REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šaršalas dėl naujų lietuvių kalbos vadovėlių trečiokams. Mokytojams ir tėvams užkliuvo, kad vadovėliuose skelbiama informacija apie Landsbergių šeimynos už pinigus organizuojamas vaikų stovyklas. Dalis žmonių piktinasi, nes čia įžvelgia reklamą, kiti pateisina – esą tai vaikams patrauklus turinys. O patys stovyklos organizatoriai tvirtina, esą skandalas kilo iš nieko.

Šaršalas dėl naujų lietuvių kalbos vadovėlių trečiokams. Mokytojams ir tėvams užkliuvo, kad vadovėliuose skelbiama informacija apie Landsbergių šeimynos už pinigus organizuojamas vaikų stovyklas. Dalis žmonių piktinasi, nes čia įžvelgia reklamą, kiti pateisina – esą tai vaikams patrauklus turinys. O patys stovyklos organizatoriai tvirtina, esą skandalas kilo iš nieko.

REKLAMA

Dalis trečiokų mokslo metus pradeda su nauju, visai neseniai išleistu ir dar leidykla kvepiančiu lietuvių kalbos vadovėliu. Jame pradinukai mokomi ieškoti informacijos internete. Sekant vadovėlio herojaus Arūno pavyzdžiu, vaikams nurodoma naršyklėje įvesti žodžius dominykoatostogos.lt.

Tai padarius, internetas vaikus nuskraidina į „svajonių stovyklas“, kurias Anykščių rajone organizuoja vaikų poetas, kino ir teatro režisierius Vytautas V. Landsbergis su šeimyna. Artimiausios kino stovyklos kaina – 370 eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Kauno Dainavos progimnazijos direktorė sako čia įžvelgianti du dalykus.

„Tikrai įžvelgiu reklamos. Aišku, įžvelgiu ir ieškojimą artimo turinio vaikui“, – kalbėjo mokyklos direktorė Jolanta Vengalienė.

REKLAMA

Vis dėlto direktorė sako, kad kai kurių pradinukų tėvelius minėta nuoroda papiktino.

„Manau, kad tikrai reikia vengti tokių dalykų, kurie supykdytų tėvelius su mokykla. Aš jau sakau su mokykla, nes tai mokykla parenka mokymo priemones. Nors tikrai „TAIP“ serijos vadovėliai yra be galo pažangūs ir šiuolaikiški, na, turinys šiek tiek minusinę įgavo prasmę“, – tikino J. Vengalienė.

Apie giminaičių organizuojamos stovyklos pristatymą trečiokų vadovėlyje konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis kalbėti nenori  ir ragina aiškintis su jo šeimos nariais.

REKLAMA
REKLAMA

„Nei domėjausi, nei žinau, apie ką ten kalba. Jeigu yra klausimas, susijęs su kuo nors iš mūsų giminės ar kažkuo tai, tai kviečiu jų ir paklausti“, – sakė politikas. 

Politiko tėvas Vytautas V. Landsbergis paaiškina, kad tai pati leidykla „Šviesa“ pasirinko į knygą įtraukti jo organizuojamų stovyklų nuorodą. Ir sutikimą jis tam davė, tačiau dabar neslepia apmaudo, kad, kaip pats sako, pasinaudojant Landsbergių pavarde iš „nesąmonės lygioje vietoje“ eilinį kartą neva daromas šou.

„Aš suprantu, kad dabar galima smagiai ant Landsbergių pavardės padaryti, na, tokį šūdų malūnėlį gerą, bet aš kažkaip tai nelinkęs į tą kištis. Apmaudu, iš tikrųjų, apmaudu, kad taip vyksta“, – teigė V. V. Landsbergis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo ruožtu leidyklos „Šviesa“ atstovai tvirtina, kad rengdami vadovėlio turinį ieškojo internetinės svetainės, kuri ne tik egzistuotų realiai, bet ir sietųsi su literatūra, kalba.

„Vytauto V. Landsbergio kūriniai ne vienus metus yra vieni populiariausių kūrinių tarp pradinių klasių mokinių. Kaip žinia, kūrinys „Arklio Dominyko meilė“ buvo pripažintas geriausia metų vaikų ir paauglių knyga, autoriui buvo suteiktos Vaikų literatūros bei Vyriausybės kultūros ir meno premijos. Be to, taip vaikams yra pristatomas platesnis kontekstas, kuris išveda iš knygos turinio lauko“, – rašoma leidyklos atsakyme.

Toks paaiškinimas neįtikina švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės. Tačiau vadovėlio liapsusas kliūva ne visiems.

REKLAMA

„Vadovėliai yra ugdymo priemonė ir tai tikrai nėra ta vieta, kur turi būti reklamuojamas verslas“, – J. Petrauskienė.

„Šiuo atveju aš pats kaip ir vadovėlių autorius, kurio darbus cituoja vadovėliuose, tai irgi bet kurią citatą, bet kurį knygos pavadinimo panaudojimą, tai būtų galima įvertinti irgi kaip reklamą? Šiuo atveju aš manau, kad tai pritempta ir dirbtinė istorija“, – komentavo konservatorius Arvydas Aršauskas.

Trečiokų vadovėlio turinį vertinusio ir patvirtinusio Ugdymo plėtotės centro vadovas pripažįsta, kad edukacine prasme užduotis trečiokams – puiki, tačiau vienos stovyklos išskyrimas – abejotinas.

„Leidyklai rekomenduosime, kad jie pateiktų, pasiūlytų alternatyvą. Aišku, išleisti naują vadovėlį tai yra galbūt per daug brangu, bet galbūt, kad mokytojai mokytų vaikus kitą adresą įvesti arba kelis adresus įsivesti, kad tai nebūtų vien tik vienos stovyklos adresas, kuris traktuojamas šiandien dienai kaip reklama“, – atsakė centro direktorius Giedrius Vaidelis.

Leidykla „Šviesa“ sako, kad kituose vadovėliuose bus analizuojamos ir kitos svetainės, todėl kalbėti apie reklaminį turinį esą nėra pagrindo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų