REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Moksleivių tėvai stebisi, kodėl turi mokėti už vaikams skirtas spinteles mokyklose? Pasirodo, tai – nuomos mokestis. Spintelės – ne ugdymo įstaigų turtas. Jas tėvams nuomoja verslininkai, kurie už galimybę mokyklose pastatyti spinteles, susimoka ugdymo įstaigoms.

Moksleivių tėvai stebisi, kodėl turi mokėti už vaikams skirtas spinteles mokyklose? Pasirodo, tai – nuomos mokestis. Spintelės – ne ugdymo įstaigų turtas. Jas tėvams nuomoja verslininkai, kurie už galimybę mokyklose pastatyti spinteles, susimoka ugdymo įstaigoms.

REKLAMA

Pasitaiko mokyklų, kuriose tėvai vaikams spinteles nuperka.

„Klaipėdos „Santarvės“ progimnazijoje pirkome spinteles. Viena apie 25 Eur kainavo. Pirkome prieš kelis metus. Naudosimės spintele kol baigsim mokyklą, tuomet būsimiems pirmokams parduosim“, – patirtimi dalinosi moteris.

Tačiau daug populiariau spinteles ne pirkti, o nuomotis. Tėvai sako, jog nuomos kaina priklauso nuo spintelių dydžių ir svyruoja tarp 17 iki 34 Eur. Sumą reikia sumokėti už visus mokslo metus iškart.

Tėvai sutinka, kad vaikams pasidėti asmeninius daiktus į spintelę – patogu. Čia galima laikyti sporto aprangą, viršutinius lauko drabužius, knygas, kurių neprireikia namuose. Tačiau imamas nuomos mokestis kai kuriems atrodo neteisingas.

REKLAMA
REKLAMA

„Spinteles turėtų suteikti mokykla. Kaip ir vietą rūbinėje, kaip suolus, kėdes ar kitą moksleiviams reikalingą inventorių. Įdomu, gal tie verslininkai, kurie nuomoja spinteles, moka kokį nors mokestį mokykloms?“, – klausė klaipėdietė, kurios vaikas mokosi Gedminų progimnazijoje.

REKLAMA

Minėta ugdymo įstaiga ne vienintelė uostamiestyje, kurioje vaikams nuomojamos spintelės. Tokia galimybė egzistuoja ir Vytauto Didžiojo gimnazijoje, Pajūrio progimnazijoje, Eduardo Balsio menų gimnazijoje, „Ąžuolyno“ gimnazijoje.

Nuomojasi savo nori

Pastarosios direktorė Vilija Prižgintienė sako, jog spintelės mokyklose – vaikų pageidavimas. Šias jie nuomojasi savo noru. To daryti niekas jų neskatina. Esą mokykloje sudarytos sąlygos, kur laikyti daiktus. Juos palikti galima rūbinėje arba susidėti į mokyklos duodamas daiktadėžes.

„Spintelių norėjo vaikai, jie pageidavo jų seniai. Gimnazijos taryba kėlė šį klausimą ir priėmė sprendimą. Kadangi mokykla spintelėms neturi pinigų, jos yra brangios, lėšų joms nupirkti nėra skiriama, buvo priimtas sprendimas leisti mokykloje nuomoti spinteles. Jų čia yra tiek, kiek nori vaikai. Rūbinės mes nepanaikinome. Joje vaikai taip pat gali palikti daiktus.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat moksleiviai gamino medines daiktadėžes. Jų mokykloje yra apie 100. Tad kiekvienai klasei skiriame po 5. Kaip jas ir kam naudoti, nusprendžia patys mokiniai klasėse.

Mes nė vieno neverčiame, neagituojame ar kitaip neskatiname nuomotis spintelių.

Apmaudu, kad tėvai nesiaiškina situacijos tiesiogiai su mokykla, kodėl ir kokie yra susitarimai. Aš visiems atsakyčiau, kad tai vaikų pageidavimas. Man, kaip mokyklos vadovui, spintelių nereikia. Maža to, teko gerokai pasukti galvą, kur spinteles statyti, nes ne visur mokykloje jos gali būti, kad atitiktų saugos reikalavimus. Kitą vertus, gal ir gerai, kad tėvai kelia šį klausimą. Gal švietimo skyrius dabar nupirks visiems spinteles“, – svarstė V. Prižgintienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tėvai kreipiasi tiesiogiai

Spintelių nuoma ne tik Klaipėdos, bet ir kitų Lietuvos miestų mokyklose užsiimančios įmonės „Čiku Raku“, registruotos kaip UAB „Greeners”, atstovas sako, jog spintelės mokyklose populiarios. Pasirinkti jas galima pagal dydį: S, M arba L. Šiuo metu, siūlomos nuolaidos metu, mažiausioji metams kainuoja 17.09 Eur, vidutinė – 25.78 Eur, o didžiausioji – 34.46 Eur.

„Vaikai nori turėti savo erdvę, turėti kur pasidėti sportinę aprangą. Tačiau mūsų bei mokyklų suvokimu, spintelės nėra pirmo būtinumo prekė, todėl mes nutarėme šią paslaugą pasiūlyti tėvams.

Moksleivių tėvai, kuriems tai atrodo reikalinga, pageidautina, savo noru kreipiasi į mus, o su mokykla mes suderiname kiek spintelių pastatysime ir kur, kad būtų saugu ir atitiktų visus reikalavimus“, – tv3.lt sakė „Čiku Raku“ atstovas spaudai Bogdan Karpovič.

REKLAMA

Šimtai eurų mokykloms

Mokykla, suteikusi galimybę įmonei pastatyti spinteles, sulaukia pinigų. Kiek – priklauso nuo susitarimo bei spintelių užimto ploto. Pasak „Čiku Raku“ įmonės atstovo, skirtingose šalies savivaldybėse, skirtingi nuomos įkainiai.

„Mokykloms mes mokame priklausomai nuo kvadratūros. Kiekvienoje mokykloje užimamas skirtingas plotas. Sumų tiksliai nepasakysiu, ten yra nustatyti įkainiai, kiekvienoje savivaldybėje skirtingi, kitur jų visai nėra.

Mokyklos gauna, tarkim jeigu 200-300 vaikų, galiu dabar ir suklysti, bet jos gauna šimtais eurų per metus iš mūsų. Tačiau skirtingai kiekvienoje mokykloje.

Kitos mokyklos, jeigu jose 20-30 vaikų, tai sumos kur kas mažesnės, nes ten užimami vos 2-3 kvadratai ploto”, – sakė B. Karpovič.

REKLAMA

Dėl spintelių nuomos į įmonę kreipiasi ugdymo įstaigos iš visos Lietuvos.

Planuoja nupirkti 

Tuo metu Klaipėdos savivaldybės jau vykdo apklausą, kuria siekia išsiaiškinti spintelių mokyklose poreikį. Planuojama, kad artimiausiu metu tėvams nebereikėtų jų nuomoti ar pirkti savarankiškai. Tikimasi, jog per 3 metus bus skirta pakankamai lėšų spintelių ugdymo įstaigose pirkimui. Šios taptų mokyklų nuosavybe.

Švietimo ir mokslo ministerija ne kartą buvo priminusi, jog jokios rinkliavos (baldams, įrangai, remontui ir kt.) valstybinėse ir savivaldybių mokyklose teisės aktais nenumatomos. Galimas tik savanoriškas mokyklos rėmimas pagal Lietuvos Respublikos labdaros ir paramos įstatymo reikalavimus ir pagal Lietuvos Respublikos gyventojų pajamų mokesčio įstatymo nustatytą teisę iš gautų pajamų išskaičiuotų (mokėtina) pajamų mokesčio dalimi (iki 2 procentų) paremti pasirinktą subjektą, kuris pagal Lietuvos Respublikos labdaros ir paramos įstatymą turi teisę gauti paramą (populiariai vadinami 2 proc.). Tai paramos teikimo būdas, nereikalaujantis iš gyventojo papildomų materialinių išlaidų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Už rinkliavas, jei jos vykdomos teisėtai ir savo noru, atsako mokyklos vadovas. Mokyklos vadovas turi žinoti kas vyksta mokykloje, įteisinti tik tuos savivaldos institucijų priimtus nutarimus, kurie neprieštarauja teisės aktams. Klausimai dėl tėvų teikiamos paramos turėtų būti svarstomi mokyklos taryboje.

Šiuo atveju sprendimas dėl mokinių daiktų nemokamo saugojimo problemos, spintelių įsigijimo ar jų nuomos taip pat turėtų būti priimtas tariantis su tėvais gimnazijos taryboje. Ministerija rekomenduoja savivaldybėms, kaip mokyklų steigėjoms, ieškoti galimybių skirti lėšų mokykloms spintelėms įsigyti,” – Švietimo ir mokslo ministerijos Mokyklų veiklos skyriaus vedėjas Alvydas Puodžiukas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų