirbančiųjų ir arti 100 tūkst. darbdavių, daugelis skolos susidarymo atvejų, anot jo, yra unikalūs. Labai svarbu tiksliai išsiaiškinti, kokia yra konkreti situacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų